2023. szeptember 1., péntek

Hamburg

A világ kapuja




Hamburg

Hamburg Németországban, Schleswig-Holstein és Niedersachsen tartományok között található önálló városállam. Watt- illetve Északi-tengerrel az Elba köti össze. Hamburg közel 2 millió lakosával Berlin után Németország második legnagyobb városa és a világ egyik legnagyobb kikötője. Ezért a világ kapujának nevezik. De hívják még a kalmárok városának, a hidak városának és a vizek városának is, hisz Hamburg tele van „vízzel”, és mintegy 2500 híddal rendelkezik! A Hanza-szövetség fontos városa volt. A második világháborúban erősen bombázták. Ma a Speicherstadt és Kontorhaus negyedek valamint a Chilehaus területe a kikötői építészet révén az UNESCO világörökség része.
A Beatles azután lett híres, hogy 1960-ban Hamburgban játszott.

 

A szállodában (H4 Hotel Hamburg Bergedorf) kaptunk egy várostérképet, és mivel 2 különböző túrát mutat, úgy döntöttünk, hogy egyik nap az egyiket, másik nap a másikat járjuk végig.

1. túra


Hauptkirche Sankt Jacobi
Szent Jakab templom

Meglátogattuk a XIV. századból származó Szent Jakab templomot, mely a hamburgi evangélikus templomok és a város öt főtemplomának egyike. A történelem során bekövetkezett számos változás és a második világháború hatalmas pusztítása ellenére a templom a város területén megmaradt kevés középkori épület egyike. Orgonájának 4000 sípja van.









Hauptkirche Sankt Petri
Szent Péter templom

Ezután meglátogattuk a Szent Péter templomot, mely Hamburg legrégebbi plébániatemploma. Nevét Péter apostolról kapta, és ez is egy Hamburg öt főtemplomából.







Rathaus
Városháza

A Rathaus a XIX. században épült a város hatalmának szimbólumaként. 400 fa cölöpre épült, kicsit úgy, mint Velencében, mivel a talaj túl nedves volt. Szép szökőkút található a belső udvarán. Ez Európa egyik legnagyobb városházája.















Trostbrücke
A vigasztalás hídja

A Trostbrücke Hamburg egyik legrégebbi hídja.





Hauptkirche Sankt Nikolai
Szent Miklós templom

A Szent Miklós templom a hamburgi evangélikus egyház egykori főtemploma, a városképet napjainkig meghatározó rom, amely a második világháború pusztítására emlékeztet a Hanza-város központjában. Egy lifttel felmentünk torony tetejébe. Ez minden, ami a templomból megmaradt, mivel a háborúban a többi része elpusztult. Van itt egy kis múzeum is a háborúról.


















Deichstrasse

Megnéztük a Deichstrasse szép régi házait.





Speicherstadt
Raktárváros

Az Elba partján található Speicherstadt, (Raktárváros), vörös téglából épült, vízi csatornákkal körülvett raktárakból áll. A XIX. században épített épületek az 1950-es évekig eredeti funkciójukat töltötték be. A kereskedelmi hajózás átalakulásával a vámraktárak elnéptelenedtek, ezért az épületeket átalakították. A Speicherstadtban ma irodák, bankok, galériák és exkluzív lakások találhatóak. De sok épületet ma közel-keleti szőnyegek raktáraként használnak.

A híres "Miniatur Wunderland" múzeum is a Speicherstadtban van. Az itt található hatalmas vasúti terepasztal jelenleg a legnagyobb a világon. A vágányok hossza kb. 11 000 méter. Összesen 6 különböző témát dolgoz fel. Ide jó előre kell jegyet foglalni és még így is kígyózott a sor előtte.





















A Barbarossa Kaffeebarban kaptunk be pár falatot, mielőtt tovább indultunk.



Elbphilharmonie

Az Elbphilharmonie, becenevén „Elphi” a régi raktárnegyed szélén található. A 110 méter magas koncertterem épülete vízzel kapcsolatos dolgokra; vitorlákra, hullámokra vagy jéghegyekre emlékeztet. Az épületet három oldalról víz veszi körül, ettől még impozánsabb. A futurisztikus épület vezetett túrával látogatható. Nem mentünk be, mivel itt is hosszú sorban álltak az emberek, hogy bejussanak.





International Maritimes Museum Hamburg (IMMH)
Hamburgi Nemzetközi Hajózási Múzeum

A több ezer kiállítási tárggyal és annál is több fényképpel rendelkező International Maritimes Museum Hamburg a világ legnagyobb magánkézben lévő hajózási gyűjteménye. Ez a vöröstéglás, sokemeletes épület is egy, a kikötőhöz tartozó raktár volt korábban. Kávézó és étterem is található benne.




Deutsches Zollmuseum
Vámmúzeum

Csak kívülről néztük meg.







Hauptkirche Sankt Katharinen
Szent Katalin templom

A Sankt-Katharinen-Kirche is Hamburg öt főtemplomának az egyike. A XIII. században épült tornyát Hamburg legrégebbi függőleges építményének tartják, amely még mindig betölti funkcióját. A Speicherstadtdal szemben található, és a kikötőhöz való közelsége miatt a tengerészek templomának számít.








Chilehaus
Chile-ház

A Chilehaus 1922 és 1924 között épült Hamburg Kontorhaus negyedében. Fritz Höger építészete példaértékű volt az 1920-as években. A hatalmas, akár tízemeletes épület Hamburg egyik első magasházát képviseli. Keleti, hajóorra emlékeztető tornyával az épület a tégla expresszionista építészet egyik ikonjává vált.








A nap végén a vasútállomás közelében lévő Nagel Restaurant and Pubban vacsoráztunk.


Hamburg 2. nap - 2. túraútvonal


Ez is érdekelhet:

🍔 A HAMBURGER története
🍔 HAMBURGER steak gombaszósszel - recept
🚢 HAMBURG - A világ egyik legnagyobb kikötője


Cím: Hamburg, Németország
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: Hamburg Sehenswürdigkeiten: Top-Ziele und Geheimtipps - hamburg.de

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Hamburg MAGYARul: Hamburg – Wikipédia (wikipedia.org)
Németország UNESCO világörökség helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Speicherstadt MAGYARul: Speicherstadt – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!