2023. szeptember 19., kedd

Piadina alla Romagnola

Fedezd fel velem a házi Piadina alla Romagnola kipróbált és bevált receptjét, eredetét és történetét a középkortól napjainkig!



Cucina romagnola
Rimini konyhája

Rimini konyhájára az egyszerű és nagyszerű szavak a legjellemzőbbek. A közeli tenger és a hegyek befolyásolják; a helyi konyha klasszikus alapanyagai a liszt, tojás, sajt, hús, hüvelyesek, az Adriából kifogott kék hal, aromás fűszernövények mint a fokhagyma, édeskömény, petrezselyem, rozmaring, csalán, rukkola, és természetesen az olívaolaj.

Az előétel hagyományosan tészta, melyet húslevesbe is rakhatnak, vagy sütőben is sütnek.
A helyi konyhára jellemző, hogy a tésztát kézzel készítik, és a nyújtáskor a szélét nem dolgozzák el szépen, ezáltal több fűszert és ízt tud magába szívni. Rengeteg féle tésztaétel létezik, az egyszerű vajas-zsályás körítéstől a húsos raguig változik a kínálat.

A főétel hús vagy hal, szintén ezerféle módon elkészítve kerülhet az asztalra.

Köretek általában friss saláták, grillezett vagy sült zöldségek.

Helyi jellegzetesség a Squacquerone friss, lágy sajt, az olívaolaj, must, mandula, a Sangiovese vörösbor, vagy a Trebbiano fehérbor.

A piadina vagyis a lapos kenyér régi, hagyományos, vékony és törékeny.

 

Piadina alla Romagnola

A tengerpart, a nyári levegő sokakat vonz Riminibe. Minden olasz vagy Emilia-Romagnába utazó külföldi turista orrát csiklandozza a tenger sós levegőjének, a part finom homokjának illata mellett az utcai árusoktól vagy a piadinát sütő kis boltokból (piadineria) áradó illat is. Ennek a vibráló Riviérának ikonikus ételszimbóluma a Piadina alla Romagnola. Rimini pedig az a hely, ahol a Piadina alla Romagnola született.










Napfelkelte Riminiben

 

A Piadina alla Romagnola eredete

A piadina eredete a római korba nyúlik vissza. A mediterrán vidéken elterjedt hagyomány volt, hogy lisztből, vízből és zsírból egy különleges lapos kenyeret készítsenek. Ugyanez a kenyér ma különböző változatokban a világ számos országában megtalálható; az arab és afrikai országokban, Indiában, Közép-Amerikában, de Görögországban, sőt Svédországban is. A ma ismert Piadina alla Romagnola először kör, majd töltött és zárt állapotban félhold alakú formáját a középkorban Romagna térségében alakították ki. Régen a piadina valójában a szegények eledele volt, amelyet a parasztok fogyasztottak, és amelyet egyszerű, könnyen hozzáférhető és gyorsan és egyszerűen elkészíthető alapanyagokból készítettek.


A piadinát a család nőtagjai készítették; akkoriban forró köveken vagy terrakotta serpenyőkben sütötték. A piadina elkészítésének technikája, a receptek és fogyasztásának hagyománya generációról generációra (anyáról lányra) szállt. Az idők során, az új főzési technikák és az új nyersanyagok megjelenésével a piadina tovább fejlődött, új alapanyagokkal gazdagodott, és népszerűsége messze túlnőtt Romagna és Emilia-Romagna határain, és Olaszország egyik legkedveltebb és legelismertebb ételévé vált. A Piadina alla Romagnola vagy Piada Romagnola alla Riminese IGP (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) tanúsítvánnyal rendelkezik az eredeti termék védelme érdekében.

 

Piadina alla Romagnola napjainkban

Ma a piadinát sokféle gabonavariációban -00 liszt, hajdina, teljes kiőrlésű búza, gluténmentes- és különböző töltelékekkel tálalják, a klasszikus prosciutto crudo, squacquerone és rukkola kombinációjától kezdve a más felvágottakat és sajtokat, zöldségeket vagy akár édességeket is tartalmazó változatokig. Amellett, hogy ízletes és sokoldalú étel, az olasz kulináris történelem egy darabját is képviseli.

 

A Piadina alla Romagnola receptje

Hozzávalók

6 piadinához

500 g liszt 00
125 g zsír 
*a vegetáriánus változathoz a zsír helyett 80 g extra szűz olívaolajat is használhatunk.
170 g szobahőmérsékletű víz 
*a lágyabb piadina készítéséhez a víz egy részét tejjel helyettesíthetjük.
15 g finom só 
1,5 teáskanál szódabikarbóna 

Elkészítés

A lisztet, a sót, a zsírt (vagy olajat) és a szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. Gyúrjunk össze mindent, majd fokozatosan, 3 részletben adjuk hozzá az összes vizet (vagy vizet és tejet). A keveréket tegyük át a munkafelületre, és addig gyúrjuk, amíg golyóvá össze nem áll.

A golyót egy tiszta konyharuhába tesszük, és pihentetjük fél órát.

Ezután kivesszük a tésztát a konyharuhából, és 6 részre osztjuk. Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, hogy minden adag sima, egyenletes golyó alakú legyen, majd újra a konyharuhába tesszük, és hagyjuk pihenni további 30 percig.

Sodrófával a 6 tésztaadagot 2-3 milliméter vastagságú körökre nyújtjuk.

Felmelegítjük a grillserpenyőt, és ha felforrósodott, süssük a piadinákat mindkét oldalukon 2 percig, amíg aranybarnára sülnek, az óramutató járásával megegyező irányban folyamatosan forgatva, hogy egyenletesen süljenek.

A Piadina alla Romagnolát hagyományosan squacquerone sajttal, rukkolával és nyers sonkával (Prosciutto crudo) töltjük meg. De tehetünk bele mángoldot és spenótot, sült húst, szalámit, sonkát, sajtokat, grillezett zöldségeket, halat… bármilyen kombinációval is próbáljuk ki, a piadina mindenképpen nagyszerű lesz. (Például édesen, Nutellával is ehetjük.)

Tipp: A piadinát még forrón töltsük meg, hogy amikor ráhajtjuk a másik felét, hogy a jellegzetes félhold alakot adjuk neki, a hozzávalókat jól összezárja a tészta! Fel is tekerhetjük, vagy a „töltelékek” mellé helyezhetjük a tányéron kisebb háromszögekre vágva. A lényeg minden esetben a frissességen és a forróságon van, úgy a legfinomabb! 

Piadineria



Piadina con prosciutto crudo, squacquerone e rucola

Piadina con salsiccia, pancetta, cipolla stufata, pomodorini, formaggio, insalata e ketchup

Piadina Classica prosciutto e formaggio

Piadina con speck e melanzane grigliate

Piadina con salmone marinato, squacquerone, pomodorini, insalata mista e noci


Cím: Rimini, Olaszország
Hivatalos honlaphttps://riminiturismo.it/

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Rimini MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rimini
Rimini ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Rimini

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!