2023. szeptember 29., péntek

San Leo


Lenyűgöző erődítmény egy sziklaszirt tetején és a falu, melyet beleng a történelmi hangulat



San Leo

San Leo település Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Rimini megyében, az Adriai-tenger partjától kb. 35, Riminitől kb. 30 kilométerre, San Marino állam határán található.

A Montefeltro néven ismert történelmi régió tájképét a csodálatos Marecchia folyóvölgy (Valmarecchia) és az Appenninek uralják. E hegyek egyik sziklás szirtjének tetején tárul a szemünk elé San Leo látványa. A falu leghíresebb látnivalója a vár, a sziklaszirt legmagasabb pontján található fenséges erődítmény. Tőle kicsit lejjebb pedig a lenyűgöző falu, melynek ősi, kővel kirakott utcáit és monumentális épületeit belengi a történelmi hangulat.

San Leo területén található első települések jelei a római korból származnak. A középkorban vált igazán jelentőssé és a falu évszázadokon át a történelmi Montefeltro régió kulturális és közigazgatási központja volt. A történelem olyan nagy nevei kapcsolódnak hozzá, mint a Medici család, Assisi Szent Ferenc vagy Dante Alighieri. Nevét San Leo (Szent Leó) dalmát származású püspökről kapta. Legfőbb látnivalója a sziklaszirt tetejére épült erőd.

 

San Leo
Szent Leó

Leo vagy Leone (élt: 275 körül - San Leo, 366), az észak-dalmáciai Rab szigetéről származó kőműves 297 körül érkezett Itáliába Marinóval együtt, hogy újjáépítse Rimini falait, és elmeneküljön a Diocletianus császár által kezdeményezett keresztényüldözés elől. A városba érkezett kőfaragókat három évre a Titán-hegyre (Monte Titano, ma San Marino országának legmagasabb pontja) küldték, hogy ott kőzetet bányásszanak és munkáljanak meg. Később Marino és Leo szétváltak: az előbbi visszatért Riminibe, Leo pedig a Feliciano (vagy Feltro) hegyre menekült, ahol kolostort és templomot épített. Ez a hegyi település később a San Leo nevet kapta.
Rimini püspöke, Gaudentius összehívta Leót és Marinót, hogy kifejezze háláját. Leót pappá, Marinót diakónussá szentelte. Leo 301-ben Montefeltro első püspöke lett.

 

Forte di San Leo (Rocca di San Leo)
San Leo vára

A San Leo erőd a falu és az egész Valmarecchia legikonikusabb és legdominánsabb szimbóluma, amely hatalmat, szigort és tekintélyt sugároz. A várat 1631-ben véglegesen a pápai államhoz csatolták, és katonai erődítményből bevehetetlen börtönné alakult. A vár leghíresebb foglya a Cagliostro néven ismert Giuseppe Balsamo volt. A XVIII. századi különc figura élete mozgalmas volt. Cagliostro legfőképpen a szabadkőművességgel való kapcsolatairól és a kor legfontosabb és legbefolyásosabb európai udvaraiban, például az orosz és a francia udvarokban tett csalárd látogatásairól volt ismert - különösen, hogy ő volt az egyik főszereplő, aki szerencsétlenségére részt vett Marie Antoinette híres nyakláncügyében. Mindenféle csalásairól, valamint állítólagos gyógyítói és alkimista képességeiről is ismert volt, ezért eretnekségért elítélték, és a San Leo erődben, egy különleges, ajtók nélküli cellában raboskodott, egészen haláláig.

A San Leo erődhöz kapcsolódik az „erőd mágusának” legendás alakja. Ez ősi legenda szerint réges-régen a vár egy titokzatos és névtelen mágus otthona volt, aki kivételes képességekkel rendelkezett, például képes volt a tér és az idő manipulálására. Ma ezt a történetet azonban sokan Cagliostro képével és az erődben töltött fogságával hozzák összefüggésbe.

Ma a San Leo erőd falai között múzeumok, érdekes kiállítások és művészeti gyűjtemények láthatók, mindenekelőtt a XVI. századtól a második világháborúig tartó időszak fegyvereit és háborús leleteit bemutató múzeum. Nagyon ötletes és lenyűgöző vetítéseket láthatunk pár teremben, több nyelven is. Egyediségét már a neve is tükrözi: MusLeo (Museo = múzeum, a beillesztett L betű San Leora utal). A virtuális múzeumban a vetítések során a két szent (Marino és Leo) életén kívül megismerkedhetünk három híresség történetével is, akik szintén jártak San Leóban: Assisi Szent Ferenc, Dante és Cagliostro.
















































Cagliostro (Giuseppe Balsamo), akit eretnekségért ítéltek el, ebben a különleges, ajtók nélküli cellában raboskodott egészen haláláig.



 

Duomo di San Leo
San Leo katedrálisa

A faluban található a San Leo katedrális. A hely legünnepélyesebb vallási épülete egy olyan sziklaszirten áll, amelyet már az őskorban is szent helyként használtak rég elfeledett istenek imádására. A mai székesegyház a középkor közepén épült (a templom belsejében egy oszlopon az 1173-as évszám van bevésve) az első ősi székesegyház alapjaira, amely a hetedik századból származik, amikor San Leót egy egyházmegye székhelyévé jelölték ki.
A román stílusban tervezett templom belsejében San Leo néhány ereklyéjét is megcsodálhatjuk.









 

Pieve di Santa Maria Assunta
Santa Maria Assunta plébániatemplom

A hagyományok szerint maga a dalmát szent, San Leo volt az, aki a kőfaragó szakmát gyakorolva a III. és IV. század között elkezdte az első keresztény istentiszteleti hely építését ezen a területen. Ez a templom tehát a legrégebbi vallási hely San Leóban, a jelenlegi épület a IX. századból származik, mindazonáltal az alapokban és a kriptában egy régebbi templom maradványait őrzi.





Torre Campanaria
Harangtorony

A harangtorony impozáns (sőt fenyegető) mérete miatt már messziről is jól látható. A magányos torony valójában a sziklából kiindulva emelkedik ki a többi épület közül, és tör az ég felé, kiváltságos panorámát kínálva a környező tájra. Sajnos zárva volt.



Palazzo Mediceo
Medici palota

A Medici palota 1517 és 1523 között épült a firenzei köztársaság kormányzója számára. Az épület a Piazza Dante téren, a katedrális és a plébániatemplom közötti területen található, ma egy szakrális művészeti múzeumnak ad otthont.

Palazzo Mediceo (Medici palota)


Forte di San Leo (San Leo erőd)

A szálloda, ahol Dante is tartózkodott






I. és II. Világháborús emlékmű



 

Vacsorázni visszamentünk Riminibe, és a szállásunkon (Hotel Alessi) kapott kuponnal a közeli Gatto Nero nevű étterembe ültünk be.




Cím: 47865 San Leo (RN), Olaszország
Honlap: home - San Leo (san-leo.it)
E-mail: info@sanleo2000.it

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

San Leo MAGYARul: San Leo – Wikipédia (wikipedia.org)
San Leo OLASZul: San Leo (Olaszország) - Wikipédia (wikipedia.org)
San Leo (Szent Leó) OLASZul: Leo di Montefeltro - Wikipedia
San Leo vára OLASZul: Forte di San Leo - Wikipedia
San Leo – Dóm OLASZul: Duomo di San Leo - Wikipedia
San Leo – Pieve di Santa Maria Assunta OLASZul: Pieve di Santa Maria Assunta (San Leo) - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!