2023. szeptember 11., hétfő

Hamburger




Hamburger

A hamburgert senkinek sem kell bemutatni, mindenki evett már zsemle formájú péksüteménybe helyezett, grillezett, lapos, fűszeres (marha)húspogácsát salátával és szósszal. Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a hamburger nem egy cowboy Stetsonja alól származik, hanem Dzsingisz kán (1155? -1227) egyik harcosának feneke alól. 😄 Sokan úgy gondolják, hogy a hamburger tipikus amerikai étel, mások úgy, hogy hamburgi specialitás. Mindkettő igaz is, meg nem is.

Húspogácsa

A középkorban a tatárok terjesztették el az orosz nép körében a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását. Ez később a német kereskedővárosokba is eljutott, ahonnan aztán egész Európában szétterjedt.

Zsömle

A szendvicset John Montagu, Sandwich grófja találta fel, aki kenyerek közé húst tett. Németországban és Ausztriában ennek egy speciális változata lett népszerű, ugyanis itt zsemléket használtak erre a célra.

Hamburger

A hamburger jelentése hamburgi. Hamburg az egyik (ha nem a) legforgalmasabb kikötő volt Európában, ahonnan a kivándorlók útnak indultak Amerikába. Magukkal vitték az ételeiket, így a húsgombócos szendvicset is, ami Amerikában kicsit átalakult. Poppeye-nek és Wimpy karakterének köszönhetően a szendvics meghódította Amerika szívét és gyomrát, és gyorsan elterjedt. Ma rengeteg féle változatban kapható, a hagyományos marhahúsos verzió mellett létezik sertéshúsos, halas, pulykás, sajtos, vegetáriánus burger is.




Hamburgból nem jöhettem úgy el, hogy ne egyek jó hamburgert, így utolsó este a szállodánk (H4 Hotel Hamburg Bergedorf) közelében lévő Schweinske Bergedorf étteremben ettem egy Pulled-Pork-Burgert.

Pulled-Pork-Burger Hamburgban a Schweinske Bergedorf étteremben


Cím: Hamburg, Németország


Kipróbálnál egy jó receptet? -> Hamburger steak gombaszósszal
Körülnéznél Hamburgban? -> 🏠 HAMBURG - A világ kapuja, 🚢 HAMBURG - A világ egyik legnagyobb kikötője


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Hamburg MAGYARul: Hamburg – Wikipédia (wikipedia.org)
Hamburger MAGYARul: Hamburger – Wikipédia (wikipedia.org)
Billy Ingram ANGOLul: Meet the American who made White Castle: Billy Ingram (nypost.com)
White Castle ANGOLul: White Castle (restaurant) - Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!