2023. szeptember 1., péntek

Hamburg

A világ egyik legnagyobb kikötője




Hamburg

Hamburg Németországban, Schleswig-Holstein és Niedersachsen tartományok között található önálló városállam. Watt- illetve Északi-tengerrel az Elba köti össze. Hamburg közel 2 millió lakosával Berlin után Németország második legnagyobb városa és a világ egyik legnagyobb kikötője. Ezért a világ kapujának nevezik. De hívják még a kalmárok városának, a hidak városának és a vizek városának is, hisz Hamburg tele van „vízzel”, és mintegy 2500 híddal rendelkezik! 

 

A szállodában (H4 Hotel Hamburg Bergedorf) kaptunk egy várostérképet, és mivel 2 különböző túrát mutat, úgy döntöttünk, hogy egyik nap az egyiket, másik nap a másikat járjuk végig.

2. túra

Ma sokkal szebb időnk volt, mint az első napon az első túraútvonal bejárásakor.

HafenCity

St.-Pauli-Landungsbrücken
A St. Pauli kikötőhídjai

A kikötőben („Hajók pályaudvara”) sétálva megnéztük a nagy hajókat: Feuerschiff (bárnak, étteremnek és szállodának otthont adó piros hajó), múzeumhajók: Cap San Diego (hagyományos teherhajó) és Rickmer Rickmers (személyszállító háromárbócos vitorlás hajó).






Kapitän Prüsse
Hajókirándulás

Egy 2 órás hajókiránduláson vettünk részt a Kapitän Prüsse céggel (nagyon nem olcsó; 32€-t fizettünk személyenként). Megnéztük a város színes „vízibuszait”, vontatóhajókat, tűzoltóhajót, a francia CMA CGM Sorbonne-t, mely egy 2021-ben épült konténerhajó, az egyik legnagyobb a világon, 9 darabot építettek belőle. Hossza 400 méter, szélessége 61 méter. Láttuk a nagy követ a parton, melyet a tenger fenekéről vettek ki, mivel veszélyes volt a hajókra apály idején. Láttuk a Stettin gőzjégtörőt 1933-ból. Egy svájci építész által egy jacht formájára épített épületet is. Láttuk a jacht építési területet, 2 jachttal, melyek karbantartás céljából voltak ott. De volt ott egy katonai hajó is szintén e célból. Láttuk az olasz MSC Virtuosa sétahajót is. És néhány további hajót javítás alatt.




































Alter Elbtunnel
Régi Elba-alagút

Az 1911-ben megnyílt Régi Elba-alagút a Sankt Pauli nevű városrészt köti össze a szemközti steinwerderi kikötővel az Elba Norderelbe nevű folyóága alatt. Megépítése a kor technikai csúcsteljesítményei közé tartozott. A két csőből álló alagutat a mai napig használja a közforgalom.



A hajókirándulás után bekaptunk valamit, mielőtt tovább indultunk.



Krameramtswohnungen
Szatócsok utcája

Egy hamburgi időutazás részesei lettünk, amikor megnéztük az úgynevezett Kammeramtstubent -egy apró utcát, pici favázas házakkal, bennük még kisebb lakásokkal. Az udvaron eredetileg a „Krameramt” (szatócsok) özvegyei laktak - akik a kis boltokban fűszerekkel, selyemmel és vasáruval kereskedtek. Az 1620 és 1700 között épült favázas házak alkotják az utolsó megmaradt XVII. századi utcát a városban!






Hauptkirche St. Michaelis
Szent Mihály templom

Elmentünk a Szent Mihály templomhoz, mely Hamburg legfiatalabb, de mégis legnevezetesebb főtemploma. Ez Elbától nem messze, egy kisebb dombon áll. Az Elbán érkező hajókról már messziről látható, jellegzetes tornyát a város jelképének tekintik. A névadó Mihály arkangyal hatalmas bronzszobra látható a homlokzatán, a bejárat fölött, ahogy győzedelmeskedik az ördög felett. Istentisztelet miatt zárva volt.





Zitronenjette




Bismarck-Denkmal
Bismarck emlékmű




Museum für Hamburgische Geschichte
Hamburgi Múzeum





Komponistenviertel
Zeneszerzők negyede








Hummel-Denkmal
Hummel-emlékmű

Hans Hummel (eredeti nevén Johann Wilhelm Bentz) a város igazi szimbóluma. 1787-1854 között élt és vízhordóként dolgozott (akkoriban még nem volt folyóvíz!). Mogorva és kissé tudatlan típusnak tartották. Ez azért volt így, mert a gyerekek bosszantották és kigúnyolták, „Hummel Hummel”-nek nevezve őt, valamint a csupasz feneküket is mutogatták neki. Ő erre természetesen dühbe gurult és megpróbálta elkapni a gyerekeket, még ha a két nehéz, vízzel teli vödör súlya miatt nem is sikerült neki, és néhány csúnya szót mondott nekik: „Mors Mors”, ami annyit jelent, hogy „nyald ki a seggem”. Ez a mai napig használt hamburgi köszönés (- Hummel Hummel! - Mors Mors!) eredete.

Hamburg belvárosában mintegy száz különböző vízhordozó figurát állítottak fel.




Binnenalster

A Binnenalster egyike annak a két mesterséges tónak, amelyek Hamburg város határain belül találhatók, és amelyeket az Alster folyó alkot. A tó területe 0,2 négyzetkilométer.



Vacsorázni a szállodánk (H4 Hotel Hamburg Bergedorf) közelében lévő Schweinske Bergedorf étterembe ültünk be. Hamburgból nem jöhettem úgy el, hogy ne egyek jó hamburgert.



 

Cím: Hamburg, Németország
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: Hamburg Sehenswürdigkeiten: Top-Ziele und Geheimtipps - hamburg.de


Ez is érdekelhet:

🍔 A HAMBURGER története
🍔 HAMBURGER steak gombaszósszel - recept
🏠 HAMBURG - A világ kapuja


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Hamburg MAGYARul: Hamburg – Wikipédia (wikipedia.org)
Régi Elba-alagút MAGYARul: Régi Elba-alagút – Wikipédia (wikipedia.org)Hans Hummel NÉMETül: Hans Hummel (Stadtoriginal) – Wikipedia
Németország UNESCO világörökség helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Speicherstadt MAGYARul: Speicherstadt – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!