2020. február 4., kedd

Ötzi



Bolzano leghíresebb és legidősebb „lakója” Ötzi, a titokzatos jégember, a több mint 5000 éves, tökéletes épségben megmaradt, jégbe fagyott múmia. Kétségkívül ő a város, sőt egész Dél-Tirol legnépszerűbb látnivalója.




Museo archeologico provinciale di Bolzano / Südtiroler Archäologiemuseum

Dél-Tiroli Régészeti Múzeum


A Piazza Erbétől (Obstmarkt) a via del Museo (Museumstrasse) visz a Dél-Tiroli Régészeti Múzeumhoz, aminek híres lakója Ötzi, a jégember. Mivel a múzeum hétfőn zárva volt, így vissza kellett jönnünk ide újra.

A múzeum három szintjén nagyon érdekes kiállítás során ismerkedhetünk meg az 5300 éves jégember történetével.


A földszinten multimédia show mesél részletesen a múmia regényes felfedezéséről, a hosszú huzavonáról, hogy melyik országé is a jégbe fagyott ember, és hogy hol és hogyan helyezzék el ezt a páratlan leletet. Ötzit 1991. szeptember 19-én találta meg egy nürnbergi házaspár, Erika és Helmut Simon jégbe fagyva egy gleccseren az olasz-osztrák határon, az Ötz-völgyi Alpokban, Hauslabjoch közelében, 3210 méteres magasságban. Mivel a tetemet Ausztria és Olaszország határán találták meg, mindkét állam igényt tartott rá. A lelőhely olasz területen van, 92 méterre a határtól, így Ötzi az olaszoké lett. A holttestet kiemelése után hat éven át az Innsbrucki Egyetemen a gleccseréhez hasonló körülmények között tárolták, alaposan megvizsgálták és konzerválták. 1998 januárjában szállították a múmiát a bolzanói Dél-Tiroli Régészeti Múzeumba.


Az első emeleten szigorúan tilos fényképezni! Ezen a szinten van ugyanis maga Ötzi, egy speciális hűtőkamrában: -6 °C hőmérsékleten, 100% relatív páratartalmú levegőben. Kicsi, vastag üvegen keresztül lehet csak megnézni, de így is elég jól látható a fura alakban hihetetlenül jól konzerválódott jégember. Ugyanezen a szinten van kiállítva az Ötzin és mellette talált összes lelet: ruhái, fegyvere, felszerelései. Épségben megmaradt Ötzi rézbaltája (szekerce), melynek feje 99%-ban tiszta rézből készült. Több, az i. e. 4. évezredből származó baltafejet találtak már, de ez az egyetlen, aminek a nyele is megmaradt! Ötzi tekintélyes ember lehetett, ugyanis akkoriban a réz nagyon ritka és értékes volt. A tárgyak mellett részletes magyarázatok olvashatók olasz, német és angol nyelven. Van audioguide is, de magyarul sajnos nem elérhető. 

Forrás: http://www.iceman.it/

Ötzi rekonstruált szobra a Préhistoire de Quinson Múzeumban, Alpes-de-Haute-Provenceban
Forrás: Wikipedia 


  
Ötzi cipőjének talpa barna medve bőréből, felső része szarvasbőrből készült.
A cipőbe tömött szalmaréteg hőszigetelésre és párnázásra szolgált.



A múmián 15 kékesfekete, szénporral készült tetováláscsoportot találtak: negyvenhét, csoportonként párhuzamos vonalat valószínűleg gyógyító szándékkal rajzolták a lágyéktájon és a jobb bokája körül. Van még egy kereszt alakú rajzolat a jobb térdhajlatában, és több pont a klasszikus akupunktúra pontokon. Ezt a fajta „égetést”, ami közben tűvel gyógynövényeket juttattak a bőr alá, más népek is alkalmazták.

Ötzi nadrágja az észak-amerikai indiánok viseletéhez hasonlító lábszárvédő volt,
amit borjúbőrszíj rögzített. Ágyékkötője térdmagasságig ért.

Épségben megmaradt Ötzi rézbaltája (szekerce), melynek feje 99%-ban tiszta rézből készült.
Több, az i. e. 4. évezredből származó baltafejet találtak már,
de ez az egyetlen, aminek a nyele is megmaradt!
Ötzi tekintélyes ember lehetett, ugyanis akkoriban a réz nagyon ritka és értékes volt.

Ötzinek volt egy 180 centiméter hosszú tiszafa íja is.
A nyílvesszők ostorménfából készültek, a nyílhegyek pedig tűzkőből,
és ezeket faszén és nyírfakátrány keverékével ragasztották össze.
Egy ilyen íj utánzatával végzett kísérlet szerint a halálos fegyver lőtávolsága 30-50 méter volt.

A nyírfakéregből készült edényben valószínűleg a parazsat tarthatta.

Ötzi medveszőr sapkát viselt.



A második emeleten már szabad fényképezni. Itt Ötzi mindennapjaival ismerkedhetünk meg, és találgathatunk, hogy ki is lehetett ő. Vadász? Gyógyító? Gazdag kereskedő? Izgalmas teóriák merültek fel az ősember rejtélyes halálának okával kapcsolatban is. Akkoriban viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben, és a gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek nyáron át tudtak kelni a magashegységek hágóin. A legutolsó vizsgálatok szerint Ötzit egy a bal vállába fúródott nyílhegy terítette le, mely szétroncsolta a vállhoz közeli artériát, s amelynek következtében perceken belül elvérzett. Testét a gleccser mumifikálta. Ez a világ legrégebbi, teljesen épségben megmaradt emberi holtteste!








Ötzi életnagyságú bábuját is ezen az emeleten láthatjuk. Ötzi 157 centiméter magas volt, kb. 50 kilós. Sötét, középhosszú haja volt, barna szemű és valószínűleg szakállas volt. Halálakor 45 éves lehetett, ami akkoriban elég magas kornak számított.







Van még egy emelet, ezt inkább pihenősaroknak nevezném. A feljáratban a különböző országokból érkezett látogatók száma van feltüntetve a kis világító pontok mellett.



A kiállításon sok interaktív bemutató is van, van külön gyereksarok is. A múzeum teljes egésze kerekesszékkel is bejárható.

Hallstatti osszárium - Hallstatt, Ausztria


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

(Bolzano) Bozen NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Bozen



(A bejegyzésben készült képek egy részét Laurent készítette, egy részük pedig Gudrun Sulzenbacher: The Glacier Mummy: Discovering the Neolithic Age with the Iceman, ISBN: 978-3852565910 könyv oldalairól készült. Két kép pedig a megadott honlapokról származik.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!