2020. február 4., kedd

Versoaln



A Versoaln, mely a világ legnagyobb és talán legöregebb szőlője, a Bolzanótól kb. 15 km-re fekvő Prissiano (Prissian) faluban található Katzenzungen kastély szőlőültetvényein nő.
A kb. 360 éves szőlő lombozata hagyományos gesztenyefa pergolán nyugszik, és kb. 300-350 m² alapterületű.




Schloss / Castel Katzenzungen

Katzenzungen kastély


A Katzenzungen kastélyt először 1244-ben említik, amikor Henricus de Cazenzunge tulajdonában volt. A XVI. és a XVIII. század között élte a kastély az aranykorát, ekkor az eredetileg Elzászból származó von Breisach urak tulajdonában volt. Akkoriban ez volt az ország egyik legelegánsabb arisztokrata rezidenciája. A dinasztia kihalása után a reneszánsz kastélyt mezőgazdasági területté alakították, és csak akkor renoválták, amikor a Pobitzer család 1978-ban megvásárolta a területet. Néhány éve a Katzenzungen kastélyt csodálatos szobáival, a reneszánsz társalgókkal, a fekete dohányzókonyhával és az íves mennyezetű pincékkel ismét az eredeti céljára, azaz „nyári rezidenciának” használják. Kulturális és gasztronómiai eseményeket tartanak itt.
A Katzenzungen kastély szőlőültetvényein nő a Versoaln, mely a világ legnagyobb és talán legöregebb szőlője.





Legenda


A legenda szerint a Katzenzungen kastélynál ültetett Versoaln szőlő eredetileg egy vágás, amelyet egy Versoaln szőlőből vettek, a versailles-i palotánál. Állítólag a Katzenzungen kastély egykori tulajdonosa, Gróf Schlandesberg hozta a szőlőt Északkelet-Olaszországba a XV. században. Ha a legenda igaz lenne, akkor a szőlőnek kb. 600 évesnek kellene lennie.

A világ legrégebbi szőlői


Mivel nem állnak rendelkezésre történelmi bizonyítékok, az ampelográfusok kétségbe vonják a származási történetet, ám így is a világ egyik legrégebbi és kétségkívül legnagyobb szőlőjének tekintik Prissiano (Prissian)-ban a Katzenzungen kastélynál lévő Versoaln szőlőt. Martin Worbes, a németországi Göttingeni Egyetem munkatársa szerint a szőlő legalább 350 éves, és kb. 350 m² alapterületű.















Természeti emlékhely
Európa legnagyobb szőlője

A világon csak néhány, a Katzenzungen kastély szőlőjénél is idősebb szőlő létezik, ezek közül az egyik a Guinness Rekordok Könyve szerint a még mindig termő, és több mint 400 éve elültetett Žametovka szőlő, Szlovéniában a Dráva folyó mentén, Maribor közelében található.
A világ legöregebb – egyes vélemények szerint 450 éves –, középkori szőlőtőkéje Pécs belvárosában, a Papnövelde utcában található, azonban sajnos ezt senki sem tudja hitelesen bizonyítani. Ez a szőlő is terem még ma is!

Versoaln bor


A Versoaln szőlőt a Laimburgi Mezőgazdasági és Erdészeti Kutatóközpont szőlőművelői kezelik, és új Versoaln szőlők szaporítására is használják, a fajta kihalását elkerülendő. Továbbra is készül bor a Katzenzungen kastélynál lévő szőlőből, úgy, hogy a régi szőlőből betakarított gyümölcsöt hozzáadják a Versoaln újabb ültetvényeinek gyümölcséhez. A Katzenzungen szőlő és az újabb ültetvények szőlőiből évente körülbelül 500 palack Versoaln friss, gyümölcsös fehérbor készül speciálisan számozott palackokban.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK




(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!