2015. szeptember 8., kedd

Kanári-szigetek, Gran Canaria, LAS PALMAS


 


A harmadik napon a sziget fővárosát Las Palmas-t vettük célba.

Gran Canaria fővárosa Las Palmas, a sziget északi részén található, a Kanári szigetek legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű városa. Egész Spanyolországot figyelembe véve a hetedik legnagyobb. Igazi világváros, mely biztosan meglepi az először ideérkezőket. A várost a Guiniguada folyó osztja ketté. Az északi, modern városrész (Triana) több mint 1 km hosszú sétálóutcáján éjjel-nappal kedvünkre vásárolgathatunk, de vannak kávézók is bőven, és persze az elmaradhatatlan gyorséttermek. A mára már kiszáradt folyó túloldalára átkelve az óváros (Vegueta) kulturális látnivalóiból csemegézhetünk. Ez a történelmi városrész, jellemzően szűk utcákkal és gyarmati stílusú házakkal.

Mi azonban a napot a Jardin Botanico-ban kezdtük. Ez az 1952-ben létrehozott botanikus kert a kanári szigetvilág őshonos növényeire összpontosít. 8 kilométerre a fővárostól található a Jardin Canario-ként (Kanári-kert) is ismert botanikus kert, amely a sziget hihetetlenül gazdag növényvilágát mutatja be, mintegy 500 növényfajjal. Láthatunk itt sárkányfát, kanári pálmát, vagy épp kaktuszokat. 1950-ben alapította Eric Sventenius, egy svéd botanikus kifejezetten azzal a céllal, hogy az idelátogatóknak megmutassa a sziget hihetetlenül gazdag élővilágát. Legjobb része a kaktuszkertje. Csendes, békés, gyönyörű botanikus kert, és nagyon nagy, akár 4-5 órát is lehet sétálgatni benne. Egy hegyoldalban fekszik, tehát nem a legkönnyebb séta annak, aki a felső részét is meg akarja nézni. A belépés ráadásul ingyenes. Las Palmas buszpályaudvaráról a kb. fél óránként közlekedő 303-as busszal pár perc alatt elérhető. Ez a busz a hegyoldal tetején rak ki, így a hegymászás garantált!!!Az alapító Eric Sventenius emléktáblája sírjánál

Az alapító Eric Sventenius sírja

Az alapító Eric Sventenius-ról elnevezett vízesés
Cascada de Sventenius 
A botanikus kertből visszamentünk a belvárosba. A Guiniguada folyó által egymástól elválasztott déli rész az óváros, míg a modern városközpontot északon találjuk. A Triana városrész Las Palmas kereskedelmi központja. Itt van a San Telmo kápolna, a város egyik legrégebbi temploma.
 

 
A San Telmo téren áll egy érdekes modernista épület, mely egy epés megjegyzés szerint összenyomorgatott török mecsetre emlékeztet, bár azoknak nem vörös a tetejük, és kék a faluk. A kétségkívül túldíszített kioszk találkozópontnak viszont ideális. Innen indul ugyanis a város korzója, a legfőbb sétálóutca, a Calle Triana.

 
A Calle Triana-n van mindenféle üzlet, elegáns apró kis boltok és nagyáruházak egyaránt. Több mint 1 km hosszan nézegethetjük a kirakatokat, és ha útközben elfáradnánk, padok és kávéházak is akadnak bőven. Fagylaltozhatunk, vagy bekaphatunk egy falatot az elmaradhatatlan gyorséttermek valamelyikében. De nekem leginkább a házak tetszettek, némelyik nagyon szép homlokzattal rendelkezik.

 
A helyiek egybehangzó véleménye alapján, a La Catedral a sziget legszembetűnőbb és legfontosabb egyházi épülete. Építése a 15. század elején kezdődött és 350 évig tartott, mire teljesen sikerült befejezni. A neoklasszikus homlokzatával ellentétben áll belső tere, mely egy szép példája az egyes művészettörténészek által atlantik gótikusnak nevezett építészeti stílusnak.
A Szent Anna katedrális 3 hajós, 2 harangtornyos templom, sok társához hasonlóan, évszázadokig készült; amikor kezdték, még a gótika volt az uralkodó stílus. Mire befejezték, a klasszicista vált divattá. A főhomlokzat, a híres helyi művész Juan Perez munkája.


 
A katedrálissal szemben áll a városháza ugyancsak klasszicista palotája, melyet régóta már csak reprezentációs célokra használnak. 
 

 
A két épület közti téren életnagyságú vadászkutya szobrok ülnek/hasalnak. Valószínű, hogy a kanári név a latin canis, azaz kutya szóból ered. Így ezek a szobrok a névadókat ábrázolják.


 
Las Palmas és Kolumbusz Kristóf (Cristoforo Colombo)
Az óváros másik legnevezetesebb épülete a Casa de Colón, vagyis Kolumbusz ház. A ház Pedro de Vegának, a sziget első spanyol kormányzójának volt a palotája, ő látta vendégül Kolumbusz Kristófot. Az épület bejárata fölött még ma is ott a Vega család címere. A tulajdonképpen szimmetrikus épület érdekessége, hogy valamennyi ajtaja és ablaka különbözik egymástól. Faerkély és kis kiugró apácarács és paletta, ólomüvegmozaik és gótikus kőkeret, kovácsoltvas-rács és faragott díszek... van miben gyönyörködni.
Kolumbusz Kristóf 1446-ban született Genovában. mielőtt hajóskapitány és felfedező lett, tengeri térképek rajzolásából és árusításából tartotta fenn magát. valószínűleg első tengeri útján hallott a viking Leif Ericcsonról, aki Herkules oszlopain túl egy új világot fedezett fel. Itt juthatott arra a gondolatra, hogy Indiába a legrövidebb út az Atlanti óceánon vezet, ha állandóan nyugat felé hajózik. Kolumbusz ezután szponzort keresett vállalkozásához. A róla szóló könyvek és filmek, például a híres 1492, részletesen elmondják, miként nyerte meg tervének Izabella spanyol királynőt.
A 3 hajóból álló flotta Palos kikötőjéből indult és 6 nap alatt ért Las Palmasba. A Pinta komolyan megsérült, 4 hétig vesztegelt itt, míg kijavították. Kolumbusz ez idő alatt a kormányzó palotájában lakott, mely későbbi útjai során is szállásául szolgált. Az épületben ma Kolumbusz életét és utazásait bemutató múzeum van.


Las Palmas igazi óvárosát tehát az azóta kiszáradt folyó túloldalán találjuk. Szűk, hangulatos kis utcácskáin élvezet bolyongani.  
Ermita de San Antonio Abad (kápolna)
Real Sociedad Económica de Amigos del País


Palacio de la Justicia

Plaza y Iglesia de Santo Domingo

Iglesia de Santo Domingo

Plaza de Santo Domingo
Las Palmas további nevezetességei közé tartoznak a hegyre felkúszó színes kockaházak, melyek a görög szigetek építészetét idézik.

 
Operaként és hangversenyteremként szolgál a kitűnő akusztikájú Pérez Galdos színház. Ez Spanyolország legrégebbi hangversenyzenekarának, a Las Palmas-i Filharmónikusoknak az otthona. Az épületet 1890-ben emelték, klasszicista homlokzattal, reneszánsz és andalúz elemekkel. A színház névadója, az ismert író, a spanyol realizmus első képviselője volt.

 
Las Palmas strandja, a Playa de las Canteras két okból is szerencsés fekvésű. Egyrészt olyan központi helyen van, hogy ha a közlekedési dugók nem szólnak közbe, a város bármely pontjáról néhány perc alatt elérhető. Másrészt, egy a partról 200 méterre húzódó természetes sziklagát megvédi az erős hullámveréstől. A 3,5 km-es strand elég nagy ahhoz, hogy sohasem legyen zsúfolt. Egyszer érdemes a Las Canteras-on is belelógatni a lábunkat az óceánba, azonban itt a víz sokkal hűvösebb, mint a maspalomasi öbölben, a hideg tengeráramlásoknak köszönhetően. (De erről majd máskor.)
 
Vacsora a Calle Triana egyik bárjában...
természetesen a Sangría most sem maradhat el :-)
 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! FOLYTATÁS ITT!LINKEK:


http://utikritika.hu/kanari-szigetek/gran_canaria
http://gran-canaria.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gran_Canaria
http://www.hellovilag.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolumbusz_Krist%C3%B3f
http://www.jardincanario.org/A bejegyzés a sajátjaim mellett tartalmaz képeket Ilditől, Tőzitől és Kingától.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!