2015. szeptember 11., péntek

Kanári-szigetek, Gran Canaria, PUERTO de MOGÁN, sziget-túra, WEST COAST ROAD, PLAYA de las CANTERAS-Las Plamas






A laza napok után ismét belevetettük magunkat a kalandba; a sziget felfedezése várt ránk.




Először is béreltünk egy autót. Vecindario kis hely, itt nincs autókölcsönző, így el kellett mennünk Playa del Inglés-be. Ott kiválasztottunk egy szimpatikusnak ígérkező autókölcsönzőt. A kölcsönzős megmutatta, hogy ilyen autót kapunk, mint az ott. „AZ” jó lesz? Naná, hogy jó. Aláírjuk a papírokat, kifizetjük a kocsit. A kölcsönzős jön a kulcsokkal. És elmegy a korábban mutatott autó mellett. Mi -ahogy ő egyre távolabb megy-, egyre tétovábban követjük. Majd megáll egy parkolóban, és kinyit egy autót. Ez az? Igen, ez. Eeez??? És kaptunk egy össze-vissza nyomott, horpasztott, karcolt… roncsot. Nézünk a csajokkal egymásra… Kikaptam a pasi kezéből a papírt és jól összerajzoltam, hogy az autó mindenhol meg van nyomva, törve… nehogy a végén még ránk akarja verni, hogy mi csináltuk. Jól van, jól van - mormogja.



Tőzi kezdte a vezetést, az első megállónk Puerto de Mogán volt. A dél-nyugati parton fekvő Puerto de Mogán egy sziklára kapaszkodó, kanyargós ösvényekre épített házakból és néhány halászkunyhóból álló falu volt mielőtt a tenger felé terjeszkedve kiépült. Óvárosa jellegzetes utcáival, és színes házaival máig megtartotta eredeti báját. A népszerű Gran Canaria-i üdülő-települések közül ez az egyik leginkább spanyol, a leginkább jellegzetes, és autentikus hely, sokak szerint a legszebb üdülőfalu a szigeten. Ezt hihetnénk, de mindez tudatos: Puerto de Mogán is egy épített üdülőfalu, de úgy hozták létre, hogy ne jellegtelen legyen… bár mindez a lényegen nem változtat. A színes virágokkal befuttatott házak, és a csatorna felett átívelő gyaloghidak, csatornák és hidak által közrefogott sétálóutcácskák és a kikötő a nyaralót Velencére emlékeztethetik, ezért Mogán-t a Kanári-szigetek Velencéjeként is emlegetik. Nagy nyüzsgés péntekenként van, amikor a heti piacot tartják.
















 














Ettünk egy light-os ebédet...
teljesen rászoktam a különböző gyümölcsökből készült turmixokra... friss és finom

Ajándékba kaptuk ezt a helyi likőrt... 3 alkoholos és 2 nem

Na, menjünk strandolni is!

Puerto de Mogán strandja


Mogán után átvettem a vezetést, és elindultunk a sziget-túrára. Ennek legizgibb része a West Coast Road, azaz a Kanári-szigetek „66-os útja”-ként emlegetett rész volt. Agaete-ből indul és végig kanyarog a meredek sziklákon, mielőtt elérné célját, Barranco del Risco-t. Mi pont a másik irányból, lentről indultunk. Az út mellett, így nekünk balra Tenerife terül el. A minket körülvevő tájakra, kis falvakra és a tengerre is lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerszint felett 1500 méter magasból. La Aldea felé ritka növényekkel, ködbe/felhőbe burkolózott sziklákkal, és csak e puszta sziklák tetején őshonos ritka madárfajokkal is találkozhatunk.




VIDEO!!!












Az út során két kalandunk is volt; az egyik a tankolás. A benzinkúton ugyanis nem volt semmilyen kiszolgáló személyzet, és a kút nem működött, nem fogadta el a beledobált pénzt. Szerencsénkre jött egy másik autó is, helyiekkel. Csakhogy ők sem boldogultak. Mivel már rég nem volt sehol kút a közelben, tankolás nélkül nem akartunk továbbmenni. A közelben pedig rendőrök razziáztak. Mivel sehogy sem boldogultunk a kúttal, odamentem hozzájuk, és az egyiket szó szerint elrángattam a kúthoz, hogy segítsen már. És basszus, ő sem tudott segíteni. Ekkor, nem is igazán tudom, hogy honnan, felbukkant egy pár, és ők magyarázták el, hogy egy másik automatából meg kell venni egy kupont, és azzal kell menni a kútra, és úgy lehet tankolni. Jajjj… de bonyolult!!!

A másik kaland is rendőrös; közúti ellenőrzés. Megszondáztattak!!! Életemben először… még nem is láttam eddig szondát, azt sem tudtam, mit kell vele csinálni. És mindez a világ végén, az óceán közepén, egy szigeten, aminek a nyelvét még csak nem is beszélem, nem is értem… Mert ezek nem ám a normális spanyolt beszélik, amit az olasz révén úgy-ahogy megértek… NEEEM!!! Ezeknek a busz is „vauvau” amit ráadásul gua-gua-ként írnak… Szóval értsem meg, hogy mit magyaráz a rendőr… A csajok meg mellettem/mögöttem röhögnek az autóban. Egy idő után már én is… aztán már a rendőrnek is elkezd rángatózni a szája széle. :-) Azt nem tudom, hogy sikeres volt-e a szondáztatásom… mindenesetre az „én részem” elhoztam emlékbe. :-)



Tenerife












VIDEO!!!















Las Palmas-ig én vezettem. A központban parkoltunk le, és elsétáltunk Las Palmas strandjához, a Playa de las Canteras-hoz. A strand két okból is szerencsés fekvésű. Egyrészt olyan központi helyen van, hogy ha a közlekedési dugók nem szólnak közbe, a város bármely pontjáról néhány perc alatt elérhető. Másrészt, egy a partról 200 méterre húzódó természetes sziklagát megvédi az erős hullámveréstől. A 3,5 km-es strand elég nagy ahhoz, hogy sohase legyen zsúfolt. Egyszer érdemes a Las Canteras-on is belelógatni a lábunkat az óceánba, azonban itt a víz sokkal hűvösebb, mint a maspalomasi öbölben, a hideg tengeráramlásoknak köszönhetően.





A sétány tele van bárokkal és éttermekkel, ezerféle a választék.

Las Palmas-tól Vecindario-ig megint Tőzi vezetett.


Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, hogy bejárjuk a világot, és megosszuk egymással tapasztalatainkat!


FOLYTATÁS ITT!

LINKEK:


http://utikritika.hu/kanari-szigetek/gran_canaria
http://gran-canaria.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gran_Canaria
http://www.hellovilag.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mog%C3%A1n,_Las_Palmas


A bejegyzés a sajátjaim mellett tartalmaz képeket Ilditől és Tőzitől.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!