2015. november 28., szombat

Adventi vásár - Bolzano, Olaszország


Elérkezett Advent, és ebben az időszakban világszerte egymás után nyílnak a karácsonyi vásárok.


Karácsonyi vásárok


A hagyomány a középkorig nyúlik vissza, amikor a legnagyobb vásárokat általában a napfordulók előtti periódusban tartották és a téli pont egybeesett az Advent időszakával.
Az első nyomok a XIV. századi Németországba és Elzászba vezetnek, ekkor még a Szent Miklós Vásárának nevezték, viszont csupán 1434-ből származik az a dokumentum, amely említést tesz egy úgynevezett Striezelmarkt-ról (a „Striezelek” (német édesség) vásáráról), amit Drezdában tartottak a Karácsonyt megelőző hétfői napon.
Később a protestáns reformáció idején a vásárt átkeresztelték Christkindlmarkt-ra, vagyis a Gyermek Jézus vásárára.
A legrégebbi vásárok a Strasbourg-i (1570-től) és a Nürnberg-i (1628-tól).
Érdekes módon a többi európai országban a karácsonyi vásárok csak a XX. század vége felé kezdtek széles körben elterjedni.

Olaszországban természetesen az osztrák-német hagyományokhoz történelmileg legközelebb álló északi régió, a Süd-Tirol / Trentino-Alto Adige területen vetette meg a lábát; legelőször 1990-ben Bolzano-ban rendezték meg az ország legrégebbi és a mai napig legjelentősebb, LEGNAGYOBB karácsonyi vásárát.


Bolzano


Bolzano történetét az i.e. I. századra vezethetjük vissza, a római légiók ekkortájt alapítottak ezen a helyen egy helyőrséget, hogy ezzel is megkönnyítsék haderejük észak felé áramló mozgását. A város több mint 800 éves múltra tekint vissza és a századok során, fontos kereskedelmi csomóponttá nőtte ki magát, az Alpok északi és déli részén elterülő országok között. Ezen kívül összekötő kapocs volt az Augsburg-i és a Velence-i kereskedők számára is, éppen ezért sem meglepő, hogy különféle kultúrák, tradíciók találkoztak és ötvöződtek itt egymással.
A kereskedők már a középkorban is a város történelmi központjában, az árkádsorok (Lauben) alatt árulták a portékáikat, és az üzletek nagy részét a mai napig ezen a helyen találjuk.
Földrajzi elhelyezkedése miatt az egész terület meglehetősen mozgalmas, zűrzavaros történelmet tudhat a háta mögött, miután 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartomány déli részeként az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, az I. világháborút lezáró, saint-germaini békeszerződés értelmében Olaszországhoz csatolták.


Piazza Walther


Az óváros épületei a gótika stílusjegyeit viselik magukon, a legkiemelkedőbb műalkotások a Piazza Walther környékén helyezkednek el, nem véletlenül szokták Bolzano szalonjaként is emlegetni, a Walther von der Vogelweide-ről (1168 körül-1228 körül), a középkori német világi líra (Minnesang) legjelentősebb képviselőjéről elnevezett teret.

Duomo di Santa Maria Assunta


A Piazza Walther délnyugati részén helyezkedik el Bolzano Dómja, a Santa Maria Assunta katedrális, mely a város jelképe. A román és gótikus művészet igazi ékköve, melyet a XI. században kezdenek építeni. Különlegességét a két eltérő kultúra, az északi és a déli termékeny találkozásának köszönheti. (Sajnos belülről nem tudtuk megnézni, mert zárva volt.)
Adventi vásár


A legelső, hagyományteremtő vásár megrendezését követően Bolzanóban, ahol a különféle kultúrák ennyire békésen megférnek egymás mellett, november végétől egészen január elejéig, a városközpont tereit és utcáit évről-évre áthatják a karácsonyi készülődés illatai, fényei, innen-onnan kiszűrődnek a jól ismert, szívet melengető dallamok.
(Nyitva tartás a honlapon megadottak szerint.)
A Piazza Walteren több mint 80 faházikó alkotja a karácsonyi díszletet a tér közepén.
Az árusok kizárólag helyi kézműves termékeket kínálnak, üvegből, fából, kerámiából készült karácsonyi díszeket, különleges gyertyákat, kisebb hangszereket, papírárut, a legváltozatosabb ajándékötletekkel találkozhatunk.
Természetesen nem hiányozhatnak a finomabbnál-finomabb, házi készítésű sütemények, kekszek, az almafánk, és az elmaradhatatlan karácsonyi édesség, a bolzanói specialitás, a híres „Zelten”, melynek egyedi zamatát a szárított füge, a datolya, a mandula és a kandírozott gyümölcsök adják.
A sörök mellett elmaradhatatlan a forralt bor. (Természetesen mi ez utóbbit választottuk. J)A környező utcák és terek is ünnepi díszbe vannak öltöztetve.

A téren felállított hatalmas, csillogó-villogó fenyőfa lábánál a jászol eredeti, rusztikus alpesi változatát találjuk; a Szent Családot az ökörrel és a kis szamárral, egy autentikus, antik fából épített, zsindelytetős miniatűr istállóban helyezik el, ami a hegyi kunyhók mintájára készül.A Bolzanói Karácsonyi Vásár mindig hű marad önmagához, ugyanakkor mindig képes kicsit megújulni is apró, de annál jelentősebb változtatásoknak, meglepetéseknek és szinte már végleg feledésbe merült hagyományok újrafelfedezésének köszönhetően.

A hosszú és kimerítő nap után a Paulaner Stuben étterembe mentünk vacsorázni.


Piatto di Speck e Formaggi


Gulasch di manzo, salsiccia, crauti, patate saltate, canederlo allo speck

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!LINKEK / FORRÁSOK:

Aventi vásár Bolzano OLASZul: http://www.mercatini-di-natale.bz.it/it/mercatino-di-natale-bolzano-alto-adige.aspx
Aventi vásár Bolzano ANGOLul: http://www.christmas-markets.it/en/christmas-market-bolzano-south-tyrol.aspx
Paulaner Stuben étterem: http://www.paulanerstuben.com/


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!