2023. március 11., szombat

Cathédrale St-Étienne de Sens

Sensi Szent István katedrális


Ez az első francia katedrális, amelyet gótikus stílusban építettek. 



Véletlen egybeesések folytán most érkezett el az idő, hogy elkezdjem olvasni A katedrális című könyvet Ken Follett-től. Már vagy hónapok óta nálam volt, nézegettem, kerülgettem, néha simítottam rajta egyet. Aztán egy nap végre felütöttem. Ezzel egyidőben, ezen utunk során pedig úgy alakult, hogy csak katedrálisokat néztünk meg. Az első a kölni dóm volt, a második az aacheni, a harmadik a sensi, a negyedik (egyben utolsó) pedig a Mariendom Hildesheim.

 

Sens

Sens Franciaországban, Bourgogne-Franche-Comté-ban, Yonne megyében található. Auxerre után Sens a megye második legnagyobb városa. Párizstól mindössze 1 órányira fekszik, és 27000 lakosa van. 

 

Cathédrale St-Étienne
Szent István katedrális

Sens fő látnivalója a Szent István katedrális, ezért először ezt látogattuk meg.

„Philip … Még tartott zavarodottsága, mikor megérkezett a francia királyság területére, a Párizstól délkeletre fekvő Sensba. A sensi katedrálisnál nagyobb épületet még életében nem látott. A főhajó ötven láb széles volt. A kingsbridge-i katedrálissal összehasonlítva Sens inkább a méreteivel volt lenyűgöző, nem pedig a beözönlő fénnyel. … Miután meghallgatta a szentmisét a katedrálisban, a Yonne folyót követve észak felé elhagyta a várost.
...
- Ha már a katedrálisokról beszélünk – kezdte -, mit szólsz a sensi katedrálishoz?
- Csodálatos – felelte Philip. – Ki építette?
- William Sens.”

A katedrális építését 1130-ban kezdték el, és ez az első francia katedrális, amelyet gótikus stílusban építettek (mintegy 33 évvel a párizsi Notre Dame előtt). Mintául szolgált a párizsi, chartres-i, bourges-i, sőt az angliai Canterbury katedrális számára is.

Sens főtemplomában tartotta esküvőjét IX. Lajos, és itt fogadta III. Sándor pápa Thomas Becketet, Canterbury érsekét. Mindketten ugyanakkor voltak száműzetésben.

A főkapu körül csak egy Szent István szobor élte túl a forradalmat, mivel valaki akkoriban frígiai sapkát (a jakobinusok jelképe a francia forradalomban) tett rá. Homlokzatán az ábrázolások Szent Istvánról és életéről mesélnek. Középső kapuzata Keresztelő Szent Jánost, a bal oldali a Madonnát, a jobb oldali pedig a prófétákat ábrázolja.

Az északi tornyot a XII. században építették, de soha nem fejezték be. A déli toronyban 2 hatalmas, egyenként kb. 10 tonnás harang található 1560-ból.

Balra: régi képeslap, jobbra a katedrális ma


A központi kapu

A központi kapu

A központi kapu: St-Étienne szobra

Központi kapu - részlet

Központi kapu - részlet

Központi kapu - részlet

Központi kapu - részlet

Északi kapu

Északi kapu - részletek

Mózes kapu

Mózes kapu

Régi képeslap: Ábrahám kapu



„…a katedrális.
Lélegzetelállító volt.
A hihetetlenül magas főhajót egy sor kecses szárnyas támpillér támasztotta meg. A nyugati végén három hatalmas portikusz, mintha óriások kapuja volna, és a magasban többsornyi karcsú, magas csúcsíves ablak, kecses tornyokkal szegélyezve. … A templom belülről még csodálatosabb benyomást tett. A főhajó követte a kereszthajók stílusát, de a mester tovább finomította tervét, az oszlopok még karcsúbbak, az ablakok még nagyobbak lettek. És volt még egy újítás. William hallotta, hogy az emberek valamilyen színes ablakokról mesélnek… William nem értette, mi ez a nagy hűhó, ő úgy képzelte, hogy a színes ablak éppolyan lehet, mint egy faliszőnyeg vagy egy festmény. De most látta, mi ez. A kívülről beáradó fény átsütött a színes üvegen, felizzította, s varázslatos hatást keltett. A templom zsúfolásig volt. Az emberek a nyakukat nyújtogatták, hogy lássák az ablakokat. A képek bibliai történeteket ábrázoltak, a mennyet és a poklot, szenteket és prófétákat, tanítványokat… William … azon kapta magát, hogy tekintetét és gondolatait állandóan fölfelé vonja valami a boltozat lendületes vonalai mentén. A boltívek és az ablakok, a pillérkötegek és a bordák, a boltozatos mennyezet ívekkel szabdalt szeletei mind-mind az ég felé mutattak, ellenállhatatlanul emlékeztetve arra, ami az épület rendeltetése volt.”
   

A katedrálisnak hatalmas, 18 méteres ólomüveg ablakai is vannak. Az egyik az utolsó ítéletet ábrázolja a pokol üstjével. Egy másik ablak a Jesse-fát, egy következő pedig Szent Miklós életét ábrázolja. A szemközti oldalon az ablakon több különböző korabeli hangszeren játszó angyalok koncertje látható.

Itt található továbbá a 4 legrégebbi (XIII. század eleji) ólomüveg ablak: az egyik Canterburyi Szent Tamás (Thomas Becket) életét ábrázolja. Alatta egy szobor látható, amelyet annak a háznak a lerombolásakor találtak meg, ahol Sensben élt. A többi ablak Szent Euszták (Saint Eustache) legendáját, a tékozló fiú és az irgalmas szamaritánus példázatát mutatja be.

A székesegyház kereszthajójának északi rózsaablaka,
vagyis a Mennyei koncert rózsaablaka, öt ággal (1516).

A székesegyház kereszthajójának északi rózsaablaka,
vagyis a Mennyei koncert rózsaablaka, öt ággal (1516).

A székesegyház kereszthajójának déli rózsaablaka

A székesegyház kereszthajójának déli rózsaablaka

A székesegyház kereszthajójának déli rózsaablaka; Utolsó ítélet a pokol üstjével (részlet)

Jesse-fa

Jesse-fa (részlet)




XVI. századi üvegablak

Jobbra: Az irgalmas szamaritánus üvegablak (XIII. század eleje)


Nagy ólomüveg ablak Szent Tamás Becketről (a kórusfolyosó északi oldalán).

A Szent Kolumba kápolnában (La chapelle Sainte-Colombe) található dauphinnak (francia trónörökös), XV. Lajos fiának mauzóleuma.

Bent, a bejárat közelében egy oszlopon egy furcsa kis fejet láthatunk.

Tristan de Salazar érsek 1515-ben emlékművet emelt fekete márványból.

A pompás kovácsolt bronz korlátokon a Luynes bíboros címere látható (1762).



A kórus, az oltár és az érseki szék






Szűzanya és gyermeke (XIV. század)


Szent Severin vértanúsága

Szent Severin vértanúsága


Szent Kolumba kápolna (La chapelle Sainte-Colombe)
XV. Lajos fiának síremléke

Kórus a baldachinnal

Kórus





A Salazarok síremléke

A Salazarok síremléke


 

Le palais archiépiscopal
Érseki palota

A katedrálist a szépséges Mózes kapun (Portail de Moïse) keresztül hagytuk el, hogy megnézzük az egykori püspöki palotában található városi múzeumot (Musées de la Ville de Sens), amely több egykori múzeumot tartalmaz. Ebben rengeteg római korból származó szobor és mozaik látható. Villethierry kincse a bronzkorból több mint 867 kitűzőt, karkötőt, nyakláncot tartalmaz. Egy aranyműves rejtett készletéből származnak, melyet 1969-ben találták meg egy vázában egy mező felszántása közben Sens közelében.

A székesegyház lenyűgöző kincseit is itt láthatjuk.

Kolumbusz Kristóf szobrát ugyanaz a Bartholdi készítette, aki a Szabadság-szobrot is.

Van egy kis terem, benne Napóleon értékes tárgyai; itt láthatjuk a „habit de chasseur cheval de la garde”-ot, ami Napóleon kedvenc ruházata volt. Ebből 2 darabot vitt magával a Saint-Helene szigetén töltött száműzetésébe, az egyikben halála után eltemették, a másikat pedig Ali mamluk, Napóleon szolgája -aki a császár halála után Sensba költözött-, hozta magával, és a városnak adta.

A kalapot Napóleon Waterloo idején viselte, majd Charles Duchesnes tábornok kapta meg, aki a városnak adta, mivel ő is Sensből származott.

Jobbra a Zsinati palota (Palais synodal)




Villethierry kincse a bronzkorból



Gallo-római mozaik










Kolumbusz Kristóf

Napóleon halotti maszkja és egyéb relikviák

Napóleon ruhája

Napóleon kalapja


Jobbra hátul: "Szűz Mária megkoronázása" - XV. századi gobelin oltárborítás


A "Sainte Chasse", bibliai vadászjelenetekkel és mitikus lényekkel;
fa és elefántcsont (XII. század)





 

Cím: Pl. de la République, 89100 Sens, Franciaország
Telefonszám: +33 (0) 3 86 65 06 57
Honlap FRANCIA, ANGOL, NÉMET nyelven: Cathédrale Saint-Etienne | La Bourgogne (burgundy-tourism.com)

 

Abbaye Sainte-Colombe
Sainte-Colombe-i apátság


„Sens északi kapujától nem messze egy napfényes mezőn, a folyóparton állt a nagy hírű sainte-colombe-i apátság, ahol Becket érsek élt az utolsó három évben.”


A Saint-Colombe de Saint-Denis-lès-Sens apátságot a VII. században alapították Saint-Denis-lès-Sens-ben, 620-ban. A XI. századtól kezdve Szent Thibaut 1075-ben Olaszországból hazahozott ereklyéiről ismert.

Szent Tamás Becket 1166 és 1170 között itt élt, és itt találkozott III. Sándor pápával, aki maga is itt tartózkodott 25 hónapig száműzetése idején.

A templomot az 1792-es francia forradalom idején lerombolták, és Szent Thibaut ereklyéi eltűntek. A XIX. században a Szeplőtelen Fogantatás kápolnája épült ezen a helyen.

A kápolna előterében a gyepen látható néhány kő, ezek az egykori kolostor maradványai.

A kolostor ma idősek otthonaként működik.





 

Cím: 10 Rue de l'Abbaye, 89100 Saint-Denis-lès-Sens, Franciaország
Telefonszám: +33 (0) 3 86 95 84 00

 

Sens további látnivalói >> ITT <<. 


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Sens MAGYARul: Sens – Wikipédia (wikipedia.org)
Sens FRANCIÁul: Sens (Yonne) — Wikipédia (wikipedia.org)
Frígiai sapka MAGYARul: Frígiai sapka – Wikipédia (wikipedia.org)
Cathédrale Saint-Étienne de Sens FRANCIÁul: Cathédrale Saint-Étienne de Sens — Wikipédia (wikipedia.org)
Cathédrale Saint-Étienne de Sens ANGOLul: Sens Cathedral - Wikipedia
Dauphin MAGYARul: Dauphin – Wikipédia (wikipedia.org)
L'abbaye Sainte-Colombe de Saint-Denis-lès-Sens FRANCIÁul: Abbaye Sainte-Colombe de Saint-Denis-lès-Sens — Wikipédia (wikipedia.org)

IDÉZETEK: Ken Follett: A katedrális című könyvéből

LeRoutard Bourgogne kötete, 2021/22, ISBN 9 782017 871637
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!