2023. március 8., szerda

Aachener Dom

Aacheni dóm



Véletlen egybeesések folytán most érkezett el az idő, hogy elkezdjem olvasni A katedrális című könyvet Ken Follett-től. Már vagy hónapok óta nálam volt, nézegettem, kerülgettem, néha simítottam rajta egyet. Aztán egy nap végre felütöttem. Ezzel egyidőben, ezen utunk során pedig úgy alakult, hogy csak katedrálisokat néztünk meg. Az első a kölni dóm, a második az aacheni volt Németországban, a harmadik pedig a sensi katedrális Franciaországban, a negyedik (egyben utolsó) pedig a Mariendom Hildesheim újra Németországban.


Aachen

Aachen Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban található. Ez a 250 000 lakosú város már a rómaiak idején is létezett, és számos termálvízforrásáról volt híres. Ma pedig arról, hogy a VIII-IX. században Nagy Károly (Charlemagne) fővárosa volt.

A X. és a XVI. század között 31 királyt koronáztak meg ebben a városban, mivel a Nagy Károly által idehozott ereklyéknek köszönhetően fontos hely lett. Ezután azonban a város veszített jelentőségéből, mivel Frankfurt lett a császárkoronázások városa. A XVII. században tűzvész pusztította el. A francia megszállás alatt Napóleon, aki az új Nagy Károly akart lenni, megtisztíttatta a város forrásait. (Ma is sok szép szökőkutat láthatunk a városban.) A második világháború alatt az amerikaiak elsőként szállták meg Aachent.

 

Látnivalók


Aachener Dom
Aacheni dóm


De egy katedrálisnak lenyűgöző épületnek kell lennie, már a méretével is tiszteletet keltőnek, hogy magasságával az ég felé fordítsa a hívek tekintetét. Az egyik ok, amiért az emberek elmennek egy katedrálisba, hogy ezek a világ legnagyobb épületei.” – Ken Follett: A katedrális


Nagy Károly építtette ezt a hatalmas székesegyházat, mivel azt akarta, hogy a város az új északi Róma legyen. Az aacheni dóm 1978 óta UNESCO világörökség.





Belépve egy hatalmas fenyőtobozt láthatunk az V. századból és egy bronz farkast, melynek lyuk van a mellén. Ehhez a farkashoz egy legenda is kapcsolódik. A történet szerint az aacheniek az építkezés során megszorultak pénz dolgában. Nagy Károlyt -akinek lett volna elég pénze-, nem tudták elérni, mert épp úton volt valahol a birodalomban. Ekkor jött az ördög, és felajánlotta segítségét. Volt egy feltétele, mégpedig: az övé legyen annak a lelke, aki elsőnek lép majd be a dómba. (A dómot felszentelő pápa lelkére fájt a foga.) A dóm felépült, és Nagy Károly III. Leó pápával a felszentelési misére készült, azonban az „üzlet” miatt senki sem mert belépni. A furfangos aacheniek a városi erdőből idekergettek egy farkast, egyenest be a dómba. Az ördög türelmetlenül vetette rá magát az állatra, de túl későn vette észre a csalást. Hatalmas üvöltéssel rohant ki a dómból, és úgy bevágta a nehéz bronzkapukat, hogy a jobb oldali ajtó fogantyúja a kezében maradt. Azért van a farkas mellén lyuk, mert azon keresztül költözött az állatba az ördög a legenda szerint.



A hatalmas csillár a XII. századból származik.





A „pala d'oro” (aranyoltár) teljes egészében aranyból készült, és a XI. századból származik.




E mögött láthatjuk a csodásan díszített Mária-koporsót (Marienschrein), amely valójában egy ereklyetartó.


A másik ötvösművészeti remekmű az az ezüst koporsó, amelyben Nagy Károly földi maradványai pihennek (Karlsschrein).





A Madonna szobra a gyermekkel egy tűzben elégett, és csak a feje és a keze maradt meg. A hamvak most egy üvegedényben vannak a szobor hátsó részén. A szobornak számos különböző ruhája van, amelyeket rendszeresen cserélnek. Néhány ruhadarab a dóm kincstárában látható.



A dóm első emeletén láthatjuk Nagy Károly fehér márványból készült trónját. Ezt csak tárlatvezetéssel lehet megnézni, úgyhogy érdemes rá befizetni! A zarándokok áhítatuk jeléül a trón alatti folyosón haladtak át. Nagy Károlynak 5 felesége és 5 szeretője volt (az egyik a saját nővére!), akiktől összesen 17 gyermeke született.






































Aachen azóta magyar búcsújáró hely, hogy I. Nagy Lajos és anyja Piast Erzsébet magyar királyné 1357-ben fényes kísérettel Aachenba zarándokolt. 1367-ben elkészült gótikus stílusban Nagy Lajos adománya, a magyar kápolna (Ungarnkapelle). A Nagy Lajos-féle épület az idők folyamán elpusztult, így Mária Terézia újat építtetett a helyére 1776-ban, barokk stílusban.

Magyar kápolna (Ungarnkapelle)
Kép forrása: wikipedia

Magyar kápolna (Ungarnkapelle)
Kép forrása: wikipedia

Magyar kápolna (Ungarnkapelle)
Kép forrása: wikipedia

 

Aachener Domschatz
Az aacheni dóm kincstára

797-ben Nagy Károly ajándékba kapott Bagdad kalifájától egy fehér albínó elefántot. Gyakran használta, hogy palotáról palotára járjon, sőt, néhány csatamezőre is eljutott vele. A Rajna folyón való átkelés után, az elefánt 40 éves korában tüdőgyulladásban elpusztult. A kincstárban kiállított elefántcsont szarv (=zeneszerszám) ettől az elefánttól származik.

A dóm melletti kincstár a középkori egyházi kincsek leggazdagabb gyűjteménye Európában. Több Nagy Károllyal kapcsolatos ereklyét, üvegszekrényeiben gyönyörű kidolgozású kelyheket, ereklyetartókat láthatunk. A dóm kincstára számtalan magyar királyi ereklyét is őriz. Sajnos nem nézhettük meg, mivel csak délután nyitott ki a múzeum, mi pedig eddigre már messze jártunk.

 

Rathaus
Az aacheni városháza


 

Puppenbrunnen
Babakút

A szökőkút szobrainak minden tagja mozgatható.

Puppenbrunnen





 

Printen

Ez a fajta csokoládéval vagy karamellel körített mézeskalács a város specialitása. A híres Lambertz kekszmárka is innen származik.

 

Finom vacsorát és reggelit fogyasztottunk el az Elisenbrunnen étteremben.



 

Cím: Johannes-Paul-II.-Straße, 52062 Aachen, Németország
Telefon: +49 (0) 241 47709 145
E-mail: tour@aachenerdom.de
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: https://www.aachenerdom.de/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Aachen MAGYARul: Aachen – Wikipédia (wikipedia.org)
Aacheni dóm MAGYARul: Aacheni dóm – Wikipédia (wikipedia.org)
Aacheni dóm NÉMETül: Aachener Dom – Wikipedia
Németország UNESCO világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!