2023. március 16., csütörtök

Mariendom Hildesheim

Szűz Mária mennybevétele katedrális


A dóm nevezetessége az úgynevezett ezeréves rózsatő, amely az apszis külső falánál nő, a kerengő belső udvarán. A rózsa pontos korát nem lehet megállapítani; a rózsatőlegenda szerint 815-ből származik.



Hildesheim

Hildesheim Németországban, Alsó-Szászország tartományban található, a Hildesheimi egyházmegye püspöki székvárosa. A 100 000-es lakosú város a középkorban nagyon gazdag kereskedőváros volt. Sajnos 1945-ben egy angol bombázást követően sokat veszített értékes örökségéből. A település legismertebb látnivalója a 872-ben épült Szűz Mária mennybevétele katedrális és a Szent Mihály templom, melyek 1985 óta az UNESCO világörökségi listán is szerepelnek.

 

Véletlen egybeesések folytán most érkezett el az idő, hogy elkezdjem olvasni A katedrális című könyvet Ken Follett-től. Már vagy hónapok óta nálam volt, nézegettem, kerülgettem, néha simítottam rajta egyet. Aztán egy nap végre felütöttem. Ezzel egyidőben, ezen utunk során pedig úgy alakult, hogy csak katedrálisokat néztünk meg. Az első a kölni dóm volt, a második az aacheni, a harmadik a sensi, a negyedik (egyben utolsó) pedig a hildesheimi.

 

Mariendom
Szűz Mária mennybevétele katedrális

815-ben I. (Jámbor) Lajos frank király és római császár egy éjszaka egy vadrózsabokor alatt aludt, amelyben elrejtette a Szűz Mária értékes ereklyéjét (Mária néhány hajszálát). Reggelre lehetetlenné vált az ereklyét eltávolítani a fáról, ezért elhatározta, hogy ott székesegyházat épít. (A legenda másik változata szerint nem aludt, hanem szentmisét hallgatott.) Azóta a csodarózsabokor minden pusztítás után kivirágzik, utoljára 1945-ben.

A román stílusú székesegyháznak két lenyűgöző, 5 méter magas bronz ajtaja (Bernwardstür) van, ezeket a XI. század elején egy tömbben öntötték. Mindkét ajtó egy-egy tömbből készült egy 5 méteres öntőformában. A folyékony fémet egyszerre öntötték ebbe a formába. Ez egy nagyon nagy forma, és sok bronzot kellett egyszerre megolvasztani, tehát ez egy igazi technikai kihívás volt abban a korban. A kapun bibliai jeleneteket láthatunk.

Van egy 7 tonnás és 5 méter magas bronzoszlop is (Christussäule), szintén a XI. századból, amelyet a római Traianus oszlop ihletett. Ezen Krisztus cselekedeteit láthatjuk.

A katedrális csillárja (Heziloleuchter,) a legnagyobb Németországban.

A kerengő közepén láthatjuk a legendás vadrózsafát, amely 15 méter magas, és úgy tartják, hogy ez a világ legrégebbi fája. „Ezeréves rózsatő”-nek hívják, és mai rózsatő megléte legalább négyszáz évre visszamenőleg folyamatosan bizonyított.







































Hildesheimer Domschatz
A dóm kincstára

Megnéztük a székesegyház szép kincseit is.

















 

A Waffle Love palacsintázóban vettünk magunkhoz egy kis energiabombát.


 

Cím: Domhof, 31134 Hildesheim, Németország
Telefon: +49 (0) 5121 307770
E-mail: dom-information@bistum-hildesheim.de
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: https://www.dom-hildesheim.de/


Hildesheim más látnivalói, gyönyörű piactere >> ITT << látható. 


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Hildesheim MAGYARul: Hildesheim – Wikipédia (wikipedia.org)
Hildesheim NÉMETül: Hildesheim – Wikipedia
Hildesheim ANGOLul: Hildesheim - Wikipedia
Hildesheimi katedrális MAGYARul: Hildesheimi Szűz Mária mennybevétele katedrális – Wikipédia (wikipedia.org)
Hildesheimer Dom NÉMETül: Hildesheimer Dom – Wikipedia
Németország UNESCO világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!