2023. március 17., péntek

Hildesheim


Hildesheim két fő látnivalója, a 872-ben épült Szűz Mária mennybevétele katedrális és a Szent Mihály templom 1985 óta UNESCO világörökség.



Hildesheim

Hildesheim Németországban, Alsó-Szászország tartományban található, a Hildesheimi egyházmegye püspöki székvárosa. A 100 000-es lakosú város a középkorban nagyon gazdag kereskedőváros volt. Sajnos 1945-ben egy angol bombázást követően sokat veszített értékes örökségéből. A település legismertebb látnivalója a Szűz Mária mennybevétele katedrális és a Szent Mihály templom, melyek az UNESCO világörökségi listán is szerepelnek.

 

Lampes Posthotel Delligsenben álltunk meg Franciaországból hazafelé jövet. A szálloda szép volt, és van egy nagyon jó étterme is. Éjszaka nagy hó esett, szép, havas utakon mentünk el először a Fagus-Werkbe (Fagus kaptafagyár), majd tovább Hildesheimba.

 

Látnivalók


Marktplatz
Piactér

A piacteret az eredeti tervek alapján 1984 és 1990 között teljesen újjáépítették. Sok gyönyörű épületet láthatunk itt, mint például a keleti ihletésű Tempelhaus, a Wedekindhaus, a Lüntzelhaus, a Bäckeramtshaus (pékház), és a Knochenhaueramtshaus (hentesház), mely 8 szintes, sok szép szobor és festmény díszíti.





















Rathaus
Városháza

A gótikus városháza 1268-ban épült. A téren előtte láthatjuk az 1540-ben épített szép Rolandbrunnent (kút) is.







St.-Andreas-Kirche
Szent András templom

A templom a XIV. század végén épült. 118 méter magas tornya nem csak a városban, hanem Alsó-Szászországban is a legmagasabb templomtorony.










A 872-ben épült Szűz Mária mennybevétele katedrális és a Szent Mihály templom 1985 óta az UNESCO világörökség része.

Mariendom
Szűz Mária mennybevétele katedrális

815-ben I. (Jámbor) Lajos frank király és római császár egy éjszaka egy vadrózsabokor alatt aludt, amelyben elrejtette a Szűz Mária értékes ereklyéjét (Mária néhány hajszálát). Reggelre lehetetlenné vált az ereklyét eltávolítani a fáról, ezért elhatározta, hogy ott székesegyházat épít. (A legenda másik változata szerint nem aludt, hanem szentmisét hallgatott.) Azóta a csodarózsabokor minden pusztítás után kivirágzik, utoljára 1945-ben.

A román stílusú székesegyháznak két lenyűgöző, 5 méter magas bronz ajtaja (Bernwardstür) van, ezeket a XI. század elején egy tömbben öntötték.

Van egy 7 tonnás és 5 méter magas bronzoszlop is (Christussäule), szintén a XI. századból, amelyet a római Traianus oszlop ihletett.

A katedrális csillárja (Heziloleuchter,) a legnagyobb Németországban.

A kerengő közepén láthatjuk a legendás vadrózsafát, amely 15 méter magas, és úgy tartják, hogy ez a világ legrégebbi fája. „Ezeréves rózsatő”-nek hívják.




Hildesheimer Domschatz
A dóm kincstára

Megnéztük a székesegyház szép kincseit is.




A ketedrálisról és kincstáráról >> ITT << találsz részletesebb beszámolót, sok képpel.

Michaeliskirche
Szent Mihály templom

Ezután megnéztük a Szent Mihály templomot. 1007-ben kezdték építeni a szinte erődszerű, hatalmas, háromhajós bazilikát. Ez az egyik legszebb és legjelentősebb román stílusú templom. A fából készült festett mennyezete nagyon szép, és 800 éves! A kriptában Szent Bernward maradványai vannak, aki ezt a templomot építette.























A piactéren a Knochenhaueramtshausban (hentesház) étterem működik, ott vacsoráztunk, mielőtt haza indultunk volna. 




Cím: 31134 Hildesheim, Németország
Telefon: +49 (0) 5121 301-0
E-mail: anfrage@stadt-hildesheim.de
Hivatalos honlap NÉMET nyelven: https://www.stadt-hildesheim.de/impressum

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Hildesheim MAGYARul: Hildesheim – Wikipédia (wikipedia.org)
Hildesheim NÉMETül: Hildesheim – Wikipedia
Hildesheim ANGOLul: Hildesheim - Wikipedia
Németország UNESCO világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!