2020. március 26., csütörtök

Mücver



A mücver a török konyha egyik étele: sajtos cukkini lepény. 
Rengeteg változata van, mint nálunk is a hozzá nagyon hasonló tócsninak.




Hozzávalók:


  • 2 db közepes cukkini
  • Liszt
  • 1 db tojás
  • 1 kanál natúr joghurt
  • 10 dkg török fehér sajt (beyaz peynir) vagy feta sajt
  • Ízlés szerint kapor, petrezselyem
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • Olaj a sütéshez

A joghurt szószhoz:


  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint kapor, petrezselyem
  • Só, bors
  • Ízlés szerint menta

Előkészítés:


A cukkini végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy présen átnyomjuk, a petrezselymet és/vagy kaprot apróra vágjuk, a feta sajtot villával alaposan összetörjük.



Elkészítés:


Egy tálba tesszük a lereszelt cukkínit, a török fehér sajtot (beyaz peynir) vagy feta sajtot, tojást, joghurtot, fokhagymát, fűszereket. Sózni is kell, de csak óvatosan, mert a sajt már eleve sós! A legvégén adjuk hozzá a lisztet. Nem túl sűrű, de nem is folyós masszát kell kapnunk.


Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, amibe evőkanállal halmokat rakunk, kicsit ellapogatjuk őket, majd aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük. (Sütőben is készíthetjük, így egyszerűbb, és zsiradék sem kell hozzá, csak egy sütőpapír alá.)


Elkészítjük a fokhagymás joghurtszószt: a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy présen átnyomjuk, apróra vágjuk a kaprot és a petrezselymet, hozzáadjuk a fűszereket, és sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük.

A kisült lepénykéket fogyaszthatjuk előételként, könnyű ebéd- vagy vacsoraként, magában vagy körettel, illetve köretként is. Forrón vagy akár hidegen is nagyon finom.



Jó étvágyat! - Afiyet olsun!



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!