Közismert ételünk, a nevével ellentétben nem Hortobágyból
(Magyarország legnagyobb területű községéből), és nem is Hortobágyról (hazánk
egyik kistájáról) származik. Elnevezése csupán egy marketingfogás volt az
1958-as Brüsszeli világkiállításra.
Sőt, nem is egy új ételről volt szó, hisz őseink már
korábban is készítettek különféle húsos (baromfi, sertés, borjú) töltelékkel
palacsintákat. Már az 1900-as évek elején kiadott szakácskönyvekben is
találhatunk pörköltes-palacsintás ételeket. Volt, amelyik szerint a palacsintát
göngyölni kell, de volt olyan is, ahol rétegezték a húst a metéltre vágott
palacsintával. Abban mind hasonlítanak, hogy a végén sütőben összesütik, majd
szaftosan, tejföllel kínálják.
A ma széles körben ismert és kedvelt hortobágyi palacsinta
receptjét, formáját, szaftját, szósszal és tejföllel leöntött tálalási módját az
1958-as Brüsszeli világkiállításra dolgozta ki egy magyar szakács. Egyedi íze,
könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált, bár e népszerűség nem volt
mindig töretlen. Elterjedt ugyanis a hír, hogy egyes vendéglátóipari egységek a
maradékok felhasználásával készítik a palacsinta töltelékét.
Ahogy már írtam, a hortobágyi palacsintát sokféle
töltelékkel készíthetjük, a húsos verzió mellett létezik gombás is. Én most ezt
a receptet mutatom meg. Ez alapján könnyedén elkészíthető a húsos palacsinta
is.
Hortobágyi gombás palacsinta
Hozzávalók (4 személyre):
* 8 db, a hagyományosnál kicsit vastagabb, sós palacsinta,
* 1 kis fej apró kockára vágott vöröshagyma,
* 40 dkg felszeletelt gomba,
* apróra vágott (vagy fokhagymanyomón áttört) fokhagyma
* pirospaprika,
* őrölt kömény,
* őrölt bors,
* só,
* olaj,
* paradicsomszósz,
* fél csokor petrezselyemzöld,
* 1 kis doboz tejföl,
* 1 evőkanál liszt.
* A tálaláshoz 1 kis doboz tejföl.
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk a
pirospaprikát, a köményt és a borsot, összekeverjük. Hozzáadunk egy deci vizet,
beletesszük a felszeletelt gombát, a paradicsomszószt, a fokhagymát. Sózzuk, és
puhára pároljuk. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott
petrezselyemzöldet, és beleöntjük a tejfölt. Jól összekeverjük, és ha kell,
sózzuk még. Még kb. 5 percig főzzük. Akkor jó, ha jó sok leve van. A szaftot egy
másik edénybe leszűrjük a gombáról, és félretesszük. A gombához egy evőkanál
lisztet teszünk, és pár percig folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Félretesszük.
Míg a töltelék főtt, elkészítettem a palacsintákat. A
szokottnál kissé vastagabb, és csak enyhén megsütött palacsintát kell
készítenünk, cukor nélkül.
Amikor minden kész, megtöltjük a palacsintákat, amelyeket
aztán egy kivajazott tűzálló tálba teszünk, és letakarva 180 fokon 15 percig sütjük.
A palacsintákat (2 db egy adag) a gomba meleg szaftjával és
tejföllel leöntve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Nyami! :-)
VálaszTörlésNagyon rég nem voltam a blogokban. Most csurog a nyálam. Én is csinálok nagyon ritkán, úgy 5-10 évente egyszer :-) mert nekem iszonyú sok munka, meg palacsintabéna vagyok, képtelen vagyok palacsintát készíteni, mindegy milyen recept alapján, nekem mind szétszakad cafatokra. Meg a pörki sosem lesz elég szatfos, nem elég a lé sosem, hogy jól fedje, mert én rakott tálként szoktam csinálni, jénaiba fektetve a ledarált pörkivel megpakolt, feltekert palacsintákat és az egészre öntöm a szószt, majd tejfölt és reszelt sajtot és be a sütőbe.
Én is ritkán csinálom (mondjuk nem 5-10 évente egyszer ;) ), mert annyira macerás. Pedig nagyon szeretem!
TörlésNálam az első palacsinta lesz csak használhatatlan, az valahogy mindig vastagabb is lesz, és ott még sok az olaj/vaj alatta.
A pörköltre odafigyelek, hogy bővebb szafttal készítsem. Reszelt sajtot nem szoktam rátenni, de mástól is hallottam, hogy tesz rá.