Egy piszok egyszerű és nagyszerű tonhalas spagetti recept
következik Rómából.
(Igen, a képen nem spagetti van, tudom. Az okát is elárulom!
J)
Spagetti-történelem
A főtt tésztára való első történelmi utalás azt sugallja,
hogy ezt az ételt több ezer évvel ezelőtt az arabok találták fel, jóval
azelőtt, hogy az olasz konyha főszereplőjévé vált volna. A történelmi
feljegyzések szerint a szárított tésztát már az V. században értékesítették
utcai árusok.
Ma a tésztákat az olaszokkal társítjuk, akik
forradalmasították ezt az ételt és sokféle tésztaformát találtak fel. Az első
„nyugati” tészta Szicíliában a XII. század körül valószínűleg a hosszú, vékony
formájú tészta volt. Napjainkban is a spagetti az egyik legelterjedtebb
tésztafajta.
A spagetti az olasz spaghetto szó többes számából származik,
amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja. Jelentése vékony húrocska.
A tésztagyárak létrehozása Olaszország egész területén a
XIX. században lehetővé tette a tészta tömeggyártását, mely így igazán népszerű
lett, és gyorsan el is terjedt, mivel jelentősen lecsökkent a spagetti-ételek
elkészítéséhez szükséges idő.
Az Egyesült Államokba kivándorló olaszok természetesen
vitték magukkal hagyományos olasz ételeiket, így a spagetti már a XIX.
században szerepelt az éttermek kínálatában. Ezután a világ minden táján
népszerűvé vált.
Egyébként ennek a tésztafélének (is) van külön világnapja,
január 4-e.
Itáliában minden régiónak megvan a maga specialitása. Így
van ez a tészták esetében is. A spagetti Lazio tartomány legkedveltebb
tésztája.
Én most egy egyszerű és nagyszerű receptet mutatok nektek,
amit Rómában szereztem meg.
Tonhalas spagetti
Hozzávalók
- Spagetti tészta
- 2 db tonhal konzerv
- 3 db kis paradicsom konzerv (vagy ennek megfelelő mennyiségű paradicsomszósz)
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
- Só
- Bors
- Cukor
- Kötény! J
Elkészítés
A tésztát feltesszük főni. Közben elkészítjük a szószt. (Nem
sűrűn használok főzésnél kötényt, de ennél az ételnél igen!)
Egy teflon serpenyőbe olívaolajat teszünk, és beletesszük az
apróra vágott, vagy fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát. Megpirítjuk. (Nem
lesz keserű!) Közben kinyitjuk a tonhal konzerveket és leöntjük róluk a levet.
Ha eddig még nem tettük volna, most felvesszük a kötényt! J
A fokhagymára tesszük a tonhalat (vigyázat, iszonyatosan
csapkod!), és rátesszük a paradicsom konzervekből a szószt is. Sózzuk,
borsozzuk ízlés szerint. Jól összekeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk a szószt, a
tészta levéből merünk rá. Összeforraljuk. A végén ízlés szerint cukrot is
teszünk bele.
Ha megfőtt a tészta, leszűrjük, és összekeverjük a tonhalas
szósszal.
Tipp 1: Én azért szoktam ezt az ételt másfajta, például tagliatelle
tésztával készíteni, mert a nagy felületű tésztán jobban megtapad a szósz.
Tipp 2: az egyik tonhal konzerv helyett szoktam paradicsomos
lóbab konzervet használni -egyszer nem volt itthon elég tonhal, és későn vettem
észre-, úgy is nagyon finom! De kérlek, az olaszoknak ezt el ne áruljátok!
;-)
Jó étvégyat! – Buon appetito!
Látnivalók Rómában:
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése