2022. szeptember 24., szombat

Litomysl

Litomyšl



Litomyšl

Litomysl városa Csehország központjában, a Pardubicei kerületben, Prágától 160 km-re keletre, és Brnótól kb. 90 km-re északra található. A kisváros, mely a híres zeneszerző, Bedřich Smetana szülőhelye, 1999 óta UNESCO világörökségi helyszín. Legfőbb látnivalóit a történelmi városközpontban találjuk. A város közepén elhelyezkedő kastély mellett a kisváros főtere is lenyűgöző, mivel Telčhez hasonlóan sok színes, olasz stílusú régi ház veszi körül.

 

Zámek
Kastély

A kastélyt csak idegenvezetéssel lehet megnézni, ráadásul csak csehül. Különböző nyelveken adnak kis füzetet, amit a túra végén vissza kell adni. Kétféle útvonal közül választhatunk: az első a főtermekkel és a kis színházzal foglalkozik (mi ezt választottuk), a második pedig a zongorákról és a színházi díszletekről szól.

A kastélyt 1568 körül építették olasz reneszánsz stílusban, árkádokkal. Szintén reneszánsz jellegzetesség, hogy minden falát összesen több mint 8000 „sgraffiti” rajz borítja. A „borítékokban” pedig főleg növények, virágok vagy állatok rajzát láthatjuk, és mindegyik más és más!!

A zeneszobában lévő nagy zongorát Bedřich Smetana használta 3 éves korától! Első koncertjét pedig hatéves korában adta.

A 300 kg súlyú kristálycsillár Milos Forman „Amadeus” című filmjéhez készült, majd a kastélyba került.

A kék szobában a fapadló 3 különböző fából készült: szilvafa (sötét), tölgy (közepes) és juhar (világos).

Az étkezőben található szekrényekben és az asztalon meisseni porcelánt láthatunk.

Végül meglátogattuk a kis barokk színházat: 1797-ben épült, és egyike a világ utolsó 5 olyan színházának, amely a mai napig megőrizte eredeti színpadi függönyeit és díszleteit.

















































 

Bedřich Smetana

Smetana, a híres cseh zeneszerző a kastély előtti épületben született, mivel édesapja a kastély sörfőzdéjét vezette. Ez a ház ma a Smetana Múzeum, ami mivel zárva volt, nem látogattuk meg. Smetana nevéhez a Habsburg-uralom idején a cseh függetlenségi mozgalomhoz kötődő zenei motívumvilág megteremtése kapcsolódik.


 

Smetanovo náměstí
Smetana tér

Megnéztük a főteret is a szép régi színes házakkal, melyek nagyon hasonlítanak a Telč főterén lévő házakhoz. A hosszú piactéren áll a gótikus városháza és egy sor gótikus és reneszánsz lakóház, több közülük árkádokkal és bolthajtásos földszinti helyiségekkel épült. Az egyik legérdekesebb épület a Lovagok háza (Dům U Rytířů) figyelemre méltó homlokzatával.
















 

Chrám Nalezení sv. Kříže
Szent Kereszt Megtalálása templom és kolostor









Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Litomyšl MAGYARul: Litomyšl – Wikipédia (wikipedia.org)
Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Bedřich Smetana MAGYARul: Bedřich Smetana – Wikipédia (wikipedia.org)

UNESCO video

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott térkép és információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!