2023. augusztus 7., hétfő

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő




Csillaghegy

Budapest III. kerületének városrésze.


Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda
Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda


Története

A strandot tápláló források története az ókorig nyúlik vissza. Régi mondák és írásos emlékek szerint az itteni vizet már a rómaiak idejében is hasznosították; vízvezetékkel szállították a közeli Aquincumba. A forrást Árpád-forrásnak nevezték el, mert a néphiedelem szerint a honfoglaló Árpád fejedelem nyughelye valahol ezen a környéken van.

Az első, magánkézben lévő strand 1919-ben nyílt itt meg. A tulajdonosok több évtizeden át fejlesztették a fürdőt. Az államosítást követően 1951 óta működik fővárosi üzemeltetésű fürdőként.

A régi Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda 11 medencés fedett fürdővel bővült 2018 őszén. Ekkor új nevet is kapott; Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő lett. Az uszoda 2022. áprilisában felvette Székely Éva olimpiai bajnok magyar úszónő nevét, így a komplexum új neve Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda lett.




A strand parkjának területét változatos domborzati viszonyok jellemzik. Az eredetileg kopasz hegyoldalban pihenőket, sétányokat alakítottak ki, fenyőket telepítettek, virágokat ültettek. Mára fákkal sűrűn beültetett, helyenként szinte erdőszerű részek és teraszosan kiképzett napozóterületek valamint parkos részek váltogatják egymást. Ilyen gyönyörű parkja egyetlen strandnak sincs! Ez id. Gyepes Lajos főkertésznek köszönhető, aki emléktáblát is kapott a parkban. Érdemes egy jó kis sétát tenni a hangulatos, szobrokkal, csobogókkal szegélyezett zegzugos ösvényeken, ahol akár privát pihenőhelyek is bérelhetők.









Medencék

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda egész évben nyitva tart. A fürdőben összesen 14 medence található. Ezek közül kettő (kültéri) csak a nyári szezonban üzemel.

Mivel a fürdő helyoldalra épült, az egyes részlegek különböző szinteken helyezkednek el. Ezek között lépcsőn és lifttel lehet közlekedni.

Földszint: Itt található a bejárat, az előcsarnok, a pénztár, az öltözők és egy büfé. 




Első emelet: Sport zóna. Itt egy úszómedence és egy tanmedence, valamint egy finn- és egy infraszauna kapott helyet. 








Második emelet: Wellness. Az egyik oldalán az uszoda fölött galériaszerűen pihenőterületet alakítottak ki. Innen továbbhaladva jutunk be a wellness-részlegbe, ahol 3 db élményelemekkel felszerelt medence és 2 masszázsszoba található. 






Harmadik emelet: Gyermekvilág. Van itt egy nagy, sok élményelemmel ellátott gyerekmedence, egy kisebb méretű pancsolóval, valamint több kisebb gyerekcsúszda is. Ugyanezen a szinten van egy foglalkoztató sarok és egy vizes játszótér is. 



Negyedik emelet: Étterem. Az Aqua Stella Bisztró árai nagyon magasak ahhoz képest, hogy mégiscsak egy strand „étterméről” beszélünk. (Majd’ 3000 forintba kerül egy adag grillezett kecskesajt, amihez nincs saláta, azt külön meg kell venni, újabb kb. 3000 forintért!) A kinti büfészerű részt is ők üzemeltetik, az árak ugyanazok. Annyi a különbség, hogy kint lehet kapni lángost is. A kiszolgálók nem figyelnek oda; kétszer el lett mondva, hogy egy ilyen, egy olyan palacsintát kérünk, erre két egyformát kaptunk. Ráadásul nem is frissen sütik, de még csak meg sem melegítik. A kávé és a kapucsínó finom volt.


Ötödik emelet: Szaunavilág. Az aroma szauna, ördög szauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finn szauna, dézsás sófürdő, bioszauna mellett egy hideg és egy forróvizes merülőmedence és egy 36 fokos ülőmedence található még. Van itt egy panorámaterasz is panoráma medencével.


A fürdőben két különböző méretű óriáscsúszda is van, amelyek egész évben üzemelnek. Az egyik a második, a másik az ötödik emeletről indul. (Azon a napon, amikor mi itt jártunk, egyik sem üzemelt.)




A sport zóna, a gyermekvilág és a szauna szintekről nyílik kijárat a szabadba. Kint 3 medence található: egy 33 méteres úszómedence, egy strandmedence, melynek vize 145 cm-től fokozatosan mélyül egészen 240 cm-ig, és egy gyermekmedence egy kis csúszdával. A napozóágyak térítésmentesen állnak a fürdővendégek rendelkezésére.












A strandon a gyerekeknek van egy nagyon jó játszótér és egy szabadtéri fitness park is.


A parkoló az épület előtt ingyenes. Pár perc sétányira található egy másik parkoló is a Pusztakúti út - Ürömi út sarkon.

 

Cím: 1038 Budapest, Pusztakúti út 2-6.
Hivatalos honlap MAGYARul és ANGOLul: Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda - [Hivatalos honlap] (csillaghegyifurdo.hu)
Telefon: +36 1 242 0754
E-mail: csillaghegy@spabudapest.hu

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda MAGYARul: Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda – Wikipédia (wikipedia.org)
Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda hivatalos honlap MAGYARul és ANGOLul: Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda - [Hivatalos honlap] (csillaghegyifurdo.hu)

A helyszínen kapott/kihelyezett információs anyag.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!