2023. augusztus 27., vasárnap

Andrássy-kastély - Tóalmás




Tóalmás

A község Pest vármegyében, Budapesttől 55 km-re fekszik. Legfőbb látnivalója az Andrássy-(Wahrmann)-kastély. A többek között a Csárdáskirálynő vagy A tizedes meg a többiek filmekből is ismert kastély csak meghatározott napokon látogatható, a nyitva tartásról ezért tájékozódj előre!

 

Andrássy-kastély
(Wahrmann-kastély)

Már 1737 előtt cseréptetős gazdasági épületeket és lakóházakat építtetett a faluban Prónay Gábor. Özvegye, Róth Éva pedig a falu északnyugati részén lévő dombocskán építtetett egy emeletes kastélyt, melyet ma Öregkastélynak neveznek, magántulajdonban van, romos állapotban. A XIX. század elején báró Prónay Sándor volt a kastély lakója, ő hozta létre a Bócz-kertnek nevezett parkot, amely akkoriban Pest vármegye egyik legszebbje volt. A kertet tavak, fürdőház és emlékkövek díszítették.

A honfoglalás ezeréves évfordulójára Wahrmann Renáta -Ybl Lajos tervei alapján- 1894-95 között 50 szobás, fényűző, barokk stílusú kastélyt építtetett a Bócz-kertben. A kastélyban az előcsarnokot íves, kétkarú falépcső díszíti, amely a párizsi Opera lépcsőjének másolata. A kastélyhoz -akkoriban divatos fémszerkezetű- üvegházat építtetett, az elhanyagolt kertet pedig angolparkká alakíttatta. A XX. század első felétől a második világháborúig az Andrássy család birtokában volt a kastély, akik a csíkszentkirályi, krasznahorkai és pesti paloták mellett ezt az épületet nyaralásra és vadászatokra tartották fenn.

A háború után államosították, berendezése eltűnt, az épületet megrongálták. Később a SZOT kezelésébe került, és gyermeküdülőként használták. 1989-től az Amerikában létrehozott, Magyarországon is működő WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány használatában van.

Sajnos csak a kastély földszintjén látogatható néhány terem; a már említett előcsarnok a falépcsővel, az Aranyterem csodaszép a neorokokó díszítéssel és az üvegház. Ezen kívül két másik terem, melyet étkezőként használnak. Vannak mosdók is.
































Kastélypark

A 30 hektáros parkban értékes növények találhatók. Az itt látható neoreneszánsz stílusú víztorony érdekes ipartörténeti emlék. 2013-ban újították fel az üvegházzal együtt. Az idős fáiról nevezetes kastélypark a nyolcvanas évek óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.









Fotó: Rákász Mihály wikipedia

 

Nyáron a Szent András Gyógyvizes Strand is remek szórakozás lehet a faluban!

 

Cím: 2252 Tóalmás, Kókai u. 2.
Honlap: www.eletszava.org
E-mail: gs@eletszava.org
Telefon: +36 29 800 700
Mobil: + 36 20 773 9149

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                                         

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 



LINKEK / FORRÁSOK

Tóalmás MAGYARul: Tóalmás Község honlapja (toalmas.hu)
Andrássy-kastély - Tóalmás MAGYARul: Andrássy-kastély (Tóalmás) – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott tájékoztató füzet és térkép.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!