2023. július 24., hétfő

Margitsziget


„Budapest tündérkertje, egy darab a paradicsomból…” - Jókai Mór: Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben, 1893



Margitsziget

A Margit-sziget (természetföldrajzi értelemben (mint sziget) kötőjellel írva) a Duna egyik szigete Budapest területén. Hossza kb. 2 és fél kilométer, legnagyobb szélessége kb. 500 méter. A sziget teljes területe szabadidőpark. Történelme igen gazdag, így számos látnivaló rajta középkori eredetű.

Mai elnevezése előtt a Margit-szigetnek számos neve volt; a legismertebb talán a Nyulak szigete. Hívták Szent Margit szigetének is Árpád-házi Szent Margit (IV. Béla király lánya) után, aki az apja tatárjárás alatt tett fogadalmához híven a Domonkos-rend apácakolostorában élt a szigeten a XIII. században.

 

„Margitsziget. A keskeny parkban, hol jobbra is, balra is láthatja felcsillanni olykor a Dunát, a mulandóság folyamát, a szinte már túlságosan szép virágágyak között, az alsó és a felső vendéglők között, itt szoktunk gyermekek lenni...” - Szerb Antal: Budapesti útikalauz marslakók számára

 


 

Látnivalók

Zenélő kút

A Zenélő kútban vagy Bodor-kútban hangszórók vannak elrejtve, amelyekből minden egész órakor az előző századfordulóra jellemző térzene hallható. Kupoláján Poszeidón, a görög tengeristen szobra látható, melynek érdekessége, hogy körbefordul egy nap alatt, úgy, hogy közben mindig a nap felé néz. Az építmény oldalán elhelyezett emléktábla szerint „E kút hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820-22-ben Marosvásárhelyt épített és 1911-ben lebontott kútjának.”




Japánkert

Kis fahíd vezet a különleges hangulatú kertbe, ahol pici, mesterséges tavak, dombocskákon gyönyörű örökzöldek és szobrok találhatók. A tavakban tavirózsák nyílnak, aranyhalak úszkálnak, és teknősök sütkéreznek. A halastó közepén a „Budapesti kishableány” csücsül.























Víztorony

A Margitsziget egyik legismertebb építménye százévesnél is idősebb; ez az ország legöregebb és legnagyobb víztornya. Egykor a hatalmas zöldövezet öntözését és vízellátását biztosította. Az 57 m magas nyolcszögletű víztorony tetejéből ma Budapest 360 fokos körpanorámáját csodálhatjuk meg. A víztorony történetéről, és a magyar rádiózás és televíziózás legfontosabb állomásairól szóló kiállításoknak is otthont ad. Mellette áll a Margitszigeti Szabadtéri Színpad.


Művészsétány

Harminckilenc szobor, melyek mind híres, magyar művészekről készültek. Az első szobor Arany Jánosé volt, e köré helyezték el más, jelentős magyar személyek mellszobrait később. Megtalálható itt például Liszt Ferenc, Balassi Bálint, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Erkel Ferenc, Ady Endre, Radnóti Miklós, és még sokan mások…


„A sziget a Duna kellős közepén távol esik az utcák zajától; levegőjét por nem szennyezi, lakásai díszesek és kényelmesek; árnyas sétaútjai szélesek, tiszták; mindenfelé a buja növényzet életerős üde-zöld színe.” - Jókai Mór: Osztrák Magyar Monarchia írásban és képben, 1893

 

Rózsakert

Az első rózsakertet az 1810-es években József nádor kezdeményezésére a nádori nyaraló közelében hozták létre. A Margitsziget szívében elterülő park évszázadok óta lélegzetelállító látványt nyújt, amikor élénk színekbe borulnak a virágok nyár elején.



Kisállatkert

A sziget egykor királyi vadaspark is volt, ezért a Kisállatkertet Vadasparknak is hívják. Hazánkban is őshonos vízi- és ragadozó madarakat, szarvasokat, nyulakat és pónikat láthatunk itt. Kívülről egész évben, belülről csak a nyári szezonban látogatható.




Zenélő szökőkút

Ez Magyarország legnagyobb zenélő szökőkútja. A szökőkút medencéjének átmérője 36 méter, a középső vízsugár több mint 25 méter magasra lő fel. A szökőkút vízsugarait zenei aláfestés kíséri, esténként pedig fényjáték is fokozza az élményt.




VIDEÓ!!!


Centenáriumi Emlékmű

A sziget Margit híd felőli végén található a Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 100. évfordulójára készült érdekes formájú bronzszobor. A különleges, nyitott szobor külseje sima felületű, a belseje viszont részletesen kidolgozott. Belül a magyar történelem egy-egy eseményét, korszakát megidéző jelkép domborműve és feliratok utalnak az egyesítés óta eltelt 100 évre. A szobrot körbeölelő füves rész csíkjai pedig Budapest utcáit jelképezik.


LEGO-oroszlán

Dóczy Balázs hivatalos LEGO építőmester alkotása mérethűen ábrázolja a Lánchíd oroszlánját. A LEGO-oroszlán 850 ezer darab világosbarna színű LEGO kockából épült fel, súlya majd’ 3 tonna. 2023 májusától „lakik” a Margitszigeten.



A ferences rendi kolostor romjai

Az egykori ferences kolostort IV. Béla alapította. Építésének pontos idejét nem tudni. A kolostorból megmaradtak a gótikus templomhomlokzat és az egyik oldalfal maradványai, a kolostori temető és a temetőkápolna, annak köszönhetően, hogy itt épült fel később József nádor nyári rezidenciája, amibe a kolostor romjainak nagy részét beépítették. A nádori villát 1945 után lebontották.







A domonkos templom romjai

IV. Béla a tatárjáráskor fogadalmat tett; ha elkerülik a pusztulást, születendő gyermekét az egyháznak ajánlja. Így lett, hogy lánya, Margit számára felépíttette a kolostort. Az apácák mellett előkelő családok lányai nevelkedtek itt. A romkertben a templom, Szent Margit sírja és az apácakolostor maradványai láthatók.











Premontrei konvent
(Szent Mihály kápolna)

A premontrei konvent a korábban ott állt Szent Mihály templom helyén épült fel a XIII. században. A XX. század első harmadában újjáépített kápolna a sziget egyik jelentős műalkotása, Budapest legrégibb románkori emléke.


Sport lehetőségek

A szigeten a látnivalókon kívül árnyas sétányokon futó sétaútvonalak, futópálya, a Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Margitszigeti Atlétikai Centrum, (elektromos) bringóhintó, kerékpár, tandem, gokart és MonsteRoller bérlési lehetőség várja a sportolás szerelmeseit. A gyerekeket pedig két játszótér is. Bárokban, éttermekben csillapíthatjuk szomjunkat és éhségünket.




 

Parkolás

A sziget autóval az Árpád híd felől közelíthető meg, az itteni fizetős parkolót lehet használni, mivel a szigeten a gépjárműforgalom -az autóbuszok és a taxik kivételével- tilos.

 

Cím: 1007 Budapest, Magyarország


A fényképek készítésében segítségemre volt ezúttal Peti is. 


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Margit-sziget: Margit-sziget – Wikipédia (wikipedia.org)
A Margit-sziget története: A Margit-sziget története – Wikipédia (wikipedia.org)
Zenélő kút: Zenélő kút (Margit-sziget) – Wikipédia (wikipedia.org)
A Margit-szigeti víztorony: Margit-szigeti víztorony – Wikipédia (wikipedia.org)
Művészsétány: Művészsétány – Wikipédia (wikipedia.org)
Zenélő szökőkút: Zenélő szökőkút (Margit-sziget) – Wikipédia (wikipedia.org)
Ferences kolostor: Ferences kolostor (Margit-sziget) – Wikipédia (wikipedia.org)
Domonkos kolostor: Domonkos kolostor (Margit-sziget) – Wikipédia (wikipedia.org)
Premontrei konvent: Premontrei konvent (Margit-sziget) – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6




1 megjegyzés:

  1. Arany János: A tölgyek alatt
    -Margitsziget-

    A tölgyek alatt
    Szeretek pihenni,
    Hova el nem hat
    Város zaja semmi.
    Zöld lomb közein
    „Áttörve” az égbolt
    S a rét mezein
    Vegyül árny- és fényfolt.

    A tölgyek alatt
    Oly otthonos itten!
    Évem leapadt:
    Ime, gyermek lettem,
    Mint mikor a tölgy
    Sudarát megmásztam,
    Hol seregély költ -
    S vígan madarásztam.

    A tölgyek alatt
    Több egykoru társsal
    Madárfiakat
    Kifeszíténk nyárssal;
    Jó tűz lobog ott,
    Zizeg a kis bogrács -
    S ha bealkonyodott,
    Haza már egy ugrás.

    A tölgyek alatt
    Örömest valék én,
    Bár a madarat
    Hagytam utóbb békén;
    Gyermeki önző
    Korom’ ifju ábránd
    Veszi ösztönző
    Szárnyára, s tovább ránt...

    De tölgyek alatt,
    Valamerre jártam,
    Szűlőhonomat
    - Csakis ott - találtam;
    S hol tengve, tunyán
    Hajt, s nem virul a tölgy:
    Volt bár Kanaán,
    Nem lett honom a föld. -

    A tölgyek alatt
    Még most is el-űlök;
    Bűv-kép csalogat,
    Ábrándba merűlök;
    Hajó-kerekek
    Zubogását hallom...
    „Hajrá, gyerekek:
    A vízi malom!”

    A tölgyek alatt
    Im, meglep az alkony,
    Hűsebb fuvalat
    Zörög át a parkon;
    Felhők szeme rebben:
    Haza sietek,
    Jobb ott, melegebben,
    Ki vén, ki beteg...

    A tölgyek alatt
    Vágynám lenyugodni,
    Ha csontjaimat
    Meg kelletik adni;
    De, akárhol vár
    A pihenő hely rám:
    Egyszerüen, bár
    Tölgy lenne a fejfám!

    (1877. augusztus 5.)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!