2020. április 2., csütörtök

Marokkói csirkés tajine



Ezt a receptet egy marokkói barátnőmtől tanultam, vele együtt készítettük el.



Tajine


A tajine (ejtsd: tazsin) az észak-afrikai, pontosabban a marokkói konyhák mindennapjainak állandó tartozéka, az emberiség egyik legjobb főzőedénye, melyben az étel se nem fő, se nem sül, inkább párolódik. Kerülhet bele hús, hal, zöldség. Úgy működik, mint egy kis cserépkemence. Fedelének kúpos sipkaformája van, így főzés közben mozog benne a levegő, lágy melegben készül az étel. És mivel lassan, gőzben készül, megőrzi a vitamintartalma javát, és az aromák sem vesznek el.

Az eredeti tajine agyagból készült, de a ma már lehet kapni öntöttvas aljú, agyag sipkájú példányokat is. Ezekkel majdnem olyan eredmény érhető el, mint az eredeti edényekkel. A klasszikus agyag tajine-t sütőben (is) tudjuk használni.

A tajine szó egyszerre jelenti magát a cserépedényt és a benne készülő ételt.


Csirkés tajine recept

Hozzávalók:


-          tajine edény,
-      fél csirke, 
-      ecet,
-      2 nagy fej hagyma,
-      olaj, 
-      sáfrány, 
-      petrezselyem apróra vágva, 
-      2 ¼ savanyított citrom kis kockákra vágva, 
-      fokhagyma préselve, 
-      só, 
-      bors,
-      őrölt kömény, 
-      olajbogyó
-      kis víz,
-      krumpli.


Elkészítés:


-          fél csirke, lebőrözni, ecetes vízbe áztatni

-          1 nagy hagyma, megpucolni, tajine aljába szeletelni (kb. 0,7 cm-es karikák)


-          külön tálban összekeverni: olaj, sáfrány, petrezselyem apróra vágva, ¼ savanyított citrom kis kockákra vágva, fokhagyma préselve, só, bors, kis víz


-          a csirkét kivenni az ecetes léből, a fenti szósz 2/3-ával bekenni, és egy edényben a tűzre tenni


-          egy másik hagymát nagy kockákra vágni, rátenni a csirkére


-          a maradék 1/3 szószba belekockázni még ¼ savanyított citromot, és őrölt köményt

-          félig puhán a csirkét átrakni a tajine-ba

-          krumplit nagy hasábokra vágni, rá a csirkére


-          feltenni a tajine-re a tetejét, majd a tűzre tesszük, DE csak akkor, ha van öntöttvas lángelosztónk vagy elektromos a főzőlapunk! Ha nem, akkor a sütőben készítsük el az ételt! Kb. 20 percig kell főzni


-          a csirkét néha meg lehet emelgetni, hogy a szósz alá is menjen, és ne égjen le

-          a csirke tetejét is meg lehet locsolgatni a szósszal

-          mikor majdnem kész, mellé kell tenni az olajbogyókat, és ráönteni a maradék szószt, tajine tetejét visszatenni


-          TIPP: ha túl sok a lé és a tajine oldalán kijön, akkor picit félre lehet tenni a fedőt




-          TIPP: lehet úgy is, hogy krumpli nélkül főzni, akkor sült krumplit lehet mellé készíteni

-          TIPP: mi mind a kettőt csináltunk, mellette is főtt, és sült krumplit is sütöttünk



Lehet mellé tipikus arab kenyeret (khobz) is enni.

Jó étvágyat! - !بالصحة  




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tünik. Kőszőnőm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha finomnak tűnik a képek alapján, mert az is! Szívből ajánlom az elkészítését! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!