2020. július 26., vasárnap

Wasserstraßenkreuz Magdeburg


Magdeburg központjától kb. 1-1,5 órányi autóútra található a folyó a folyó felett, vagyis a víziút-kereszteződés (Wasserstraßenkreuz), mely igazi turistacsalogató látványosság. Már az elnevezés is érdekes, hát még az érzés a világ leghosszabb csatornahídján állni!


 

A vízi hidak vagy csatornahidak olyan speciális hidak, melyek hajózható vízi útként funkcionálnak: csónakok és kisméretű hajók közlekednek rajta. Utak, vasútvonalak, völgyek felett ívelnek át. Víziút-kereszteződés akkor jön létre, ha egy folyó fölé építik a vízi hidat.

A csatornahidak alulról illetve oldalról teljesen szokványosan néznek ki. A meglepetés akkor ér bennünket, ha magáról a hídról vagy madártávlatból vesszük szemügyre az építményt.

Kép forrása: Google Earth

A világ leghosszabb hajózható hídja a magdeburgi csatornahíd, mely 6 év alatt, 2003 végére készült el. Az Elba folyó fölött ível át, és az Elba-Havel és a Rajna-Elba (Mittellandkanal) csatornákat köti össze. Itt a folyó tényleg a folyó fölött folyik! Korábban az áru- és személyszállító hajók egyik csatornából a másikba való juttatása nagy kerülővel járt és bonyolult zsiliprendszert igényelt. Emiatt már kb. 100 évvel korábban elkezdték tervezését, majd építését, de a II. világháború, majd mivel Magdeburg az NDK-hoz tartozott, illetve a hidegháború miatt sem folytatták. Az újraegyesítés után, 1998-ban kezdték el újra a csatornahíd építését, mely 918 méter hosszú, ebből 690 méteren föld, 228 méteren víz fölött ível át. Az építmény 34 méter széles, és benne a víz mélysége 4,25 méter. Két oldalán gyalogosok és biciklisek is közlekedhetnek.

















A Magdeburgi csatornahíd nem véletlenül lett Németország egyik fő látnivalója. Lehetetlen szavakkal leírni az érzést, amikor ott állsz a hídon, alattad is folyó, melletted is folyó… Nagyon különleges látvány és élmény.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK: 


Magdeburg MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magdeburg
Magdeburgi víziút-kereszteződés NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Wasserstra%C3%9Fenkreuz_Magdeburg
Magdeburgi vízi híd ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Magdeburg_Water_Bridge

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN978-2-01-912442-7
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!