2020. július 26., vasárnap

Magdeburg

 

Szász-Anhalt tartomány fővárosa, Magdeburg az új szövetségi államok egyik legrégebbi városa. Híres látnivaló például a Szent Mauritius és Szent Katharina dóm, amely Németország egyik legnagyobb templomépülete, vagy a Grüne Zitadelle von Magdeburg, mely Hundertwasser utolsó lakóépület projektje volt.


 

Magdeburg a Román stílus útjának (Straße der Romanik) központja, itt ér egybe az északi és déli kör. Az útvonal román stílusú templomokat, dómokat, várakat, kastélyokat és kolostorokat köt össze.

 

Dom zu Magdeburg St. Mauritius und Katharina
Szent Móric és Alexandriai Szent Katalin katedrális

A városnézést zuhogó esőben kezdtük, így gyorsan bemenekültünk a Szent Móric és Alexandriai Szent Katalin katedrálisba (Dom zu Magdeburg St. Mauritius und Katharina). Részletes bemutatását >> ITT << találjátok. Mire végeztünk a dómban és a kolostorban, kezdett alábbhagyni az eső is.


 

Domplatz
Dóm tér

A Dóm tér túlsó oldalán van Szász-Anhalt tartomány parlamentjének (Landtag von Sachsen-Anhalt) épülete.




 

Grüne Zitadelle von Magdeburg
Zöld Citadella

Mire átsétáltunk a Dóm téren a szökőkutak mellett, és a Grüne Zitadelle von Magdeburg épületéhez értünk, már kezdett kisütni a nap. Friedensreich Hundertwasser utolsó lakóépület projektjét a rá emlékeztető színek és formák jellemzik. Bár az Elba parti város 1200 éves múlttal rendelkezik, és Szász-Anhalt tartomány fővárosa is, mégsem volt túl népszerű turistalátványosság egészen 2005-ig. Ebben az évben adták át ezt az épületegyüttest, amely azóta a belváros egyik meghatározó épülete lett. Részletes bemutatását >> ITT << olvashatjátok.


 

Garten der Möllenvogtei
Möllenvogtei kert

A középkori tornyokból és a falakról rá lehet látni az Elbára.











 

Kloster Unser Lieben Frauen
Szent Szűz Mária kolostor

A város másik román emléke az Unser Lieben Frauen kolostor egykori épülete a XI-XIII. századból. Ez a város legrégebbi fennmaradt épülete. A falai között található művészeti múzeum a kortárs művészet egy fontos kiállítótere, mely hangversenyeknek is otthont ad. 



 

Johanniskirche
Szent János templom

A magdeburgi Szent János templom nevét védőszentjéről, János evangélistáról kapta. Az 1131-ben még román bazilikának emelt templomot az egész várost elpusztító tűzvészek és hadi dúlások nyomán ötször kellett újraépíteni. Az eleinte római katolikus, majd Luther itteni fellépésétől protestáns városi plébániatemplom jelenleg nem szakrális funkciójú: ünnepségek és kulturális rendezvények helyszínéül szolgál. A főbejárat mellett áll Luther szobra.




 

Otto von Guericke

1602-1686 között élt. A város polgármestere volt, tudós, ő találta fel a légszivattyút. Róla nevezték el Magdeburg egyetemét. Szobrának talapzatán láthatjuk a város képét 1631-ből, mielőtt a harmincéves háborúban elpusztult. Ekkor Guericke volt a polgármester. A szobor másik oldalán a híres magdeburgi féltekék láthatók.



 

Magdeburger Kugel
Magdeburgi féltekék

Otto von Guericke ”1650-ben csapos légszivattyút szerkesztett átfúratlan dugattyúval, mellyel sok és tanulságos kísérletet tett, ezek közül legnagyobb feltűnést az keltette, melyet 1654-ben Regensburgban az egybegyűlt fejedelmek előtt mutatott be. Ebben a kísérletében a maga által kifejlesztett légszivattyúval két üreges félgömb közül kiszivattyúzta a levegőt, mellyel vákuumot hozott létre. A gömb két ellentétes oldalára 8-8 lovat állítva és a lovakat húzásra kényszerítve azt tapasztalta, hogy a 16 ló nem volt képes a két félgömböt széthúzni.”

A kísérlet emlékét ma is őrzik: Magdeburger Kugeln néven bonbonokat vásárolhatunk.



 

Alter Markt
Öreg Piactér

Az Alten Markt-on találjuk a Városházát és a Magdeburgi Lovas szobrát. A téren bizonyos napokon ma is van piac, szezonális gyümölcs- és zöldségféléket, húst, tejtermékeket, sülteket, házi készítésű, valamint kézműves termékeket és sok mást találhatunk a standokon.



 

Magdeburger Reiter
Magdeburgi lovas

A szobor a város szimbólumává vált. A történetek szerint az aranyszobor I. Otto császárt ábrázolja, akinek a dóm alapjául szolgáló kolostor felépítése is köszönhető. A barokk stílusú baldachin alatt álló aranyozott szobor eredetije a kultúrtörténeti múzeumban (Magdeburg Kulturhistorisches Museum) látható.


 

Magdeburger Roland
Magdeburgi Roland szobor

Az Öreg Piactéren, a Városháza jobb oldalát díszíti a középkori Roland lovag szobra. A lovag és mondahős Szent Roland (szül.: 736-740 között, elh.: 778) gróf a germán frank törzsből származott. Róla szól a Roland-ének. A XIX. század közepéig szinte minden német városházán ott állt szobra. De nem csak ott, hanem például Budapesten, Újpest Polgármesteri Hivatalának oromzatán is van egy.


 

Flair Restaurant & Café

Mielőtt az utolsó két látnivalóhoz indultunk volna, ahová autóval mentünk, mert messze vannak a városközponttól, megvacsoráztunk. (Hänchenleber auf Ruccola mit Apfel-Zwiebel-Gemüse (Csirkemáj ruccolán alma-hagyma-zöldségekkel), Räucherlachs mit Kräuterquark und Knackigem Salat (Füstölt lazac fűszernövényes túróval és ropogós salátával), Milchreis mit Bourbon-Vanille, Zimt & Zucker, Apfelmus, wahlweise kalt oder warm (Rizspuding bourbon vaníliával, fahéjjal és cukorral, almaszósszal, opcionálisan hidegen vagy melegen)) Minden nagyon finom volt!


 

Die Bunte Otto Richter Straße
A színes Otto Richter utca

Az Otto Richter utcán fekvő három- és négyszintes házak négy szakaszban épültek. 1921-22-ben Bruno Taut vezetésével a homlokzatokat élénk színűre festették. A 2. számú ház kapta a látványos „villámhomlokzatot”. 1995-től a színeket rekonstruálták.

Otto Richter, akiről 1927-ben elnevezték az utcát, 1922-ig tevékenykedett a Mieter-Bau- und Sparverein vezetésében, majd városi tanácsos volt.










Innen már hazafelé vettük az irányt, de be volt tervezve még egy megálló.

 

Auerbachs Mühle

Ehhez a malomhoz Wolmirstedtbe egy rossz GPS koordinátának köszönhetően jutottunk. De aranyos hely, így nem bántuk.



 

Wasserstraßenkreuz Magdeburg
Magdeburgi víziút-kereszteződés

Magdeburg központjától kb. 1-1,5 órányi autóútra található a folyó a folyó felett, vagyis a víziút-kereszteződés, mely igazi turistacsalogató látványosság. Már az elnevezés is érdekes, hát még az érzés a világ leghosszabb csatornahídján állni, ahol melletted és alattad is folyó van! Részletes bemutatását >> ITT << olvashatjátok.


 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

 

Magdeburg MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magdeburg

Friedensreich Hundertwasser MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser

Szent János templom MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_J%C3%A1nos-templom_(Magdeburg)

Otto von Guericke MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Guericke

Magdeburgi víziút-kereszteződés NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Wasserstra%C3%9Fenkreuz_Magdeburg

Magdeburgi vízi híd ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Magdeburg_Water_Bridge

 

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN978-2-01-912442-7

Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!