2021. augusztus 8., vasárnap

Tordai-hasadék

 

„A tordai hasadék a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke; itt egy hegylánc tetejétől a talapjáig kettérepedve. A két átelleni meredek fal kiálló sziklái és mélyedései még most is egymásba illenek, a háromezer lépésnyi sziklafolyosó hajlásai, megtörései mindenütt egyenközűek maradnak, csak imitt-amott mutat tágabb öblöket, hol a sziklaőrlő idő görgeteg kőzuhanyokká porlasztotta a bércfalat; míg egyes sziklatornyok, mint a gót építészet pillérei állnak el a falaktól, amiknek ormozata ma is a münsterek cifra, fantasztikus párkányzatát mímeli.” – Jókai Mór: Egy az Isten

 

Tordai-hasadék
Cheile Turzii

A mészkő-hasadék a Torockói-hegységben, Erdélyben, Kolozs megyében található, nem messze Torda (Turda) városától. Az első írott forrás róla III. Endre király 1291-ben kiállított kiváltságlevele a tordai kereskedők részére, ebben szerepel a hasadék neve. 1938 óta természetvédelmi terület, 2007 óta pedig Natura 2000 terület is. A 324 hektár nagyságú rezervátum nem csak geológiai, barlangászati és turisztikai értékei miatt fontos, hanem azért is, mert hihetetlenül gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik.

 

A Tordai-hasadék legendája

Az egyik változat szerint Szent László király a kunokkal harcolt, és most az egyetlen egyszer vesztesként került ki a csatából. Összes katonáját megölték és ő maga is menekülni kényszerült. A kun lovasok persze ezt nem hagyták és utána eredtek. Ő, amikor látta, hogy veszélyben van az élete, mert hamarosan beérik őt, felnézett az égre és az Úrhoz fohászkodott. A segítség nem maradt el, kettényílt a hegy és Szent László király bevágtatott a hasadékba. A kunok félelmükben nem mertek utána menni, a hegyet pedig nem tudták megkerülni, így Szent László király sértetlenül hazatért a népéhez.

Egy másik változat szerint a híres Patkós-kő sziklán Szent László lovának patkónyoma látható. Itt dobbantott a király lova, mire a szikla kettévált, és az őt üldöző kun harcosok a szakadékba zuhantak. Így keletkezett a Tordai-hasadék.

De nem csak Szent László királynak, hanem sok más embernek is menedéket adott a szakadék; a tatár és török dúlásai elől a környék lakói is ide menekültek, valamint II. Rákóczi Ferenc nagy híve, a román Balika betyár is az itteni barlangokban bújt el a szabadságharc alatt a labancok elől.

 

Túra

A szurdokban található kedvelt, függőhidakkal felszerelt túraút végigjárása felejthetetlen élmény!

A sziklaszoros hossza 1270 méter, a sziklafalak magassága eléri a 250 métert is. A hasadékot a Hesdát-patak szeli át, melyen többször is át kell kelni. Az ilyen átkelések hídon vagy függőhídon történnek, és a nehezebb, veszélyesebb szakaszok kapaszkodókkal vannak ellátva. Esős időben a mészkő talaj csúszóssá válik. Főleg ilyenkor, de száraz időben is jó, ha túrázásra alkalmas lábbelit veszünk fel.

 

Mi a Tordai-hasadék északi bejáratánál fekvő Magyarpeterd (Petreștii de Jos) település felől jártuk végig a szurdokot oda-vissza. Az autópályát elhagyva először Tordán verekedtük át magunkat, majd Szind (Sänduleşti) felé mentünk, innen pedig a Cheile Turzii feliratú táblákat követve pár kilométer után elértük a parkolót. Első pillanattól kezdve lenyűgöző a kilátás a hasadék felé. Az elején volt egy bódé, ahol jegyet kellett volna venni, de zárva volt, szóval ezt megúsztuk! ;-) (Korábbi utakról volt nálunk pár lej, nem tudom, hogy elég lett volna-e hármunk belépőjegyére.) Már itt érezni lehetett, hogy teljesen más a klíma bent a szurdokban; kellemesen hűvös volt bent az árnyékban. Hatalmas sziklafalak mellett haladunk, és lassan szűkülni kezdett a hasadék, közeledtünk a szurdok mélye felé. Többször is át kellett kelni a patakon, kisebb-nagyobb hidakon és függőhidakon, ami tériszonyosként igazi kihívás volt már megint. A néhol sodronykötelekkel ellátott szakaszok pedig még izgalmasabbá (és számomra félelmetesebbé) tették a túrát. Ha itt megcsúszol, lezuhansz a mélybe! A függőleges sziklafalban barlangokat is láttunk. A hasadék keleti vége felé sziklamászókat kerülgettünk, úgy tűnik ez kedvelt gyakorlóhelyük. A szurdok tágulni kezdett, és egy másik bódét is találtunk, szintén zárva. Felmentünk egy lépcsősoron, itt van a Tordai-hasadék menedékház (Cabana Cheile Turzei), ajándékbolt, étterem és WC (fizetős). Ez Mészkő (Cheia) falu határában található, a legtöbben e település irányából közelítik meg a hasadékot. Elmentünk a mosdóba, majd ugyanazon az útvonalon mentünk vissza az autóhoz.

A túra kb. 3 órát vett igénybe.




























Az emléktábla felirata:
Itt e kegyetlen helyen vesztett életét 18 éves korában 1974. július 21-én Nagy László. emléke felejthetetlen marad. 






Tordai-hasadék menedékház (Cabana Cheile Turzei)







 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

  

LINKEK / FORRÁSOK

Tordai hasadék MAGYARul: Tordai-hasadék – Wikipédia (wikipedia.org)
Magyarpeterd MAGYARul: Magyarpeterd – Wikipédia (wikipedia.org)
Mészkő MAGYARul: Mészkő (település) – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs táblák.

LeRoutard Roumanie 2021/2022 útikönyv ISBN 978-2-01-787072-2


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!