2021. augusztus 6., péntek

Velké Meziřičí


Velké Meziřičí történelmi központját, a vár területét és a város külterületének egyes részeit védett történelmi övezetnek minősítették. Híres arról, hogy a Szent Miklós templom 64 méter magas tornyában található Csehország legnagyobb világító óralapja.




Velké Meziříčí

A város Csehországban, a történelmi Csehország és Morvaország határán, a Vysočina kerületben található. A város egy festői völgyben keletkezett, ahol a Balinka és az Oslava folyók egyesülnek. 425-480 méter tengerszint feletti magasságon, a Cseh-Morva-hegység lábánál helyezkedik el. A D1-es autópálya közelében található, Prága és Brno között.


Első írásos említése a 1281-ből származik. Már 1408-ban városi rangot kapott, melyet 1417-ben IV. Vencel cseh király megerősített.

Sok látogatót vonz a város számos történelmi emléke. Velké Meziřičí központjában a legfőbb látnivalók a vár, a Szent Miklós templom, a gótikus Városháza, a reneszánsz Lutheránus Iskola és a két zsinagóga.

 

Hotel Pod Zámkem

A hotel, ahol megszálltunk az éjszakára, közvetlenül a várdomb alatt van. A szobánk ablakából látni lehetett a várkaput. A szállodának két utcára is van kijárata, az egyik a vár felé, a másik a főtér felé. Maga a hotel is egy történelmi épület; 1599 óta van joga sört és bort kimérni. Az épület zegzugos, a lépcsők kanyargósak, nagyon hangulatos az egész ház. A recepciónál találtunk térképet és információs füzetet is, amiből kiderült, hogy muszáj lesz sétálnunk egyet a központban, ugyanis tele van látnivalóval. A hangulatot fokozta, hogy a főtéren fel volt állítva egy kis színpad, ahol zenészek és énekesek léptek fel.


 

Városháza

Eredetileg a várnagy háza volt, melyet reneszánsz stílusban átépítettek 1528-29-ben, amikor városháza lett belőle. Azóta is folyamatosan ezt a szerepet tölti be az épület. Az alsó szintjének boltozatán szép freskók vannak.



 

Obecník

Az Obecník látványos reneszánsz graffiti díszítéssel rendelkezik. Ablakai közötti allegorikus figurák az emberi erényeket szemléltetik: igazságosság, bátorság, erő, hit és türelem. A XVI. századtól kezdve főztek itt sört. A földszinten jelenleg étterem és borozó található.







 

Lord udvarháza

Ez a reneszánsz graffitis homlokzatú ház egykor az uradalomhoz tartozott. A bejárat felett még láthatjuk az egykori tulajdonosok (Kement vitéz és Dubá lovag) címereink részeit.


 

Gránit oszlop Nepomuki Szent János szobrával

Ezt a gránit oszlopot az Ugart család állította fel a rajta látható homokkő tábla szerint. A gránit lábazaton lévő emléktáblán a család címere is látható. Az oszlop már 1706-ban megjelenik a dokumentumokban, egy helyi krónikás említette egy 11 ember halálát okozó árvízzel összefüggésben. Az oszlop kb. 11 méter magas, tetején Nepomuki Szent János homokkő szobra látható. Az oszlopot kőből készült korlát veszi körül.


 

Barokk szökőkút

Ez a szökőkút valószínűleg 1595-ben épült. A Szent Flórián szobrot Alexandr Jelínek helyi szobrász készítette 1731-ben. Az eredeti szobor helyén egy ideje fém szobor látható.


 

Szent Miklós templom

Ezt a templomot először egy 1317-ből származó dokumentum említi. A Szent Antal kőszobor a torony alatt és a négy evangélista domborműve, amelyek körülveszik az Isten Bárányát a templom bejárata felett, Jiří Marek helyi szobrász munkája. A templomban a város egyik mozgatható kulturális emlékét, a Velké Meziříčí Madonnát találjuk, amelyet hársfából készítettek a XIV. század első harmadában. A 64 méter magas templomtoronyban található Csehország legnagyobb világító óralapja. Az átmérője 4,2 méter, a mutatók 2,2 és 1,7 méter hosszúak.








 

Reneszánsz palota - egykori evangélikus gimnázium

Az árkádos udvarú reneszánsz palota a Latin Evangélikus Akadémiának épült, amelyet lomnicei Alina Meziříčská alapított. Az épületet a veronai Palazzo Pompei ihlette, és 1578-ban készült el. A korszak jeles nemesi családjainak tagjai tanultak az evangélikus akadémián. A XVII. század közepén az épületet uradalmi sörfőzdévé alakították át, amely a XX. század közepéig fennmaradt. Azóta az Alapfokú Művészeti Iskola és az Önkormányzati Könyvtár helye.


 

Alsó kapu

Az eredetileg a város erődítményeihez tartozó három kapu közül egyedül az Alsó kapu maradt fenn. Az Alsó kapu közelében a bástyafalak egy része is megvan még, de azóta házakat építettek melléjük. A kocsiút alatt a kapu kőküszöbét is megőrizték, csakúgy, mint egy szomszédos ház pincéjében a gyalogos forgalom egykori portálját.





 

„Špitálek” - A Szent Kereszt kórház kápolnája

Az eredetileg gótikus szerkezetű épületet a szomszédos kórház alapításakor felújították. A középkorban az idősek házaként szolgált. 1553-ban Špitálek védnöki jogát Zikmund Kement lovag, a Meziříčí uradalom ura és a Cseh Királyság alelnöke birtokolta. A katolikusoknak megengedte, hogy miséket tartsanak a Szent Kereszt templomban. Az altemplomban található reneszánsz sírja. A Špitálek más Lomnice és Meziříčí urak temetkezési helyeként is szolgált.



 

Új zsinagóga

Az új zsinagóga neogótikus stílusban épült 1868-70-ben Augustin Prokop bécsi építész tervei alapján két keresztény otthon helyén, az egykori zsidó gettó határain kívül. Az ablakokat színes, áttetsző üveg díszíti, amelyeken Dávid-csillagok láthatók, két sávban pedig a bejárat felett héber írások részletei láthatók. A zsinagóga imaházként szolgált 1940-ig, amikor náci vandálok megrongálták. 1943-tól raktárként, az 1990-es évektől pedig kereskedelmi célokra használták.



 

Régi zsinagóga

A zsinagóga gótikus-reneszánsz stílusban épült a XVII. század vége felé. A barokk-klasszicista kőportál talán a XVIII. század második feléből való, kovácsoltvas ajtóval, amelyen egy héber felirat 1812-ből származik. A XIX. század közepén a zsidó közösségnek túl sok lakosa volt ahhoz, hogy a régi zsinagóga a befogadásukra alkalmas legyen, és így újat építettek. Amikor megnyílt az új zsinagóga, a régi raktár lett. 1996 óta pedig galériaként működik.


Az új zsinagóga balra, a régi jobbra

 

Františka Stránecká háza

Az író és a népművészet gyűjtője, Františka Stránecká (1839-1888) Velké Meziříčíben született. Apja, František Všetečka, a várgrófok hivatalnokaként szolgált a kastélyban. Františka ifjúkorát a közeli Stránecká Zhoř kastélyban töltötte, innen vette a Stránecká írói álnevet. Ma a házon található az írónő mellszobra.


 

Podstatzký-Lichtenstein kastély

Ez az eredetileg román stílusú kastély először egy 1236-ból származó dokumentumban jelenik meg. Ez Morvaország egyik legrégibb nemesi kővára. A várárok, amelyet korábban felvonóhíd keresztezett, részben megmaradt. A román-gótikus várat a XVI. században reneszánsz kastéllyá alakították, majd amikor 1723-ban tűzvész rongálta meg, akkor barokk stílusban újították fel. Az első ismert tulajdonosai a Meziříčík voltak, majd az évszázadok során még sok más család lakott itt. A kastély ma a Podstatzký-Lichtenstein család tulajdonában van. Benne található a Velké Meziříčí Múzeum is, ahol látható Marie Antoinette íróasztala, Mária Terézia gyászoló nyaklánca és egy zsebkendő, amely Ferenc Ferdinánd főherceg vérét viseli.

A kastélyt hatalmas park veszi körül, amely szabadon látogatható.

A várra a város több pontjáról is rá lehet látni.



























 

Vysočina-híd

A város felett halad a D1-es autópálya híres völgyhídja, a Vysočina-híd, mely 1972-78-ban épült. A Vysočina-híd a D1-es autópálya legmagasabb (77 m) és második leghosszabb (425 m) hídja. Két párhuzamos hídból áll, melyek egymástól 175 cm távolságra vannak. Acélszerkezetének súlya 6000 tonna.


 

A hóhér háza

A XVI. század közepétől Velké Meziříčínek saját hóhérja volt, aki a város falain kívül élt. A sárga barokk épület változatlan marad a XVIII. századtól. Az akasztófák a várostól keletre, az „Igazságosság” (Na Spravedlnosti) néven ismert helyen voltak. Az utolsó kivégzésre itt került sor 1730-ban.


  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Velké Meziřičí MAGYARul: Velké Meziříčí – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A hotelben kapott ingyenes információs anyag és térkép.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!