2022. április 8., péntek

Abbaye Sainte Marie de la Pierre-qui-Vire



Saint-Léger-Vauban és Quarré-les-Tombes egymással szomszédos települések. Franciaországban, Bourgogne-Franche-Comté-ban, Yonne megyében, a Morvan regionális természetvédelmi parkban találhatók, kb. 25 km-re Avallontól és Vézelaytől, valamint kb. 220 km-re Párizstól és Lyontól.


Saint-Léger-Vauban

A település Sébastien Le Prestre de Vauban, XIV. Lajos király híres mérnökének és katonai építészének szülőhelye. A XIX. századig a település neve Saint-Léger-de-Foucheret volt. Vauban tiszteletére III. Napóleon 1867-ben egy rendelettel átnevezte a települést Saint-Léger-Vaubanra. Itt láthattuk a születési helyét. A falu főterét (Place Vauban) róla nevezték el és egy szobrot is állítottak neki. A szobor előtt van egy kis múzeum az életéről (Le musée de Vauban), de ezt most nem volt időnk megnézni, mert siettünk tovább a Sainte Marie de la Pierre-qui-Vire apátságba, és annak sajt manufaktúrájába.






 

Abbaye Sainte Marie de la Pierre-qui-Vire
Sainte Marie de la Pierre-qui-Vire apátság

A Sainte Marie de la Pierre-qui-Vire apátságot 1850-ben alapította Père Jean-Baptiste Muard. Mélyen vidéken, Morvan regionális parkban, egy erdőben található, Saint-Léger-Vauban kis falu közelében. A Morvan Franciaország legkisebb hegyvidéki területe mind a felszín, mind a tengerszint feletti magasság (400 és 900 m között) tekintetében.

A kolostor létrehozása előtt ez a hely teljesen üres volt, csak az erdő, a Trinquelin folyó és két, egymás tetején lévő nagy kő volt itt: a felső követ kézzel meg lehetett kissé mozgatni, ezért rengeteg legenda és régi történet keringett róla. Az egyik legenda szerint egy szegény helyi asszony egy karácsonyi éjszakán látta, hogy a kő forog, és egy kincses szoba bejáratához vezet. A nő berohant, hogy annyi pénzt vegyen magához, amennyit csak tud, és sikerült kimenekülnie, mielőtt a kő bezárult volna. De annyira sietett, hogy a gyermekét a kincses szobában hagyta. A következő karácsonykor a kő újra megnyílt, és a nő visszavehette a gyermekét, aki még élt és nem sérült meg. Ezt követően egy angyal véglegesen bezárta a követ. A bencés kolostor felvette a kő nevét: la Pierre-qui-Vire (a forgó kő).

Manapság a követ már nem lehet elmozdítani, mivel egy Mária szobrot emeltek a tetejére.

1951-ben a kolostor létrehozta az apátságban az „Éditions Zodiaque” céget, amely 2002-ig könyveket adott ki (főleg római művészetről). A 2000-es évek elején felhagytak ezzel, mivel a nyomdagépeik elöregedtek, és túl bonyolult lett volna újakat vásárolni. Az apátság boltja könyvtárként is működik, és nagy könyvkínálattal rendelkezik.


 


Pierre-qui-Vire sajt

A kolostor 1938-ban kezdett teheneket tartani, miután megvásárolta a közeli farmot. 1969-ben az apátság műtrágyát és vegyszereket használt, amelyek megmérgezték a talajt, és a teheneknek sok problémájuk volt, ezért úgy döntöttek, hogy biotermelésre váltanak. 1969-ben a bio nem volt olyan népszerű, mint manapság, és ezt a döntést akkoriban nem volt könnyű meghozni, az emberek őrültnek tartották őket, mivel a környék talaja szegényes. De végül jó döntésnek bizonyult, mivel a Pierre-qui-Vire sajt ma már híres Franciaországban (sőt más országokban is), és a bio minősítés a minőség szempontjából előnyt jelent.

A sajtot az apátság boltjában (11-12 óra és 15-17:30 között) vagy a farmon található boltban (17-18 óra között és július-augusztusban 19 óráig) lehet megvásárolni.


A kolostor nem látogatható, mivel azt még mindig a szerzetesek használják. Csak a templom és a mellette lévő kis kiállító terem látogatható. Sokan jönnek ide pár napra vagy 1-2 hétre lelki elvonulásra.
A kolostorban korábban körülbelül 80 szerzetes élt, de ma már csak 25-en vannak, és sokan közülük már idősek.






















Pierre-qui-Vire
Forgó kő

A Pierre-qui-Vire kő az apátság parkolója mellett található.





 

Pont des chevreuils
Szarvasok hídja

Onnan a falat, majd a kerítést követve menjünk lefelé, kb. 10 perc erdei séta után elérjük a pont des chevreuils-t.














Cím: 89630 Saint-Léger-Vauban, Franciaország
Telefonszám: +33 (0)3 86 33 19 20
E-mail: info@abbaye-pierrequivire.asso.fr
Honlaphttp://www.apqv.fr



Quarré-les-Tombes

Saint-Léger-Vauban településsel szomszédos Quarré-les-Tombes. Ez a pici falu a nevét a templomot körülvevő, egykor nagyszámú, különös, üres kősírról (tombes) kapta. Ezek valamikor a VIII. és a X. század között kerültek ide, és nem igazán tudni, hogyan. Ezeket a koporsókat, amelyeknek száma a múltban 2000(!) volt, valószínűleg egy városfalon kívüli temető létrehozásakor tárták fel, és feltehetően a Dissangis melletti Champ-Retard kőbányából származnak.

A templomba nem tudtunk bejutni, sajnos zárva volt.

A falu a csokoládéboltjáról is híres.

Sajnos az időjárás nagyon rossz volt; viharos szél fújt és esett az eső is – meg is látszik a képeken.









Tarte Morvandelle



 

Cím: Place de l’Église, 89630 Quarré-les-Tombes

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenüttjóóó blog Facebook oldalán, vagy ablog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK:

Saint-Léger-Vauban MAGYARul: Saint-Léger-Vauban – Wikipédia (wikipedia.org)
Saint-Léger-Vauban FRANCIAul: Saint-Léger-Vauban — Wikipédia (wikipedia.org)
Quarré-les-Tombes MAGYARul: Quarré-les-Tombes – Wikipédia (wikipedia.org)
Quarré-les-Tombes FRANCIAul: Quarré-les-Tombes — Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Bourgogne kötete, 2021/22, ISBN 9 782017 871637

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!