2023. szeptember 23., szombat

Gradara


Paolo és Francesca városa… A középkori város, ahol tényleg úgy tűnik, mintha az Isteni színjáték idejében járnánk.



Gradara

Gradara település Olaszországban, Marche régióban, Pesaro és Urbino megyében, az Adriai-tenger partjától kevesebb, mint 10, Riminitől kb. 20, Urbinótól kb. 35 kilométerre található.
2018-ban Gradara elnyerte a „Borgo dei Borghi”, azaz a középkori városkák legjobbika címet. A falu leghíresebb látnivalója a vár, mely Paolo és Francesca tragikus szerelmi történetének helyszíne volt, amelyet Dante Alighieri az Isteni színjátékban megénekelt.

 

Castello di Gradara
Gradara vára

A gradarai vár a Marche régióban, Pesaro és Urbino tartományban, Gradara településen, egy domb tetején emelkedő komplexum, amely egy középkori várerődből (rocca) és a szomszédos történelmi faluból áll. A 142 méter magasan található középkori várból és az azt körülvevő falról lenyűgöző panoráma tárul elénk.

A hely eredete a római időkre nyúlik vissza, amiről a várrom tövében található kőtömbök tanúskodnak, köztük egy olyan, amelyen nagybetűkkel a „DEMETRI” felirat olvasható. A legrégebbi része a XII. századból származó toronyház, amely a pesarói De Grifo nemesi család tulajdona volt. Az évszázadok során a Malatesta, a Sforza, a Della Rovere és a Mosca családok is uralták a várat, melyet egy közel 800 méter hosszú külső fal véd, amely az egész építményt impozánssá teszi. Különösen lenyűgöző az erőd és az alatta fekvő történelmi falu látványa naplementekor és éjszaka. A vár a régió egyik leglátogatottabb műemléke, valamint múzeumi, zenei és művészeti rendezvények színhelye. Gradara földrajzi fekvésénél fogva ősidők óta közlekedési és találkozási csomópont volt: a középkorban az erőd a pápasághoz hű milíciák és a Romagna és Marche régiók uralkodócsaládjai közötti összecsapások egyik fő színtere volt. A leghíresebb Paolo és Francesca tragikus szerelmének története, amelyet Dante versei tettek halhatatlanná a POKOL ötödik énekében (A Szerelem halottjai). 

Paolo e Francesca
Paolo és Francesca

A legenda szerint a vár volt a helyszíne Paolo és Francesca tragikus szerelmi történetének, amelyet Dante Alighieri az Isteni színjátékban meg is énekelt.

A történet szerint 1275 körül Guido da Polenta, Ravenna ura, gyönyörű lányát, Francescát feleségül adta Giovanni Malatestához, Rimini urához, hogy megerősítse a két uraság közötti szövetséget. Giovanni Malatestát a Gianciotto névvel illették („ciotto”, azaz nyomorék), mert ugyan vitéz fegyveres, de nagyon ronda volt. Hogy elkerüljék Francesca esetleges ellenállását az elrendezett házassággal szemben, Mastin Vecchio -a Malatesta család ősatyja- és Guido Da Polenta úgy döntöttek, hogy a lány értesítése nélkül, meghatalmazott útján kötik meg a házasságot. Az esküvő napján Francesca így Paolo, Gianciotto jóképű és udvarias öccse előtt találta magát, és nem is sejtette, hogy a fiatalember csak meghatalmazottként van ott.

Francesca Gianciotto feleségeként a gradarai kastélyban visszavonultan élt. Élete azonban a feje tetejére állt, amikor Paolóval együtt olvasni kezdtek egy könyvet, amely Lancelot és Guinevere szerelmi történetét meséli el. A szenvedélyes elbeszélés hatására átadták magukat a vágynak, és titkos szerelemük kiteljesedett. Tiltott szenvedélyükre azonban Gianciotto rájött, és tetten érte őket. Dühében és féltékenységében mindkettőjüket megölte.

 

A turista információs iroda a várfalban, a bejáratnál található, itt lehet jegyet venni a várba és a várfalra. Fent a várban nem lehet, szóval ha itt elmulasztjuk a jegy vásárlást, le kell jönni, majd fel újra. A kapun belépve, a várfalon belül a macskakövek közé illesztett szívecskés lapkákat követve is körbe sétálhatunk, megnézhetjük a várat, benne szépen berendezett szobákat és egy kínzóeszközöket bemutató várbörtönt, de a legizgalmasabb a várfalon végigsétálni, ahonnan gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé.




























































 

Chiesa di San Giovanni Battista
Keresztelő Szent János templom








Chiesa del Santissimo Sacramento







Vacsorázni visszamentünk Riminibe, és a szállásunkon (Hotel Alessi) kapott kuponnal a közeli Il Re Dei Mari nevű étterembe ültünk be.




Cím: 61012 Gradara PU, Olaszország
Honlaphttps://www.gradara.org/
E-mailinfo@gradara.org

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Gradara MAGYARul: Gradara – Wikipédia (wikipedia.org)
Gradara OLASZul: Gradara - Wikipedia
Gradara hivatalos honlap OLASZul, ANGOLul, NÉMETül, FRANCIAul, SPANYOLul és OROSZul: Sito ufficiale turismo, eventi e visite guidate al Castello di Gradara
Gradara vára OLASZul: Castello di Gradara - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!