A panettone eredetileg Milánó egyik szimbóluma
Panettone Kép forrása: wikipedia |
Panettone
„Toni kenyere”
Ami nekünk karácsonykor a beigli, az az olaszoknak a panettone. Érdekes, hogy ezt a tradicionális süteményt általában nem otthon készítik el, hanem inkább megvásárolják. Ennek oka lehet, hogy az igazán tradicionális panettone készítése több napig tart. Régen szokás volt a karácsonyra otthon sütött panettonéből egy darabot február harmadikára, San Biagio (Szent Balázs) napjára eltenni. A panettone pedig ennyi idő elteltével is ehető maradt!A jellegzetes szakácssapka-formájú kalács kicsit a mi kuglófunkhoz hasonlít. De ez egy sokkal levegősebb, könnyű sütemény, sok mazsolával, cukrozott gyümölccsel, narancshéjjal, vagy más finomságokkal a belsejében.
A panettone hozzávalói Kép forrása: wikipedia |
A panettone eredetileg Milánó egyik szimbóluma, és ma is olyan népszerű, hogy Milánóban a karácsonyt panettone nélkül elképzelni sem lehet. De nem csak ott, hanem szerte Olaszországban roskadoznak a boltok polcai a különféle töltelékű panettonéktól karácsony környékén.
Panettone a boltok polcain
Kép forrása: wikipedia
A panettone keletkezésének legendáját számos régi és modern dokumentum is úgy meséli, mint a panettone valódi történetét.
A panettone története
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Toni nevű mosogatófiú, aki nagyon szegény családba született. Már gyerekkorában kénytelen volt dolgozni, hogy testvérei ellátásába besegítsen. Toni a milánói hercegség konyháján dolgozott, a szakácsnak szolgált.A milánói herceg minden évben nagy karácsonyi lakomát rendezett, amelyen a lombard udvarok összes nemese részt vett.
Az egyik ilyen bankett napján azonban a szakács a kemencében felejtette a karácsonyi süteményt, és elégette azt. Ez a hiba sokba kerülhetett volna neki. A szakács kétségbeesésében megkérdezte a kis kuktákat és a többi konyhai kisegítőt, hogy van-e ötletük, hogy hogyan lehetne megmenteni az ételt és az estélyt. Felszolgálhatnánk Toni kenyerét - javasolták azok. „Az nagyon finom.”
A kis Toni előlépett, és megmutatta a főszakácsnak a süteményt, amelyet a konyhában talált maradékok összegyúrásával készített: némi kovászos tésztát, tojást, mazsolát és kandírozott gyümölcsöt. Toni gyakran elkészítette ezt a süteményt, és munka után megosztotta társaival.
A főszakács úgy döntött, hogy hallgat rájuk, hisz mást tenni úgysem tudott. De mivel szégyellte, hogy ilyen süteményt kell felszolgálni, elbújt egy függöny mögé, és Tonit küldte a díszterembe.
A desszert azonban mindenkinek ízlett: a herceg vendégei bókokkal halmozták el a szakácsot, és faggatták, mind tudni akarták, hogy mi a neve ennek a finomságnak.
A szakács zavarában elárulta titkát a nemeseknek: „L’è ‘l pan del Toni”.
Ettől kezdve ezt a süteményt minden évben elkészítették.
Ma is panettone, azaz „Toni kenyere” néven ismerik világszerte.
A panettone legendája |
Panettone
Kép forrása: wikipedia
Panettone Kép forrása: wikipedia |
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, és az ÍzUtazás Facebook csoportban, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Panettone OLASZul: Panettone - Wikipedia
Panettone ANGOLul: Panettone - Wikipedia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése