A bejgli tradicionális magyar karácsonyi édesség, hagyományosan dióval vagy mákkal készítik, ezért mákos vagy diós tekercs néven is ismert.
Egyes források szerint a bejgli Sziléziából származik, mások szerint örmény eredetű. Pontos történetét a múlt homálya fedi. Annyi biztos, hogy a legerősebb hagyományai hazánkban és Lengyelországban vannak. (Neve Lengyelországban makowiec, makownik, vagy strucla z makiem. A magyarhoz hasonlóan készül és szintén tradicionális karácsonyi sütemény. Mandulás változata is van, és a tetejét karamellával, mákszemekkel vagy kandírozott narancshéjjal díszítik.)
A bejglit eredetileg patkó formájúra készítették, innen németes hangzású neve (németül beugen = meghajlít).
Hazánkban a mákos tekercs a XIX. században terjedt el és vált fokozatosan népszerű karácsonyi süteménnyé. Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében 1830-ban „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt.
A karácsonyi diós bejgli a népi hiedelem szerint megóv a rontástól, a mákos pedig bőséget, gazdagságot, termékenységet, a fiatal lányoknak pedig férjet hoz az új esztendőben.
Régen a bejgli sütés egész napos családi program volt (nálunk is), amiben részt vettek kicsik és nagyok egyaránt. Megtörték a diót, maguk darálták a mákot és a diót, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket.
Mostanában gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával, kakaóval, nutellával vagy marcipánnal is töltik, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos, sőt káposztás változata is.
A szép bejgli titka a márványos, enyhén repedezett, fényes kéreg. A finom bejglié a tészta és töltelék megfelelő aránya, és hogy a töltelék ne legyen porszáraz.
Ezerféleképpen elkészíthető, szinte minden család el tudja mondani a saját, jól bevált receptjét. Íme a miénk!
Hozzávalók
(6 rúdhoz)Tésztához:
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy rama
5 dkg élesztő
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. cukor
2 tojás sárgája
1 kefir
Csipet só
(esetleg tej vagy tejföl)
Töltelékhez:
1 kg cukor
Kevés víz
5-6 db szegfűszeg
0,5 kg darát dió
0,5 kg darált mák
10 tojás fehérje
Ízlés szerint: fahéj, citromhéj, narancshéj, alma, mazsola, rum
Kenéshez:
Olvasztott vaj
Tojás sárgája
Pici olaj
Elkészítés:
Az
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A cukrot kevés vízzel sziruppá főzzük. (Ez eltart egy ideig.) Míg főzzük, beletesszük a szegfűszegeket. Ha kész, merőkanalanként leforrázzuk a fél kg darált diót és fél kg darált mákot. (A cukorszirupból kicsit több kell a mákra, és lehet, hogy nem lesz szükség az összesre.) Sűrű masszát kell kapnunk. Ízlés szerint fűszerezzük a töltelékeket: fahéjjal, citrom vagy narancs reszelt héjával, reszelt almával, mazsolával, rummal.
10 tojás fehérjét kemény habbá verünk, és ezt is a töltelékbe keverjük. Könnyen kenhető masszát kapunk.
Fent: tojásfehérje nélkül Lent: tojásfehérjével összekeverve |
A tésztát behozzuk a hidegről, és kb.
A felsodrott tésztát először olvasztott vajjal kenjük meg, és újból 10-15 percre hidegre tesszük. A tojás sárgájába kevés olajat keverünk, majd a 10-15 perc eltelte után ezzel is megkenjük. Megszurkáljuk, ezzel utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát, és a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ekkor a tekercseket már a lakásban hagyjuk. A meleg sütőben kb. 30-35(-40) perc alatt alsó-felső sütéssel pirosra sütjük.
Fent: vajjal megkenve Középen: tojássárgájával megkenve Lent: megszurkálva |
Rögtön kész |
(Az adagot lehet felezni vagy negyedelni.)
Jó étvágyat!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Bejgli MAGYARul: Bejgli – Wikipédia (wikipedia.org)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése