2020. december 27., vasárnap

Bejgli


A bejgli tradicionális magyar karácsonyi édesség, hagyományosan dióval vagy mákkal készítik, ezért mákos vagy diós tekercs néven is ismert.


Egyes források szerint a bejgli Sziléziából származik, mások szerint örmény eredetű. Pontos történetét a múlt homálya fedi. Annyi biztos, hogy a legerősebb hagyományai hazánkban és Lengyelországban vannak. (Neve Lengyelországban makowiec, makownik, vagy strucla z makiem. A magyarhoz hasonlóan készül és szintén tradicionális karácsonyi sütemény. Mandulás változata is van, és a tetejét karamellával, mákszemekkel vagy kandírozott narancshéjjal díszítik.)

A bejglit eredetileg patkó formájúra készítették, innen németes hangzású neve (németül beugen = meghajlít).

Hazánkban a mákos tekercs a XIX. században terjedt el és vált fokozatosan népszerű karácsonyi süteménnyé. Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében 1830-ban „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt.

A karácsonyi diós bejgli a népi hiedelem szerint megóv a rontástól, a mákos pedig bőséget, gazdagságot, termékenységet, a fiatal lányoknak pedig férjet hoz az új esztendőben.

Régen a bejgli sütés egész napos családi program volt (nálunk is), amiben részt vettek kicsik és nagyok egyaránt. Megtörték a diót, maguk darálták a mákot és a diót, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket.

Mostanában gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával, kakaóval, nutellával vagy marcipánnal is töltik, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos, sőt káposztás változata is.

 

A szép bejgli titka a márványos, enyhén repedezett, fényes kéreg. A finom bejglié a tészta és töltelék megfelelő aránya, és hogy a töltelék ne legyen porszáraz.

 

Ezerféleképpen elkészíthető, szinte minden család el tudja mondani a saját, jól bevált receptjét. Íme a miénk!

 

Hozzávalók

(6 rúdhoz)

Tésztához:


1 kg liszt
50 dkg vaj vagy rama
5 dkg élesztő
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. cukor
2 tojás sárgája
1 kefir
Csipet só
(esetleg tej vagy tejföl)

Töltelékhez:


1 kg cukor
Kevés víz
5-6 db szegfűszeg
0,5 kg darát dió
0,5 kg darált mák
10 tojás fehérje
Ízlés szerint: fahéj, citromhéj, narancshéj, alma, mazsola, rum

Kenéshez:


Olvasztott vaj
Tojás sárgája
Pici olaj


Elkészítés:

Az 1 kg lisztet elmorzsoljuk az 50 dkg vajjal vagy ramával. Az 5 dkg élesztőt pici tejjel és a tojás sárgákkal elkeverjük (nem kell felfuttatni!!). Ezt is a liszthez adjuk, valamint a vaníliás cukrot, a cukrot, és a kefirt is. Egy csipet sóval összegyúrjuk, és ha nem áll össze, akkor tejet vagy tejfölt adunk még hozzá. Kemény, de jól gyúrható tésztát kell kapnunk. 6 részre osztjuk, kis cipókat készítünk, fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hidegben (hűtőben/erkélyen) pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket.

A cukrot kevés vízzel sziruppá főzzük. (Ez eltart egy ideig.) Míg főzzük, beletesszük a szegfűszegeket. Ha kész, merőkanalanként leforrázzuk a fél kg darált diót és fél kg darált mákot. (A cukorszirupból kicsit több kell a mákra, és lehet, hogy nem lesz szükség az összesre.) Sűrű masszát kell kapnunk. Ízlés szerint fűszerezzük a töltelékeket: fahéjjal, citrom vagy narancs reszelt héjával, reszelt almával, mazsolával, rummal.

10 tojás fehérjét kemény habbá verünk, és ezt is a töltelékbe keverjük. Könnyen kenhető masszát kapunk.

Fent: tojásfehérje nélkül
Lent: tojásfehérjével összekeverve

 

A tésztát behozzuk a hidegről, és kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, de a két oldalán és a végén kb. 3 ujjnyi helyet szabadon hagyunk. A két oldalon a tésztát a töltelékre hajtjuk, majd lazán feltekerjük.


 

A felsodrott tésztát először olvasztott vajjal kenjük meg, és újból 10-15 percre hidegre tesszük. A tojás sárgájába kevés olajat keverünk, majd a 10-15 perc eltelte után ezzel is megkenjük. Megszurkáljuk, ezzel utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát, és a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ekkor a tekercseket már a lakásban hagyjuk. A meleg sütőben kb. 30-35(-40) perc alatt alsó-felső sütéssel pirosra sütjük.

Fent: vajjal megkenve
Középen: tojássárgájával megkenve
Lent: megszurkálva

Rögtön kész

 

(Az adagot lehet felezni vagy negyedelni.)





 

Jó étvágyat!


Szívesen ajánlom kipróbálásra ezeket a karácsonyi édességeket is:


 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

  

LINKEK / FORRÁSOK 

Bejgli MAGYARul: Bejgli – Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!