2020. december 29., kedd

Bûche de Noël

 

A Bûche de Noël (fatörzs torta, ejtsd: büs dö noel) tradicionális francia karácsonyi édesség. Franciaországban és francia nyelvterületen a fatörzsre emlékeztető, piskótatekercs alapú, vajas-csokis töltelékű sütemény az ünnep elmaradhatatlan része, de különféle díszítéssel és ízvariációval más országok karácsonyi ünnepi asztalán is előfordul.


 

A fatörzs torta a XIX. században jelent meg, valószínűleg Franciaországban, én innen terjedt el más országokban.

Több száz éve hasonló recept alapján készítik a süteményt, amely egy régi, téli napfordulóhoz és karácsonyi készülődéshez kapcsolódó, Európa számos országában ismert hagyományhoz kötődik. Ez a hagyomány a karácsonyi tuskóégetés. A pogány eredetű szokás szerint karácsony tájékán, a téli napforduló környékén meggyújtottak egy hatalmas tuskót, amely napokig meleget adott. A fatörzs égetésével a sötétség időszakának igyekeztek véget vetni, azévi bűneiktől megszabadulni, a családi összetartozást erősíteni. A hamunak mágikus erőt tulajdonítottak, amely a következő évben óvta a családtagok és az állatok egészségét is.

A karácsonyi tuskóégetés szokásának eltűnése a vaskályha megjelenésének köszönhető, mely a XIX. században átvette a kemencék helyét. Ekkor váltotta fel a tűzifát az ágakkal és gyertyákkal díszített dekoráció az asztalon. A sütemény elterjesztése a XIX. századi párizsi és lyoni pékeknek és cukrászoknak köszönhető.

 

A fatörzs tortának sárga piskóta az alapja, amibe legtöbbször csokis vajkrém kerül, de létezik fehér csokis, gesztenyés, kávés, bogyós gyümölcsös változata is. A Bûche de Noëlt  gyakran úgy készítik el, hogy az egyik végét levágják és a torta tetejére vagy az oldalába helyezik, hogy hasonlítson egy elágazó faágra. A kérget egy villa segítségével rajzolják meg. A fatörzset erdei motívumokkal; tényleges faágakkal, friss bogyós gyümölcsökkel és habcsókból vagy marcipánból készült gombákkal esetleg manókkal, kis figurákkal díszítik. Porcukorral megszórva havas farönkre hasonlít.


 

Szinte mindenkinek van egy jól bevált, családi receptje. Természetesen Laurent-éknak is. Itt is van:

 

Hozzávalók

(1 fatörzshöz)


Tésztához:


5 tojásfehérje + 5 sárgája
125 g cukor
100 g liszt
0,5 teáskanál élesztő (por)

 

Krémhez:


2 tojásfehérje
40 g cukor
100 g puha vaj
140 g étcsokoládé

 

Elkészítés:



A tojásokat a hűtőből 1 nappal korábban kivesszük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük.

Az 5 tojássárgáját 125 g cukorral egy nagy edényben egy robotgéppel a legkisebb sebességen addig keverjük, amíg a keverék kifehéredik. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, és egy fakanállal összekeverjük. A felvert 5 tojásfehérjét hozzáadjuk a keverékhez, és óvatosan belekeverjük.

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe szépen elegyengetjük. 200 fokon kb. 10 percig sütjük (aranysárga színű legyen).

Kivesszük a sütőből és a piskótát egy nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és még melegen feltekerjük, és úgy hagyjuk, amíg kihűl.


 

Közben elkészítjük a krémet.

A 2 tojásfehérjét 40 g cukorral egy fém tálban vagy lábasban összekeverjük. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, és a forró gőz fölött a keveréket egy robotgéppel felverjük. A fehérjéknek kb. háromszorosára kell nőniük. Felmelegítjük a vajat, de nem olvasztjuk fel! A csokoládét a mikrohullámú sütőben 1 evőkanál vízben felolvasztjuk. A puha vajat óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjével, és hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is. A robotgép legkisebb fokozatán addig keverjük, míg a krém egyenletes lesz.

Kitekerjük a piskótát, és belekenjük a csokoládés krém 2/3-át. Feltekerjük a sütit, és méretre vágjuk (egy nagyobb a törzs, és a kisebb(ek) az ág(ak)). Tányérra rendezzük, és rákenjük a maradék csokoládés krémet. A tetejébe villával mintát húzunk, hogy fatörzsszerű legyen. Hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a fent említett módon díszítjük, illetve porcukorral megszórjuk.




  

Bon appétit! - Jó étvágyat!

 

Szívesen ajánlom kipróbálásra ezeket a karácsonyi édességeket is:

🎄 Bejgli


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK/FORRÁSOK 

Bûche de Noël ANGOLul: Yule log (cake) - Wikipedia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!