Kipróbált recept 😊
Mézeskalács
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be és tölti be a mai napig is.Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrász termékekkel.
A mézeskalács az adventi hetek népszerű édessége, mely ezerféleképpen elkészíthető, és szinte minden család el tudja mondani a saját, jól bevált receptjét. Én a barátnőmét használom, íme az övé!
Hozzávalók
50 dkg finomliszt (átszitálva)15 dkg porcukor
1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg és fahéj
4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
25 dkg méz
5 dkg margarin
1 db egész tojás
Elkészítés
Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze falapáttal. A mézben felolvasztjuk a margarint: a mézet és a margarint egy befőttesüvegben egy kis lábas vízbe tesszük, majd felforraljuk a vizet, és addig keverjük a mézet, míg a margarin teljesen felolvad benne. Ezután az elegyet a lisztes keverékhez öntjük, végül bele ütjük a tojást is, és az egészet összegyúrjuk. A tészta inkább lágy legyen, mint kemény - egy kis langyos vizet is tehetünk hozzá, ha szükséges. A pihentetés alatt a tészta úgyis megkeményedik egy kicsit.A tálat lefedjük, és a tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.
A tészta hűtés nélkül is eláll több napig, ezért egyszerre akár dupla mennyiséget is készíthetünk belőle. (Valóban eláll, kipróbáltam! 😊)
Balra: a bekevert tészta, Jobbra fent: a másnap átgyúrt tészta Jobbra lent: egy adag kicsípett tészta |
Nyújtás
A tésztából leszakítunk egy kb. kétökölnyi darabot, a gyúródeszkára tesszük, és alaposan összegyúrjuk, míg egynemű lesz és nem ragad. Ha szükséges, lisztet szórunk alá és belegyúrjuk. Ezután a tenyerünkkel görgetve a deszkán sima golyót formálunk belőle. Lisztet szórunk alá és lelapítjuk. A tetejére kevés lisztet szórunk, majd sodrófával kinyújtjuk. Időnként felemeljük a tésztát, és lisztet szórunk alá, nehogy leragadjon. Egyenletes vastagságúra nyújtjuk, kisebb figurákhoz kb. 3 mm-esre, a nagyobbakhoz kb. 4-5 mm-esre.Formázás
A tésztából kiszúróformákkal szaggathatunk különféle mintákat. A maradékot a következő nyújtás előtt összegyúrjuk egy újabb adag tésztával.Ha kartonpapírból készült sablonnal dolgozunk, akkor szétkenünk a tenyerünkkel egy csipet lisztet a felületen, majd ráhelyezzük a sablont, és éles késsel körülvágjuk. A nagyobb figurák derelyemetszővel vagy pizzavágóval könnyebben és pontosabban körülvághatók. (Az előbbivel hullámos szegélyű, az utóbbival egyenes szélű lesz a tészta.)
Ha ütőfával (fából készült formával) dolgozunk, melybe a minta negatívja van belefaragva, akkor ebbe a formába kell belesimítani a tésztát, majd fakéssel körbevágni.
A kiszaggatott figurákat egymástól kb. 1-
Sütés
150 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütőn közepes állás) a középső rácson, alul-felül sütéssel kb. 10 percig sütjük. Az első 3-4 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik és lapos lesz. Amikor már egyenletesen szép mézszínűek a figurák, kivesszük őket a sütőből. Vigyázzunk, mert könnyem megégnek! 2-3 percig a tepsin hűlni hagyjuk őket, mert könnyen szakadnak.Díszítés
A mézeskalácsot többféle módon díszíthetjük: Bevonás (a minták alapozásához)tojásfehérjével, melytől csillogó lesz
piros festékkel, mely a hagyományos vásári díszítés alapja
egyenletes tojáshabbal, melytől fehér lesz
kakaó folyadékkal, melytől barna lesz
Írókázás: (ételfestékkel vagy természetes anyagokkal színezett) tojáshabbal mintákat rajzolunk rá
Még a sütés előtt magvakat nyomkodhatunk bele (pl. napraforgó, tök, mandula, kardamom, szezám magját)
Egyéb díszítő elemeket is használhatunk
tükördarab
dekorációs papír
Puhítás
Bár ez a mézeskalács egyből puha, ha mégis kiszáradna, egy fedeles dobozba tesszük. Összegyűrünk 2-3 papírtörlőt vagy papírzsebkendőt, egy kis pohárba tömjük, és a pohárba annyi vizet engedünk, amennyit magukba szívnak, majd a poharat a dobozba állítuk, a mézesek közé. Lezárjuk a dobozt. A mézesek kb. 4 nap alatt újra omlósra puhulnak.Ugyanilyen hatásos, ha félbevágott almát teszünk melléjük a dobozba.
A receptért és a képekért köszönet a barátnőmnek K. Emesének! 💝
Jó étvágyat!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
LINKEK / FORRÁSOK
Mézeskalács MAGYARul: Mézeskalács (sütemény) – Wikipédia (wikipedia.org)
Koszi.
VálaszTörlésNagyon szívesen ❤️
TörlésJuhász Gyula: Mézeskalács
VálaszTörlésEmőd Tamásnak
Még békebeli, boldog e kalács.
Szív küldi szívnek. Emlékszem, Tamás.
A nekeresdi vásárt hallgatom
És ott vagyok a régi Váradon...
Királyné Encellánk be messze ment
S be megfogyott a régi regement.
A víg bolondból lett most bús bolond
S magyar Jóskánk még árvábban bolyong.
Piros Holnapra szürkén jött a Ma
S elhalt szívünk száz büszke dallama.
De lesz még egyszer ünnep és kalács,
Magyar szegénynek víg föltámadás.
Szív küldi szívnek e reményt, Tamás!