2022. december 8., csütörtök

Karácsonyi rögtön puha mézeskalács

Kipróbált recept 😊



Mézeskalács

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be és tölti be a mai napig is.

Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrász termékekkel.

Érdekes egybeesés, hogy az adventi időszakban (amikor mindenki mézeskalácsot süt 😉), december 7-én van Szent Ambrus ünnepe, aki a méhészek és mézeskalácskészítők patrónusa. 

A mézeskalács az adventi hetek népszerű édessége, mely ezerféleképpen elkészíthető, és szinte minden család el tudja mondani a saját, jól bevált receptjét. Én a barátnőmét használom, íme az övé!

 

Hozzávalók

50 dkg finomliszt (átszitálva)
15 dkg porcukor
1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg és fahéj
4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
25 dkg méz
5 dkg margarin
1 db egész tojás


Elkészítés

Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze falapáttal. A mézben felolvasztjuk a margarint: a mézet és a margarint egy befőttesüvegben egy kis lábas vízbe tesszük, majd felforraljuk a vizet, és addig keverjük a mézet, míg a margarin teljesen felolvad benne. Ezután az elegyet a lisztes keverékhez öntjük, végül bele ütjük a tojást is, és az egészet összegyúrjuk. A tészta inkább lágy legyen, mint kemény - egy kis langyos vizet is tehetünk hozzá, ha szükséges. A pihentetés alatt a tészta úgyis megkeményedik egy kicsit.

A tálat lefedjük, és a tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.

A tészta hűtés nélkül is eláll több napig, ezért egyszerre akár dupla mennyiséget is készíthetünk belőle. (Valóban eláll, kipróbáltam! 😊)

Balra: a bekevert tészta,
Jobbra fent: a másnap átgyúrt tészta
Jobbra lent: egy adag kicsípett tészta

 

Nyújtás

A tésztából leszakítunk egy kb. kétökölnyi darabot, a gyúródeszkára tesszük, és alaposan összegyúrjuk, míg egynemű lesz és nem ragad. Ha szükséges, lisztet szórunk alá és belegyúrjuk. Ezután a tenyerünkkel görgetve a deszkán sima golyót formálunk belőle. Lisztet szórunk alá és lelapítjuk. A tetejére kevés lisztet szórunk, majd sodrófával kinyújtjuk. Időnként felemeljük a tésztát, és lisztet szórunk alá, nehogy leragadjon. Egyenletes vastagságúra nyújtjuk, kisebb figurákhoz kb. 3 mm-esre, a nagyobbakhoz kb. 4-5 mm-esre.

 

Formázás

A tésztából kiszúróformákkal szaggathatunk különféle mintákat. A maradékot a következő nyújtás előtt összegyúrjuk egy újabb adag tésztával.

Ha kartonpapírból készült sablonnal dolgozunk, akkor szétkenünk a tenyerünkkel egy csipet lisztet a felületen, majd ráhelyezzük a sablont, és éles késsel körülvágjuk. A nagyobb figurák derelyemetszővel vagy pizzavágóval könnyebben és pontosabban körülvághatók. (Az előbbivel hullámos szegélyű, az utóbbival egyenes szélű lesz a tészta.)

Ha ütőfával (fából készült formával) dolgozunk, melybe a minta negatívja van belefaragva, akkor ebbe a formába kell belesimítani a tésztát, majd fakéssel körbevágni.

A kiszaggatott figurákat egymástól kb. 1-2 cm távolságra helyezzük el a sütőlapon, mivel sütés közben megduzzadnak.





 

Sütés

150 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütőn közepes állás) a középső rácson, alul-felül sütéssel kb. 10 percig sütjük. Az első 3-4 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik és lapos lesz. Amikor már egyenletesen szép mézszínűek a figurák, kivesszük őket a sütőből. Vigyázzunk, mert könnyem megégnek! 2-3 percig a tepsin hűlni hagyjuk őket, mert könnyen szakadnak.






 

Díszítés

A mézeskalácsot többféle módon díszíthetjük:

Bevonás (a minták alapozásához)
tojásfehérjével, melytől csillogó lesz
piros festékkel, mely a hagyományos vásári díszítés alapja
egyenletes tojáshabbal, melytől fehér lesz
kakaó folyadékkal, melytől barna lesz

Írókázás: (ételfestékkel vagy természetes anyagokkal színezett) tojáshabbal mintákat rajzolunk rá

Még a sütés előtt magvakat nyomkodhatunk bele (pl. napraforgó, tök, mandula, kardamom, szezám magját)

Egyéb díszítő elemeket is használhatunk
tükördarab
dekorációs papír

Igazából csak a képzeletünk szabhat határt!


 

Puhítás

Bár ez a mézeskalács egyből puha, ha mégis kiszáradna, egy fedeles dobozba tesszük. Összegyűrünk 2-3 papírtörlőt vagy papírzsebkendőt, egy kis pohárba tömjük, és a pohárba annyi vizet engedünk, amennyit magukba szívnak, majd a poharat a dobozba állítuk, a mézesek közé. Lezárjuk a dobozt. A mézesek kb. 4 nap alatt újra omlósra puhulnak.

Ugyanilyen hatásos, ha félbevágott almát teszünk melléjük a dobozba.


A receptért és a képekért köszönet a barátnőmnek K. Emesének! 💝


Jó étvágyat!


Szívesen ajánlom kipróbálásra ezeket a karácsonyi édességeket is:

🎄 Bejgli


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK

Mézeskalács MAGYARul: Mézeskalács (sütemény) – Wikipédia (wikipedia.org)

3 megjegyzés:

  1. Juhász Gyula: Mézeskalács

    Emőd Tamásnak

    Még békebeli, boldog e kalács.
    Szív küldi szívnek. Emlékszem, Tamás.

    A nekeresdi vásárt hallgatom
    És ott vagyok a régi Váradon...

    Királyné Encellánk be messze ment
    S be megfogyott a régi regement.

    A víg bolondból lett most bús bolond
    S magyar Jóskánk még árvábban bolyong.

    Piros Holnapra szürkén jött a Ma
    S elhalt szívünk száz büszke dallama.

    De lesz még egyszer ünnep és kalács,
    Magyar szegénynek víg föltámadás.

    Szív küldi szívnek e reményt, Tamás!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!