2022. december 10., szombat

Soupe à l'oignon traditionnelle


Hagyományos francia hagymaleves

Téli napok lélekmelegítője a leves. A hagyma rendkívül egészséges, és finom, vitaminokban gazdag leveseket is főzhetünk belőle.



A hagymalevesek népszerűsége a római korig nyúlik vissza. A történelem során a szegények táplálékaként tartották számon, mivel a hagyma bőséges és könnyen termeszthető volt. A leves modern változata a XVIII. századi Párizsból származik, ahol marhahúslevest és karamellizált hagymát használtak. A gazdag aromájú, igazi őszi-téli leves a mai napig rendkívül népszerű.

 

Legenda

A francia szájhagyomány szerint a leves modern változatát XV. Lajos találta fel. Egyszer egy vadászatból a vadászházba érve csak száraz kenyeret, hagymát, pezsgőt és vajat talált. Ezekből az alapanyagokból elkészítette az első francia hagymalevest. Más történetek szerint a Napkirály XIV. Lajos volt a leves atyja.

Egy harmadik történet szerint pedig a Hôtel de La Pomme d'Or fogadóban szállt meg minden évben Stanisław Leszczyński, Lotaringia hercege és egykori lengyel király (I. Szaniszló lengyel király), amikor Versailles-ba tartott, hogy meglátogassa lányát, Mária királynét, XV. Lajos feleségét.
Egyik este hagymalevest szolgáltak fel neki, amelyet olyan fenségesen finomnak talált, hogy nem akart továbbutazni anélkül, hogy ne tanult volna meg maga is hasonlót készíteni. Őfelsége köntösébe burkolózva lement a konyhába, és ragaszkodott hozzá, hogy a szakács (Nicolas Appert) a szeme láttára készítse el. Sem a füst, sem a hagyma illata, amely könnyeket csalt a szemébe, nem tudta elterelni a figyelmét; mindent megfigyelt, mindent megjegyzett, és addig nem szállt vissza a kocsiba, amíg meg nem bizonyosodott róla, hogy elsajátította a kiváló hagymaleves készítésének művészetét. Nicolas Appert ezt a levest neki ajánlotta, és a „Soupe à l'oignon à la Stanislas” (Stanislas hagymaleves) nevet adta neki, a receptet pedig közzétette az 1831-ben megjelent könyvében.

 

Recept


Hozzávalók (4 főre)

🧅 4 nagy hagyma (vagy 5 közepes)
🧅 4 gerezd fokhagyma
🧅 100 g reszelt Gruyère sajt
🧅 4 szelet parasztkenyér
🧅 1 l baromfi (vagy marhahús) alaplé
🧅 1 dl száraz fehérbor
🧅 20 g vaj
🧅 1 teáskanál cukor
🧅 1 evőkanál liszt
🧅 1 babérlevél
🧅 Só
🧅 Bors
🧅 Szerecsendió

 

Elkészítés


Meghámozzuk a hagymát, és vékony (2-3 mm-es) karikákra vágjuk.

Felolvasztjuk a vajat egy lábasban, és a hagymát alacsony lángon kb. 15-20 percig lassan kell főzni, hogy karamellizálódjon. Belepréseljük a fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a cukrot és aranybarnára pirítjuk.

Megszórjuk a hagymát a liszttel és egy-két percig kevergetjük.

Hozzáadjuk a fehérbort, ezzel is elkeverjük.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és felöntjük a húslevessel. Beletesszük a babérlevelet is. Lefedjük, és lassú tűzön főzzük 30 percig. Akkor jó, amikor a hagymaszálak még egyben vannak, de már krémesen szétolvad a szánkban.

A levest 4 tűzálló tálba tesszük.

Elrendezzük a szeletelt parasztkenyeret a leves tetején, megszórjuk a reszelt Gruyère sajttal, és sütőben grill fokozaton addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején.

Azonnal tálaljuk!

 

Tippek és trükkök

w A hagymának jól karamellizálódnia kell, de nem szabad megégnie! Ez adja a leves ízét és színét.

w Ez a recept fehérborral készül és baromfi alaplével. Sötétebb színű levest kapunk, ha vörösborral és marhahús alaplével készítjük a hagymalevest.

w Megbolondíthatjuk, ha a reszelt Gruyère sajtba keverünk egy kis parmezán sajtot is.

w Más változat szerint 2 szelet bagettet teszünk a tálak aljára. Rászedjük a levest, és ekkor szórjuk meg a sajttal. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, hogy a sajt megpiruljon.

w A Gruyère sajt helyettesíthető ementáli sajttal.

w A kenyeret előzetesen megpiríthatjuk, és bedörzsölhetjük egy gerezd fokhagymával.

w Ha tartalmasabb ételt szeretnénk, készíthetünk burgonyás hagymalevest; ez esetben a főzés közben adjuk hozzá néhány kockára vágott burgonyát.


 

Bon appétit!

 

Szívesen ajánlom kipróbálásra ezt >> a póréhagyma krémlevest << is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Francia hagymaleves ANGOLul: French onion soup - Wikipedia
Francia hagymaleves FRANCIAul: Soupe à l'oignon — Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!