2020. január 8., szerda

Crème vichyssoise - történelmi póréhagyma krémleves






Vichy


Vichy városa közép-Franciaországban, az Auvergne-Rhône-Alpes régióban, Allier megyében (Département de l’Allier) található. Híres gyógyfürdő- és üdülőváros, mely a II. Világháborúban Franciaország kormányának székhelye volt 1940-44 között. Vichy „Európa nagy fürdővárosai”-nak egyike, 2021 óta UNESCO világörökségi helyszín, melyhez jelenleg összesen hét ország tizenegy fürdővárosa tartozik. (Ilyen például Csehországban Karlovy Vary.) Vichy több kulináris specialitással is büszkélkedhet, melyek közül az egyik a Vichy Pastilles nevű nyolcszög alakú cukorka, melynek készítéséhez is használják a termálvizet, csakúgy, mint a híresVichy kozmetikumokhoz. A másik kulináris specialitás a Crème vichyssoise, mely egy nagyon finom póréhagyma krémleves.


Vichy termálfürdőjének híres vendégei


Marie de Rabutin-Chantal, Sévigné márkiné (írónő, a XVII. századi Európában divatos levél-műfajban alkotott) 1676-ban és 1677-ben itt kezeltette magát és leveleiben népszerűsítette Vichy termálfürdőjét. A Vichy-vizek állítólag meggyógyították lebénult kezét, így újra tudott írni.

Adélaïde és Victoire, XV. Lajos leányai először 1761-ben és 1762-ben jöttek Vichybe, és 1785-ben újra visszatértek. A sáros környezet és a nehéz odajutás miatt a fürdő kényelmetlen volt számukra. Így, amikor visszatértek Versailles-ba, megkérték unokaöccsüket, XVI. Lajost, hogy építsenek tágasabb és fényűzőbb fürdőket. Ezeket 1787-ben fejezték be.

1799-ben Laetitia Bonaparte (Napóleon anyja) fiával, Louis-val szintén itt keresett gyógyulást.

X. Károly (Charles X.) francia király alatt a forrásvízben gyógyulni vágyó betegek számának jelentős növekedése a vízterápiás létesítmények bővítéséhez vezetett.

Marie-Thérèse-Charlotte hercegnő kibővítette az épületeket az 1820-as években.

1844-től 1853-ig Isaac Strauss színházi és verses előadásokat tartott a gazdagok számára a saját otthonuk kényelmében.


Crème vichyssoise


Ezt a póréhagyma krémlevest a múltban a gyógyfürdő minden palotájában felszolgálták, télen forrón, nyáron hidegen!


Hozzávalók (4 adag):


  • 1 evőkanál vaj
  • 2 darab kisebb póréhagyma
  • 2 darab közepes krumpli
  • 1 liter húsleves
  • 2 deciliter tejszín
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fehérbors
  • 1 bouquet garni (friss zöldfűszerekből kötött csokor, mely tartalmaz bazsalikomot, babérlevelet, petrezselymet, kakukkfüvet)

Előkészítés:


  • A póréhagymát alaposan megmossuk, a szárait félretesszük, a fehér részeket közepes méretű kockákra feldaraboljuk.
  • A krumplit meghámozzuk, közepes méretű kockákra vágjuk.



Elkészítés:


  • Alacsony lángon felolvasztjuk a vajat.
  • Hozzáadjuk a hagymát, és nagyon lassú tűzön puhára pároljuk.
  • Ha a póréhagyma megpuhult, hozzáadjuk a krumplit.
  • Felöntjük a húslevessel.
  • Hozzáadjuk a zöldfűszer csokrot. (Nekem nem volt, így a fűszereket egy teatojásba tettem, és úgy adtam a leveshez.)
  • Ha kell, sózzuk, megszórjuk fehérborssal és szerecsendióval.
  • Addig főzzük, míg a krumpli is megpuhul.
  • Ekkor kivesszük a zöldfűszer csokrot, és a levest krémesre turmixoljuk. Ha kell, át is szűrjük, mert ez a leves krémes állagához kulcsfontosságú.


  • Hozzáadjuk a tejszínt és az egészet összeforraljuk.
  • A recept nem írja ugyan, de tálaláskor ráteszik, így én is egy serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítottam a póréhagyma korábban félretett, felkarikázott zöldjét.
  • Ez pedig saját ötlet: miután kivettem a serpenyőből a megpirított zöldet, pár karika baguette-et is megpirítottam a hagymás olajon.



Tálalás:


  • Tányérra tesszük az ételt.
  • A tetejére teszünk a megpirított zöld hagymakarikákból.
  • Én a megpirított baguette karikákat is kínáltam mellé.

Ezt a krémes levest fogyaszthatjuk télen forrón, vagy nyáron jól lehűtve is!

Bon appétit! - Jó étvágyat!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK

Marie de Rabutin-Chantal, Sévigné márkiné MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Madame_de_S%C3%A9vign%C3%A9




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!