2023. október 19., csütörtök

Karlovarské oplatky

Karlsbader Oblaten
A Karlovy Vary-i fürdőostya


A friss, meleg ostya ínycsiklandozó illata az egész várost belengi.



Karlovy Vary

Karlovy Vary városa Csehország északnyugati részén, Prágától 130 km-re nyugatra található. Itt folyik bele a meleg vizű Teplá folyó az Eger folyóba. Karlovy Varyt IV. Károly német-római császár alapította az 1370-es években, róla nevezték el. Németül Karlsbad a neve, mely név sok helyütt feltűnik ma is. 1508-ban Európa első gyógyhelye lett. Karlovy Vary a harmincéves háború idején épült ki, a XVIII. században híres európai fürdőhellyé vált. 1992 óta műemlékvédelem alatt áll az egész város. Karlovy Vary „Európa nagy fürdővárosai”-nak egyike, 2021 óta UNESCO világörökségi helyszín, melyhez jelenleg összesen hét ország tizenegy fürdővárosa tartozik. (Ilyen például Franciaországban Vichy.) Karlovy Vary több kulináris specialitással is büszkélkedhet, melyek közül az egyik a Karlovarské oplatky, a másik a Becherovka.

 

Karlovarské oplatky
Karlsbader Oblaten
A Karlovy Vary-i ostya

A híres Karlovy Vary-i ostya a fürdővárosi élet elengedhetetlen kelléke, melynek története a XVIII. századig nyúlik vissza, amikor először készítették az itt gyógyuló vendégeknek. A receptúra azóta is változatlan. A fürdőostya (lázeňská oplatka, más néven molnárkalács) jellegzetességét természetesen az ásványvíz adja, amellyel minden egyes lapot átitatnak. Eredetileg töltelék nélkül készült, csak cukorral meghintve tálalták, de ma már számos ízzel töltik meg ezt a nagyon vékony, tányér méretű csemegét. A kerek ostyalapok pontosan meghatározott hőmérséklet és páratartalom mellett akár négy hétig is érhetnek, majd sütés előtt a mai napig kézzel hintik meg őket az édes keverékkel. A sütőformák bronzból készülnek. Az ostyát fogyasztás előtt megmelegítik nekünk, így nem csoda, ha a legendás cseh édesség ínycsiklandozó illata belengi az egész várost.

A fürdőostya elődje valószínűleg a templomi ostya volt, melyet már a középkor óta nyílt lángon, sütővasnak nevezett ostyasütőformában sütöttek. A későbbiekben a sütővasakat kerek ostyák sütésére is alkalmazták. Domborművekkel, évszámokkal vagy az ostyát készítő mester nevével díszítették őket.






 

Legenda

A töltött molnárkalács születéséről szóló XIX. századi legenda szerint az édességet egy a Teplá községben található premontrei kolostor ügyes szakácsának köszönhetjük. Ő egy alkalommal azt a feladatot kapta, hogy készítsen valami újfajta csemegét a vendégek részére. Ehhez sütővasat vett igénybe. Vízből és lisztből készített egy egyszerű tésztát, melyhez cukrot és tejet adott, majd a sült ostyarétegek közé mogyoróból, cukorból, fahéjból és egyéb fűszerekből készült ízletes keveréket hintett. Ezután az ostyarétegeket összesütötte. Az édesség hatalmas sikert aratott, így a recept hamarosan elhíresült a kolostor falain kívül is.





 

Arany János tíz alkalommal járt Karlovy Varyban. Neki is ízlett vajon a legendás ostya? Mert nekünk nagyon!!!






 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Karlovy Vary MAGYARul: Karlovy Vary – Wikipédia (wikipedia.org)
Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Fürdőostya CSEHül: Lázeňská oplatka – Wikipedie (wikipedia.org)

UNESCO video

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott térkép és információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!