2023. október 24., kedd

Becherovka


Ez az ikonikus gyógynövénylikőr a Cseh Köztársaság legrégebbi alkoholmárkája - 1807 óta folyamatosan gyártják Karlovy Varyban egy titkos recept alapján, amely generációkon át öröklődött.



Karlovy Vary

Karlovy Vary városa Csehország északnyugati részén, Prágától 130 km-re nyugatra található.
1992 óta műemlékvédelem alatt áll az egész város. Karlovy Vary „Európa nagy fürdővárosai”-nak egyike, 2021 óta UNESCO világörökségi helyszín, melyhez jelenleg összesen hét ország tizenegy fürdővárosa tartozik. (Ilyen például Franciaországban Vichy.) Karlovy Vary a leglátogatottabb fürdőváros a Cseh Köztársaságban.

A város több kulináris specialitással is büszkélkedhet, melyek közül az egyik a Becherovka, a másik a Karlovarské oplatky (fürdőostya/molnárkalács).

Karlovy Vary számos melegvizes forrásnak ad otthont, melyek vizét ivásra, fürdésre és speciális gyógykúrákra használják. Érdekesség, hogy a Becherovkát néha 13. forrásként is emlegetik, még jóval azután is, hogy a tényleges 13. forrást felfedezték. Vajon a híres gyógynövénylikőr titkos receptjében az egyik hozzávaló valamelyik forrás vize?

 

Karlsbader Becherbitter
BECHEROVKA

Karlovy Varyból (németül Karlsbad) származik a világszerte kedvelt Becherovka, így ha itt járunk, „kötelező” koccintani ezzel a fűszeres, gyógynövényes itallal, mely -túlzás nélkül állíthatom,- minden utcasarkon kapható. Ha érdekel minket a Becherovka története, a Jan Becher Múzeumban (Jan Becher Muzeum) megismerkedhetünk a részletekkel, a túra végén pedig a 18 éven felüliek természetesen kóstolót is kapnak.






 

Josef Becher

1805-ben Josef Vitus Becher fogadójában szállt meg Plettenberg Mietingen gróf angol orvosával. Így találkozott Becher és Dr. Frobrig, akik hamar megtalálták a közös hangot, hisz ugyanannak a szenvedélynek hódoltak: az alkoholos kivonatok készítésének. Amikor Dr. Frobrig elhagyta a várost, egy receptet hagyott újdonsült barátjának, mely mellé csak annyit írt, hogy „Ez egész jónak tűnik.”. Ezután Josef Becher még közel két éven át tökéletesítette a receptet, mire megalkotta a Becherovkát, a világ minden tájáról Karlovy Varyba hozott mintegy 20 gyógynövény és fűszer kiegyensúlyozott keverékét. Először Carlsbader English Bitter (Karlsbadi angol keserű), majd kb. fél évszázadon át Karlsbader Becherbitter (Karlsbadi Becher-keserű) volt az akkoriban még gyógyszerként használt alkoholos ital neve.

 

Jan Becher

1841-ben Johann Nepomuk (csehül Jan) vette át apja üzletét és likőrgyárát. Őt tekintik a vállalat igazi alapítójának, mivel 40 évet töltött a cég fejlesztésével. Ma minden palackon az ő aláírása látható.



 

A legendás palack

1866-ban Jan sógora, Karel Laube állt elő a zseniális ötlettel, hogy a Becherovkát egy egyedi, lapos palackba töltsék. A Becherovka azóta is hű maradt ikonikus palackjához. A színe változott csak: 1907-ben az átlátszót lecserélték sötétzöldre.


 

Steinberky-gyár

A megnövekedett igények miatt Jan Becher 1867-ben felépítette az új „Steinberky” gyárépületet, mely több mint 100 évig szolgált az eredeti gyárként. Az új hely lehetővé tette a Becherovka számára a közvetlen vasúti összeköttetést is más országokkal. Napjainkban a látogatóközpont, A Becherovka otthona (Home of Becherovka) ebben a történelmi épületben fogadja a vendégeket. Becherovkás palackokat és a Becher családhoz tartozó egyedi tárgyakat, köztük a receptkönyvet, kiállítási díjakat, számviteli könyveket és sok más tárgyi emléket tekinthetünk meg. A kiállítás interaktív része lehetővé teszi, hogy megnézzük és megszagoljuk a likőr alapját képező válogatott gyógynövényeket és fűszereket; megkóstoljuk a Becherovka előállításához használt Karlovy Vary-i vizet. A VR headset segítségével pedig a palackozósoron találjuk magunkat!








Visitor Centre (kép forrása)


Visitor Centre (kép forrása)

Visitor Centre (kép forrása)

Visitor Centre (kép forrása)

Visitor Centre (kép forrása)



Visitor Centre (kép forrása)

 

Gustav Becher ikonikus porceláncsészéje

1871-ben Gustav vette át a családi vállalkozást apja, Jan után. Ő közel 3 évtizedig vezette a Becherovka gyárat. Gustav tehetséges és elismert üzletember volt. Hatékonyan irányította a termelést a növekvő kereslet kielégítésére, ugyanakkor következetesen megvédte a Becherovkát a tisztességtelen versenytől. Karlovy Varyban született és nőtt fel, és a legendás gyógynövénylikőrt összekapcsolta a helyi kézművességgel - a porcelángyártással. Gustav áll az ikonikus Becherovka porceláncsésze megalkotása mögött.


 

A Becherovka világszerte

A Becherovkát először 1834-ben exportálták külföldre, Szczecinbe, egy évvel később Bécsbe, Münchenbe, majd 1838-ban Párizsba. Az első világháború alatt Spanyolországba, Olaszországba, Törökországba és Egyiptomba exportálták. A szesztilalom megszűnése után az Egyesült Államokba is eljutott.

 

Becherovka

A Karlsbader Becherbitter neve az I. világháború után (1919-ben) lett Becherovka. 

BECHEROVKA
1841 - 1907 - 1919 - 1947 - 1999 - Ma

BECHEROVKA
Original - Lemond - Cordial - KV14

 

Cím: Jan Becher Museum, T. G. Masaryka 282/57, 360 01 Karlovy Vary 1, Csehország
Telefon: +420 359 578 142
E-mail: vstupenky@pernod-ricard.com
Hivatalos honlaphttps://www.becherovka.com/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Karlovy Vary MAGYARul: Karlovy Vary – Wikipédia (wikipedia.org)
Karlovy Vary ANGOLul: Karlovy Vary - Wikipedia
Karlovy Vary CSEHül: Karlovy Vary – Wikipedie (wikipedia.org)
Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Becherovka MAGYARul: Becherovka – Wikipédia (wikipedia.org)
A Becher család és a Becherovka CSEHül: Jan Becher – Karlovarská Becherovka – Wikipedie (wikipedia.org)
Jan Becher Museum CSEHül, OROSZul, ANGOLul, NÉMETül: Jan Becher Museum | Karlovy Vary – průvodce, hotely, lázně, wellness, webkamera ... (karlovy-vary.cz)

UNESCO video

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!