2022. december 7., szerda

Toruń, a mézeskalács fővárosa


A toruni mézeskalács a középkor óta imádott édes finomság. 



Torun
Toruń

Torun (németül: Thorn, régi magyar nevén: Toronya) városa Észak-Lengyelországban a Kujávia-pomerániai vajdaságban a Visztula partján található. Középkori műemlékekben hihetetlenül gazdag, ennek köszönhetően Torun belvárosa az UNESCO világörökség része lett 1997-ben. Torun világszerte ismert édessége a mézeskalács.

 

Toruni mézeskalács
Toruńskie pierniki

Már a középkori vásárokban keresett portéka volt a toruni mézeskalács. Neve a lengyel „pierny” szóból ered, ami annyit tesz: borsos, fűszeres. A tészta jellegzetes ízét ugyanis jó sok karácsonyi fűszer, és egy nagyobb mennyiségű méz mellett a bors teszi igazán jellegzetessé. 

 

Legenda

A legenda szerint Katarzynka, egy toruni molnár lánya készítette az első ilyen kiváló finomságot, a király toruni látogatása alkalmából. Méhek tanácsolták neki, hogy adjon mézet a kenyér tésztájához. Egyes mézeskalácsokat a mai napig „Katarzynka” néven árulnak.

Az egyszerűbb „Katarzynka”-k vagy a díszesebb, figurális sütemények Torun hagyományát, örökségét, a város szimbólumát jelentik és egyúttal kihagyhatatlan ajándéktárgyak. A toruni mézeskalács nagyszerűsége nem csak ízében, hanem figurális formáiban is rejlik. A gazdagon és gyönyörűen díszített faformák önállóan is az egykori magas színvonalú toruni fafaragó művészet mesterművei, melyeket a toruni múzeumok kiállítótermeiben magunk is megcsodálhatunk.

 

A városnak 2 különböző mézeskalács múzeuma van: egy magán és egy állami, de mivel nagyon különbözőek (és mivel szeretjük a mézeskalácsot), úgy döntöttünk, hogy mindkettőt meglátogatjuk.

 

Élő Mézeskalács Múzeum
Żywe Muzeum Piernika

Először a magán múzeumot látogattuk meg. Ide előre kell időpontot foglalni, mivel a XVI. századi sütöde különlegessége, hogy Mézeskalács Mester és Fűszer Boszorkány segítségével saját kezűleg készíthetünk mézeskalácsot a hagyományos fa sütőformák használatával. Megtudtuk, hogy milyen alapanyagokból és hogyan készül ez az édes különlegesség. A „sütés” rendkívül leegyszerűsített volt a nagy létszámú csoport miatt, így tulajdonképpen csak a tésztát nyújtottuk ki, rátettük a formára, és kivágtuk a mézeskalácsot a sablon szerint. Ezután pár percre a sütőbe tették, majd mindenki megkapta és hazavihette a sajátját. Az egész egy vicces showműsor volt leginkább, és aki kicsit is konyít a sütéshez, az tudhatta, hogy a mézeskalácsunk nem lesz hosszú életű. Na nem azért mert ehető és gyorsan felfalod (mert nem az, nem ehető!), hanem a nagyon rövid sütési idő miatt, nem sült meg rendesen, ami ahhoz vezetett, hogy az emlék pár hét múlva megpenészedett és dobhattuk ki. 😞

A legfelső szinten megnézhettünk néhány mézeskalács készítéshez használatos gépet az 1900-as évekből, és magunk is díszíthettünk mézeskalácsot színes cukormázzal. Ezért külön fizetni kellett, de ezek legalább maradandó emlékek lettek, mert előre és jól kisütött darabok voltak.

































VIDEÓ!!!

Cím: Rabiańska 9, 87-100 Toruń, Lengyelország

 

Az egykori „Gustav Weese” mézeskalácsgyár - Toruni Mézeskalács Múzeum
Dawna fabryka pierników „Gustav Weese” - Muzeum Torunskiego Piernika

Ezután meglátogattuk a második múzeumot, amely egy régi mézeskalácsgyárban található.

1751-ben a Weese család mézeskalács gyárat nyitott a Małe Garbary utcában. Az üzem a mai napig ontja a különböző formájú és ízesítésű mézeskalácsokat. Ez a régió legrégebb óta, eredeti helyén, folyamatosan működő gyára.

Itt megtekinthettük a faformák nagy gyűjteményét és egy modern mézeskalács-gyártósort. Mint már az csak ittlétünkkor derült ki, itt is készíthettünk volna mézeskalácsot saját kezűleg a hagyományos fa sütőformák használatával. Egy szép nagy termük van, ahol nyugis körülmények között talán egy tényleg emlékbe eltehető mézeskalácsot készíthettünk volna.































Cím: Strumykowa 4, 87-100 Toruń, Lengyelország

 

Mézeskalácsárus lány
Toruńska Piernikarka

A 260. évforduló alkalmából, 2011-ben avatták fel a Małe Garbary és a Królowej Jadwigi utcák kereszteződésében a Mézeskalácsárus lány szobrát.


Cím: Królowej Jadwigi 4/14, 87-100 Toruń, Lengyelország

 

Mézeskalács hírességek sétánya
Piernikowa Aleja Gwiazd

A sétány tipikus toruni „Katarzynka” mézeskalács formájú, járólapba illesztett bronztáblákból áll. A mézeskalács formája úgy néz ki, mint... két különböző dolog. És mindkettőnek megvan a legendája!

Az egyik szerint volt egy nagyon híres mézeskalácskészítő mester és neki egy nagyon tehetséges tanítványa. A tanoncnak ki kellett találnia valamit, ami arra készteti az embereket, hogy még több mézeskalácsot vegyenek. A mester azt mondta neki, hogy ha ezt jól csinálja, akkor feleségül veheti a gyönyörű lányát. A tét nagyon nagy volt, így a tanonc ott ült, és próbált valami elképesztő dizájnt kitalálni a mézeskalácsra. Rajzolt két szívet, amit két gyűrű köt össze. Az első legenda szerint így jött létre a forma. Persze megvolt a csodálatos esküvő!

A másik történet kevésbé romantikus. Eszerint a tanoncnak volt egy sima kör alakú süti kivágó formája, és hat darab sütit tett a sütőbe. De egymáshoz túl közel rakta őket, és egy hatalmas szuper mézeskaláccsá nőttek össze. Szóval, ha megnézed a formát, választhatsz, melyik legenda tetszik jobban. 😉




Cím: rynek Staromiejski 6, 87-100 Toruń, Lengyelország

 

A városban több mézeskalács boltot (Sklep z piernikami) is találhatunk.



 

Vacsorázni az egykori „Gustav Weese” mézeskalácsgyár és Toruni Mézeskalács Múzeum közelében lévő Pierogarnia Stary Toruń nevű étterembe mentünk, ahol különböző pierogikat ettünk és természetesen mézeskalácsos édességeket a végén.



További látnivalók és érdekességek Torunban és környékén:

Torun – a legendás város
Torun – Kopernikusz városa
Torun – az angyalok városa
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!  

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Kujávia-pomerániai vajdaság MAGYARul: Kujávia-pomerániai vajdaság – Wikipédia (wikipedia.org)
Torun MAGYARul: Toruń – Wikipédia (wikipedia.org)
Torun LENGYELül: Toruń – Wikipedia, wolna encyklopedia
Torun ANGOLul: https://visittorun.com/

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.

1 megjegyzés:

  1. Hat en is elsetalgattam volna ebben a muzeunban,kostolgatni akar az en kis tepsi sutimet megsutni,.Koszonom hogy bemutattad,es a mezeskalacs receptet is.Mi is sutogettettunk a gyerekekkel,ma mar legfeljebb a diszitesbe vesznek reszt.Nagyon jo hogy a kepeken keresztul is sok mindent lathattunnk.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!