2022. november 25., péntek

Ratusz Staromiejski - Toruń

A toruni régi városháza - Torun




Torun
Toruń

Torun (németül: Thorn, régi magyar nevén: Toronya) városa Észak-Lengyelországban a Kujávia-pomerániai vajdaságban a Visztula partján található. A városnak mintegy 200 000 lakosa van. Középkori műemlékekben hihetetlenül gazdag, ennek köszönhetően Torun belvárosa az UNESCO világörökség része lett 1997-ben. Torun Chełmnoval együtt a vidék és egyben Észak-Lengyelország legrégibb városa.

 

A toruni régi városháza
Ratusz Staromiejski

A városban az egyik legfontosabb látnivaló a gótikus régi városháza.

A monumentális épület kapuja fölött a város jelképe látható: egy angyal, kezében kulccsal és egy háromtornyú kapuval. A kapu ajtaja félig nyitva, félig zárva van. Hogy miért? A magyarázat meglehetősen egyszerű: a város a kegyetlen ellenségek előtt zárva, de a vendégek előtt nyitva van. Torunt ezért nevezik az angyalok városának is.


A város több pontján is láthatunk angyalkákat

Miután megvettük a jegyeket, először felmentünk a 40 méter magas torony tetejére (167 lépcsőfok), ahonnan csodás kilátás nyílik az egész főtérre, a „bérházra a csillagok alatt” és a városközpontra.






















Ezután megnéztük a városháza XIV. századból származó épületét. A maga nemében Európa egyik legszebb épülete nem változott sokat az idők során. A gótikus stílusjegyeket magán viselő városháza Torun fénykorát jelképezi. A Hanza Szövetség idején érte el a város a fejlődésének csúcsát.

I. János lengyel király (Jan Olbracht) ebben az épületben halt meg 1501-ben. Ő volt az, aki I. Mátyás magyar király halála után megkísérelte a magyar korona megszerzését bátyja, II. Ulászló ellenében. Kinizsi Pál és Báthory István erdélyi vajda csapatai azonban kiverték az országból, és így kénytelen volt Ulászlóval kiegyezni; kárpótlás fejében lemondott trónigényéről.

 

Regionális Múzeum
Muzeum Okręgowe

A régi városháza múzeum, rengeteg festménnyel, szoborral és egyéb tárgyakkal. A nagy ebédlőben a város más fontos személyiségei között láthatunk egy festményt Kopernikuszról.

Van egy kincseskamrája is arany tárgyakkal. Néhány mézeskalács faformát is láthatunk itt.



























Cím: rynek Staromiejski 1, 87-100 Toruń, Lengyelország

 

A Jan Olbracht sörfőzde és étteremben (Jan Olbracht Browar Staromiejski) vacsoráztunk. Érdekessége, hogy néhány asztal egy nagy fahordó belsejében van. Mind a négyféle sörüket megkóstolhattunk egy „tasting set”-ben, ami tartalmazta a nagyon eredeti mézeskalácsos sört is, de ennek az íze annyira nem jött be nekünk.




Cím: Szczytna 15/i 19, 87-100 Toruń, Lengyelország


További látnivalók és érdekességek Torunban és környékén:

Torun – a legendás város
Torun – a mézeskalács fővárosa
Torun – Kopernikusz városa
Golub-Dobrzyń - Zamek Golubski (Golub vára)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Kujávia-pomerániai vajdaság MAGYARul: Kujávia-pomerániai vajdaság – Wikipédia (wikipedia.org)
Torun MAGYARul: Toruń – Wikipédia (wikipedia.org)
Torun LENGYELül: Toruń – Wikipedia, wolna encyklopedia
I. János lengyel király MAGYARul: I. János lengyel király – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!