2022. november 9., szerda

Latarnia Morska Świnoujście

Świnoujście világítótorony


A Latarnia Morska Świnoujście a világ legmagasabb téglából épített világítótornya.



Świnoujście

Świnoujście (németül: Swinemünde) a Nyugat-pomerániai vajdaságban található a Balti-tengernél a Szczecini-lagúnában, Lengyelország legészaknyugatibb részén. Fontos tengeri kikötő, valamint üdülőhely. A Wolin-sziget tengerparti kisvárosának egyik fő látnivalója a világítótorony.

 

Świnoujście világítótorony
Latarnia Morska Świnoujście

Ezt közvetlenül a Gerharda erőd után látogattuk meg, mivel a kettő egymás közvetlen közelében található.

Ez a világítótorony a világ legmagasabb téglából épített világítótornya, és 68 méteres magasságával a világ 15. legmagasabb világítótornya. Ez egyben Lengyelország és a Balti-tenger legmagasabb világítótornya is. A Swina folyó torkolatának keleti partján található, a folyó egyben a németországi határ is.


Az első világítótornyot 1828-ban Poroszország építette itt, de 1857-ben teljesen átépítették nyolcszögletűre, majd 1903-ban részben átépítették (a felső része most kerek).

A torony a második világháborúban megsérült, és 1945-ben, a német csapatok visszavonulása során parancsot adtak a torony lerombolására, de a német őr nem engedelmeskedett a parancsnak. Ezt követően 1959-ben javításokat végeztek rajta, majd 2000-ben restaurálták, mielőtt megnyitották volna a nagyközönség előtt.






A torony ma is fehér és vörös fénnyel működik (65 méteren vannak a fények), és tiszta időben akár 45 km távolságra is el lehet látni a tetejéről.

280 lépcsőfok után még létrát kellett mászni, hogy felérjünk a felső kilátó szintre. A világítótorony tetejéről láthattuk a 2015-ben megnyitott hatalmas LNG-terminált: azért épült, hogy hatalmas gázhordozó hajókat fogadjon például Katarból és Algériából, hogy függetleníthesse magát Oroszországtól, amely korábban szinte az összes Lengyelországban felhasznált gáz szállítója volt.

Láthattuk azt is, hogy hatalmas hajókról rakodják ki a szenet, így a terület sajnos nagyon ipari jellegű, de a hajók tényleg óriásiak és lenyűgöző látványt nyújtottak.

















A világítótorony aljában egy kis házban igazi retró melegszendvicseket lehetett vásárolni. Jól be is lakmároztunk belőle.


Cím: 72-600 Świnoujście, Lengyelország

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Nyugat-pomerániai vajdaság MAGYARul: Nyugat-pomerániai vajdaság – Wikipédia (wikipedia.org)
Świnoujście MAGYARul: Świnoujście – Wikipédia (wikipedia.org)
Świnoujście ANGOLul: Świnoujście - Wikipedia
Świnoujście világítótorony ANGOLul: Świnoujście Lighthouse - Wikipedia
Świnoujście világítótorony LENGYELül: Latarnia Morska Świnoujście – Wikipedia, wolna encyklopedia

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.



2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!