2022. november 7., hétfő

Stepnica


A régi szláv halásztelepülés ma tengeri üdülőhely és jachtkikötő



Stepnica

A város Lengyelország északnyugati részén, a Nyugat-pomerániai vajdaságban Goleniów megyében, Goleniówtól körülbelül 15 km-re északnyugatra, Szczecintől, a régió fővárosától pedig 25 km-re északra fekszik. Az Odera folyó torkolata (Roztoka Odrzańska) közelében, a Szczecini lagúnától délre található. Legfőbb látnivalója a tengeri jachtkikötő és a tengeri fürdőhely.

 

Tavaly szeptember végén voltunk a Balti-tengeren lévő Rügen-szigeten. Szép volt, de olyan hideg volt, hogy vissza akartunk menni ugyanoda, de olyankor, amikor melegebb az idő. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezúttal augusztus közepén megyünk egy hosszú hétvégére.

Eredetileg a német tengerpartra akartunk menni Rostock és Wismar környékére, de már alig volt szállás, ami pedig maradt, azok annyira drágák voltak, hogy végül a lengyel tengerpartot választottuk, ami sokkal olcsóbb és kb. ugyanolyan messze van Berlintől.

Találtunk egy Bed and Breakfast-et a lengyel oldalon, nem túl messze a tengerparttól, egy jó nagy jacuzzis fürdőkáddal, hogy pihenős-lazulós nyaralásunk legyen, de ez a hely végül egy rémálom volt, mivel nagyon piszkos volt, és nem volt nyomás és meleg víz sem. És volt még sok más probléma, ami miatt a lehető legkevesebb időt töltöttük végül a szálláshelyen.

Ráadásul ezen a hétvégén nagyon szürke, hideg idő volt, még az eső is esett néha, így nem volt szerencsénk ezzel sem.

Miután megérkeztünk a panziónkba, elmentünk a közeli kis kikötővárosba, Stepnicába.

A város egyfajta tó vagy lagúna előtt fekszik, amit az Odera hoz létre, de mivel tényleg nem volt szerencsénk, tilos volt bemenni a vízbe, mivel a megelőző napokban legalább 130 tonna döglött halat szedtek ki a folyóból egy ismeretlen szennyezés miatt. Egyesek szerint egy rézbánya miatt, amely higanyt engedett a folyóba, mások szerint pedig az aranyalgák vagy a növényvédő szerek és a túl száraz, meleg idő miatt. Valószínűleg mindezen tényezők kombinációja okozta: a túlzott mezőgazdasági és ipari szennyezés, valamint a hosszú ideig eső nélküli, nagyon meleg idő, ami a gyilkos alga gyors növekedéséhez vezetett. Mivel a folyó a lengyel és a német határ is egyben, mindkét ország a másik országot vádolta a szennyezéssel.

A kikötő egyik étterme a Tawerna „Panorama”. Az egykori „Standhalle Sak” kocsma épülete favázas szerkezetű, eredeti díszítésű, egyedi tárgyakkal berendezett hangulatos hely, ahol finomakat ettünk.




Utána pedig sétáltunk a mólón.




















A híres hajóskapitány, Robert Hilgendorf Stepnica környékén született. Hilgendorf kapitány volt a világrekorder a Horn-fok körüli utak számában, összesen 66-szor kerülte meg a Horn-fokot! Ez a teljesítmény a tengerészek világában a legnagyobb tiszteletet váltotta ki és váltja ki mind a mai napig.

Megnéztük a Szent Jacek templomot (Parafia św. Jacka), melyet a vasárnapi mise után találtunk nyitva. Körülötte pedig kicsi piac volt, ahol főleg ételeket és édességeket árultak a helyiek. A római katolikus plébániatemplomot 1741-ben építették görög kereszt alaprajzra. A templom falai favázas technikával épültek, de a későbbi vakolás miatt ez ma már nem látszik. A berendezés érdekes eleme a részben átépített szószékoltár.









A környék híres arról, hogy fehérfarkú rétisasokat lehet itt látni, de mi nem láttunk sajnos egyet sem.






Cím: 72-112 Stepnica, Lengyelország

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Nyugat-pomerániai vajdaság MAGYARul: Nyugat-pomerániai vajdaság – Wikipédia (wikipedia.org)
Stepnica LENGYELül: Stepnica - Wikipédia (wikipedia.org)
Robert Hilgendorf NÉMETül: Robert Hilgendorf – Wikipedia
Szent Jacek templom LENGYELül: Parafia św. Jacka w Stepnicy – Wikipedia, wolna encyklopedia

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.



10 megjegyzés:

  1. Milyen gyönyörű helyen jártatok ismét, sajnálom, hogy rossz időt fogtatok ki. A képek azonban magukért beszélnek, így is érdemes oda elmenni. Csodás minden!

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép ez a hely és a képek nagyon visszaadják a hangulatát. 🥰

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép képek, mint mindig. Köszönöm hogy ennyi szép helyet bemutatsz. 🫶

    VálaszTörlés
  4. Sajnálom, hogy kicsit szerencsétlenül jöttek ki a dolgok az ottani út során. Viszont ennek ellenére a képek alapján egész szép, jó hangulatú helynek tűnik és megint csak érdekes tényeket osztottál meg velünk.

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos képek lettek és nagyon szép helyen jártatok. Sajnálom, hogy nem volt jó az idő.

    VálaszTörlés
  6. Szeretem ezeket az ismertetőket olvasni. Mindíg sok új dolgot tanulok. Gyönyörűek a képek!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűek a képek, és a hely is nagyon érdekesnek tűnik. Sajnálom, hogy nem volt jó az idő, de a képeken abszolút nem látszik ;).

    VálaszTörlés
  8. Ismét nagyon szép helyeken jártál, igazán jó nézni a fotóidat, hogy elhozz nekünk is kicsit ezekből a helyekből. :) - Eszter (lelek-terapia.blogspot.hu)

    VálaszTörlés
  9. Ismét csodálatosak a képek, gyönyörű hely lehet ❤

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép helyen jártál ismét. Sajnálom, hogy rossz időt fogtatok ki, de a képek csak önmagukért beszélnek, a látván csodálatos! Szívesen el kirándulgatnék itt!😊

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!