2022. november 2., szerda

Teufelsberg


Berlin egyik érdekes látnivalója Európa egyik legnagyobb szabadtéri, nyitott művészeti galériája.



Teufelsberg

A Teufelsberg (Ördög-hegy) egy 120 méter magas kis mesterséges hegy (Schuttberg), amelyet a második világháború után építettek a lerombolt város romjaiból, és amelyet nők készítettek, mivel a férfiak többsége börtönben volt, megsebesült vagy meghalt a háborúban. Berlinben 9 ilyen kis hegy létezik, de ez a legmagasabb. A nevét a Teufelssee-ről kapta, amely egy régi természetes tó, közvetlenül mellette. (Az egyik ilyen hegy -a Dörferblick- a közelünkben található.)

Ezt a hegyet egy náci műszaki és katonai egyetem tetejére építették. A szövetségesek a háború után megpróbálták robbanóanyaggal lerombolni, de az épület olyan erős volt, hogy végül egyszerűbb volt betemetni a több millió tonna törmelék alá.

A háború után az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) épített itt egy lehallgatóállomást, hogy Németország keleti felét kémlelje.

Minden frekvenciatartományt lehallgattak. A technikusok ablaktalan irodákban dolgoztak, 24 órás mesterséges fény és légkondicionálás mellett. Az összegyűjtött információkat, papíron lehallgatási jelentésekbe foglalták, és elemzés tárgyát képezték. A fontosnak tűnő adatokat az Egyesült Államokba küldték, a többit a helyszínen elégették. A hatalmas mennyiségű papírból táplált kemence lehetővé tette, hogy az épület egy egész részét fűtsék.

Az év bizonyos időszakaiban jobb volt a rádiójelek vétele. Az okát megtalálták: a zehlendorfi éves német-amerikai fesztivál óriáskereke erősítette a jeleket. A felfedezés után az óriáskereket a buli befejezése után a helyén hagyták. Olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy az amerikaiak alagutat ástak a romok között, de erre nincs bizonyíték. Lehet, hogy ez egy vészalagút volt. Az állomás az NDK és a berlini fal leomlásáig működött, de ezt követően az állomást bezárták és a berendezéseket eltávolították. Az épületek és a radarkupolák még mindig ott vannak, és látogathatók.

Az 1960-as években egy kis síközpontot hoztak létre a hegy lejtőin, de az amerikaiak kérésére a felvonókat eltávolították, mert azok zavarták a jeleket.

Manapság ez a hely tele van érdekes graffitikkel, kicsit olyan, mint az East-Side Gallery. Sok graffiti a szabadságról, a háborúról és a politikáról szól. Ma ez Európa egyik legnagyobb szabadtéri, nyitott művészeti galériája.


































































A hangulat nagyon furcsa, mivel az épület elhagyatott, egyes területek nagyon sötétek vagy tele vannak növényzettel. Egyes részei tériszonyosoknak igazi kihívást jelentenek!

David Lynch egy transzcendentális meditációs egyetemet akart itt építeni, de ezt elutasították, mivel az erdő védett, így nem lehet új épületet felhúzni benne.

A jegyek 8 euróba kerülnek + a parkolásért külön kell fizetni. A hegy lábánál vannak ingyenes parkolóhelyek, de mivel a hely nagyon nagy területen fekszik, jobb feljebb parkolni és inkább fizetni.

 

Cím: (52° 29′ 52″ N, 13° 14′ 34″ O) Teufelsseechaussee 10, 14193 Berlin
Telefonszám: +49 (0) 176 60 81 8636
E-mail: teufel@teufelsberg-berlin.eu
Honlap: Teufelsberg Berlin (teufelsberg-berlin.de)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Teufelsberg MAGYARul: Teufelsberg – Wikipédia (wikipedia.org)
Teufelsberg NÉMETül: Teufelsberg – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!