2022. november 15., kedd

Fort Gerharda - Świnoujście

Gerharda erőd - Świnoujście



Świnoujście

Świnoujście (németül: Swinemünde) a Nyugat-pomerániai vajdaságban található a Balti-tengernél a Szczecini-lagúnában, Lengyelország legészaknyugatibb részén. Fontos tengeri kikötő, valamint üdülőhely. A Wolin-sziget tengerparti kisvárosának egyik fő látnivalója a Gerharda erőd.

 

Gerharda Erőd
Fort Gerharda

1848-ban egy dán fregatt több hónapra blokád alá vette a Świna csatornát, ami a kereskedelmi lehetőségek hiánya miatt súlyos veszteségeket okozott. Ezt az incidenst követően a porosz hadsereg megkezdte a Gerharda erőd építését a Wolin-sziget tenger felőli oldalán.

Poroszország, a francia-porosz háborúban aratott győzelme után, az 1876-1877-es években az erődöt átalakította és megnagyobbította a Franciaországtól kapott háborús jóvátételeket képező pénzeszközöknek köszönhetően. Az erődöt a partok védelmére számos nagy ágyúval látták el. Eredetileg mintegy 300 katona állomásozott itt.

A várárok északi és déli szakaszán két kaponier* található, amelyeket földalatti alagutak kötnek össze az erőddel.
A belső udvaron látható a féllánctalpas Sd.Kfz. 7/2, amelyet 2006-ban emeltek ki a tengerből Dziwnów közelében.









A féllánctalpas Sd.Kfz. 7/2


























 
A második világháború után 1962-ig a szovjet hadsereg használta, majd elhagyta az erődöt. 2011 óta a parti védelem múzeumának ad otthont. Belsejében található Lengyelország legnagyobb magánmúzeuma, amelynek gyűjteménye több mint 3000 katonai tárgyat tartalmaz.
























A Gerhard erőd ma a világ legjobb állapotban megőrzött porosz parti erődje.
Itt található Európa egyik első betonból készült vécéje.


A belépőjegy „katonai belépési engedély”, a tárlatvezetés pedig valójában egy katonai kiképzés (lengyelül) egy dühös katonával, mint idegenvezetővel. 😊 Mi (mivel nem értettünk volna ebből semmit,) inkább idegenvezető nélkül néztük meg. Azt azonban láttuk és hallottuk, hogy ez a „kiképzés” hogy néz ki. Volt „tornagyakorlat”, néha lövöldöztek, sőt ágyút is elsütöttek! No, annak volt csak igazán hangja!


Az erőd csak 50 méterre található a Świnoujście világítótoronytól, amit szintén meglátogattunk. A Latarnia Morska Świnoujście a világ legmagasabb téglából épített világítótornya, és 68 méteres magasságával a világ 15. legmagasabb világítótornya. Ez egyben Lengyelország és a Balti-tenger legmagasabb világítótornya is.

 

Cím: Ku Morzu 5, 72-602 Świnoujście, Lengyelország
Telefon: +48 532 373 248

 

*kaponier: a szó a francia caponniére szóból ered. A kaponier egyfajta védelmi szerkezet egy erődítményben. Az innen induló tűz beboríthatja a függönyfalon túli árkot, hogy megakadályozza a fal megrohanására irányuló kísérleteket.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Nyugat-pomerániai vajdaság MAGYARul: Nyugat-pomerániai vajdaság – Wikipédia (wikipedia.org)
Wolin-sziget MAGYARul: Wolin (sziget) – Wikipédia (wikipedia.org)
Świnoujście MAGYARul: Świnoujście – Wikipédia (wikipedia.org)
Świnoujście ANGOLul: Świnoujście - Wikipedia

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!