2022. november 17., csütörtök

Miedzyzdroje

Międzyzdroje




Międzyzdroje

Międzyzdroje (németül: Misdroy) a Nyugat-pomerániai vajdaságban található a Balti-tengernél a Szczecini-lagúnában, Lengyelország legészaknyugatibb részén. A város híres tengerparti gyógyüdülőhely, melyet gyakran neveznek a Balti-tenger gyöngyszemének. Széles homokos strandok, magas sziklák és a Woliński Nemzeti Park erdei között fekszik (amelyhez egy bölényrezervátum is tartozik). 

 

Látnivalók


Móló

A Wolin-sziget tengerparti kisvárosának egyik fő látnivalója a tengerbe 395 méter hosszan benyúló móló, amely egyben tengeri kikötő is. 1885-ben épült Międzyzdroje-ban az első fa móló, ez és az 1906-ban majd 1920-ban épült utódai nem maradtak fenn. A jelenlegi móló 395 m hosszú és 17,5 m széles vasbeton létesítmény, bejáratánál egy impozáns épülettel, amelyről pompás kilátás nyílik a tengerre és a város felé is. A kb. 2 km hosszú tengerparti sétányon strandkosarak tömegét láthatjuk. A város kristálytiszta levegője gyógyítja a légúti megbetegedésekben szenvedőket. Elsősorban maga a tengerparti séta illetve ottlét gyógyít.
























Strandkosár

A Balti-tenger egyik jelképe a strandkosár. Ez egy kényelmes kis kuckó, amelyben magad lehetsz, és amely felfogja a Balti-tenger felől érkező szelet, véd a napsütéstől és az esőtől is. A kényelmet a kihúzható lábtartó, az egyik oldalán lévő lehajtható kis italtartó tálca biztosítja. Rengeteget látni belőlük végig a parton, éttermek, kávézók is kitesznek pár darabot a teraszukra, de még magánházak udvarán és teraszán is láthatunk ilyet. A feltalálója innen, a környékről származott. Wilhelm Bartelmann egy lübecki kosárfonó család sarjaként született. A mesterséget édesapjától tanulta, majd 25 éves korában saját műhelyt nyitott Rostockban. 1882-ben egy reumában szenvedő hölgy igényét követve találta fel a strandkosarat, aki így a tengerparti klímát a naptól és széltől védve tudta élvezni. Bartelmann felesége 1883-ban kölcsönzőt nyitott, férje pedig ettől az évtől kezdve kétszemélyes kosarakat is gyártott. Ma már különböző méretek, változatok kaphatóak, de a legelterjedtebb továbbra is a kétszemélyes változat.

 

Szent Péter apostol rk. templom és a Borromei Nővérek „Stella Matutina” kápolnája, amelyet a Betegek Gyógyító Szűzanyájának szenteltek.


Kép forrása: wikipedia
©Klugschnacker


Ebben a városban vacsoráztunk, a Baron Pub & Restaurantban.






Cím: 72-500 Międzyzdroje, Lengyelország

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Nyugat-pomerániai vajdaság MAGYARul: Nyugat-pomerániai vajdaság – Wikipédia (wikipedia.org)
Wolin-sziget MAGYARul: Wolin (sziget) – Wikipédia (wikipedia.org)
Międzyzdroje LENGYELül: Międzyzdroje – Wikipedia, wolna encyklopedia
Międzyzdroje NÉMETül: Międzyzdroje – Wikipedia

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!