2022. december 14., szerda

Toruń, a legendás város




Torun
Toruń

Torun (németül: Thorn, régi magyar nevén: Toronya) városa Észak-Lengyelországban a Kujávia-pomerániai vajdaságban a Visztula partján található. A városnak mintegy 200 000 lakosa van. Középkori műemlékekben hihetetlenül gazdag, mivel a várost a második világháborúban nem bombázták vagy pusztították el. Ennek köszönhetően Torun belvárosa az UNESCO világörökség része lett 1997-ben. Chełmnoval együtt a vidék és egyben Észak-Lengyelország legrégibb városa. Torun híres szülötte Kopernikusz, a lengyel csillagász, aki „megállította a Napot és megmozdította a Földet”. A város világszerte ismert édessége a mézeskalács, az ún. „Pierniki”, amelyet a XIV. század óta sütnek itt. Torun nem csak látnivalókban, de legendákban is gazdag (ennyi legendával utoljára Český Krumlovban találkoztunk).

Két éjszakát töltöttünk a Hotel Mercure-ban, ami jó volt: tiszta volt, volt fürdőkád a szobához és csak 5 percre volt a városközponttól gyalog. A városközpont nem túl nagy, így mindent be tudtunk járni gyalogosan, de jó, ha legalább 2 napot rászánunk, hogy a legfontosabb dolgokat megnézhessük.

 

Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny
A Boldogságos Szűz Mária mennybevételének temploma

Útközben a főtér felé megnéztük a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének templomát (más néven Nagyboldogasszony templom). Ez egyike az óváros három gótikus templomának. A XIII-XIV. században építették, eredetileg ferences szerzetesek kolostora volt, majd a XVI. században a protestánsoké lett, 1830-ban pedig plébániatemplom lett.














 

Rynek Staromiejski
Az óváros főtere

Rynek Staromiejski a város főterének neve, ahol a régi városháza (Ratusz Staromiejski) épülete mellett egy szép békás szökőkutat láthatunk: a legenda szerint egy gonosz boszorkány átkot szórt a városra és elárasztotta békákkal. A polgármester a lánya kezét és egy zsák aranyat ajánlott annak, aki megszabadítja a várost a békáktól. Egy szegény parasztfiú jött és játszani kezdett a hegedűjén. A békákat elvarázsolták a dallamok, és követték a fiút az erdőbe, ahonnan soha többé nem tértek vissza a városba. A babona szerint, ha megsimogatod a hátukat, boldog leszel! 

A szökőkút mellett állva, felnézve, megpillanthatod a fekete macskát, az egyik bérház tetején. Állítólag ő a város védelmezője. (A régi városháza (Ratusz Staromiejski) tornyából sokkal jobban látni.) Torunban amúgy mindenfelé lehet macskás szobrokat és képeket látni, itt valóban hisznek a varázserejükben.

A Szentlélek templom (Kościół Świętego Ducha) mellett egy nagy ház áll, amely helyén régen egy másikban Napóleon tartózkodott 1812. június 2-6-ig.

1473-ban ebben a városban született a híres Nikolausz Kopernikusz, aki „megállította a Napot és megmozdította a Földet”, amint azt a város főterén, a régi városháza másik sarkán álló emlékművén is olvashatjuk.

Tőle pár méterre láthatunk egy szamarat. Lehet, hogy aranyosnak tűnik a szobor, de valójában elég durva dolog: egy korábbi büntetőeszköz volt. A régi időkben a fegyelmezetlen őröket egy szamár hátára ültették, melynek egy fémrúd futott végig a gerincén, ezzel okoztak fájdalmat nekik, sőt súlyokat kötöttek a lábukhoz, hogy a büntetést még fájdalmasabbá tegyék.

A tér másik oldalán található Filuś, a csapzott fülű kutya szobra, aki játékosan ül egy lámpaoszlop mellett, gazdája sapkájával a szájában. Úgy tartják, ha megsimogatod a fejét, bölcsebb leszel, ha pedig megfogod a farkát, szerencséd lesz a szerelemben.

Egy másik szép épület a téren a „bérház a csillagok alatt”, mely ma múzeum. A benne lévő csodás falépcsőről nevezetes.

A régi városháza (Ratusz Staromiejski)

Békás szökőkút

Békás szökőkút

VIDEÓ!!!

Városvédő macska

Macskák

Szentlélek templom (Kościół Świętego Ducha)

Szentlélek templom (Kościół Świętego Ducha)

Szentlélek templom (Kościół Świętego Ducha)

Szentlélek templom (Kościół Świętego Ducha)

Szentlélek templom (Kościół Świętego Ducha)


Nikolausz Kopernikusz



"Bérház a csillag alatt"






Rynek Nowomiejski
Az újváros főtere

Ezután a város második teréig sétáltunk: Rynek Nowomiejski, ahol meglátogattuk a Szent Jakab apostol templomot (Kościół Świętych Apostołów Jakuba), ahol egy szép „keresztút” festményt láthatunk a XV. századból.

Rynek Nowomiejski

Szent Jakab apostol templom
(Kościół Świętych Apostołów Jakuba)





"Keresztút" festmény







Teatr Baj Pomorski - teatr lalek
(bábszínház)

Teatr Baj Pomorski - teatr lalek
(bábszínház)

 

Zamek krzyżacki
Teuton Lovagrend vára

Ezután meglátogattuk a Teuton Lovagrend várát. A várost 1233-tól a teuton lovagok uralták, akik építettek itt egy várat. Az 1410-es grünwaldi csata során megsemmisítő vereséget szenvedtek, amely végleg eldöntötte a lovagok és a térség sorsát. Hatalmuk a következő időszakban fokozatosan összeomlott és meg kellett hódolniuk a lengyel királynak. 1454-ben a város lakosainak felkelése miatt lerombolták a várat, csak a latrinatorony maradt meg. Egy legenda szerint Torun népének volt egy segítője a várban, nevezetesen Jordán, a szakács, aki az egyik torony tetejére vezető lépcsőn felmászott, és megadta a jelet a támadásra. Sajnos a támadók felrobbantották a tornyot, és a robbanás ereje a levegőbe repítette a jószándékú szakácsot, aki végigrepült Torunon, és az egyik kapun landolt.

















 

Tartottunk egy kis szünetet a Chocolate Cafe E.Wede-ben mielőtt a Keresztelő Szent János székesegyházba mentünk.


 

Katedra Świętych Janów
Keresztelő Szent János székesegyház

Itt láthatjuk a keresztelőmedencét, ahol Kopernikuszt megkeresztelték. A torony 40 méter magas és itt található Lengyelország második legnagyobb harangja: 2,17 méter átmérőjű, 7,5 tonna súlyú és 1500-ban készült. Ahhoz, hogy a harangot a toronyba tudják vinni, a város házainak tetejére egy 800 méter hosszú hatalmas rámpát építettek, a harangot pedig 7 ökör húzta fel a toronyba. A székesegyház tornyának déli oldalán egy nagy, XV. századi óra látható. Ezt kézzel készítették és az eredeti állapotában működik ma is! További érdekessége, hogy a számlapján a VIII-as szám felett látható egy horpadás, melyet egy ágyúgolyó ütött 1703-ban, a város svéd ostroma alatt.
















 

Krzywa Wieża
Ferde torony

Ezután a városfalat követtük, hogy megnézzük a különböző szép városkapukat, a búzaraktárt és a ferde tornyot. Torunt két, egymással párhuzamosan futó városfal vette körbe, közöttük mocsaras árokkal. A Német Lovagrend tagjai építették őket, ezek alkották a város határát. A Ferde torony (Krzywa Wieża) egy 1400-ból származó védőtorony, mely 1 méter 40 centiméterrel dől. A legenda szerint a teuton lovagok bűneinek súlya miatt dől el. Egy másik legenda szerint csak akkor tudsz megállni a ferde fal mellett, ha tiszta a szíved. A következőképpen: állj a torony alá úgy, hogy a sarkad, a hátad és a fejed a falhoz ér, a karjaidat pedig nyújtsd ki magad előtt. Aki így tud állni anélkül, hogy meginogna, annak tiszta a lelkiismerete. Legalábbis a legenda szerint. Mi megpróbáltuk, de természetesen nem tudtunk sokáig nekidőlve maradni. Laurent-nek sikerült sokkal tovább mellette maradnia (mint bevallotta; lábujjhegyen állva csalással!).








VIDEÓ!!!




Fryderyk Skarbek lakóháza,
ahol keresztfia Fryderyk Chopin is élt egy darabig

Elutazásunk reggelén szomorú idő köszönt ránk

 

További látnivalók és érdekességek Torunban és környékén:

Torun – a mézeskalács fővárosa
Torun – Kopernikusz városa
Torun – az angyalok városa
Golub-Dobrzyń - Zamek Golubski (Golub vára)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Kujávia-pomerániai vajdaság MAGYARul: Kujávia-pomerániai vajdaság – Wikipédia (wikipedia.org)
Torun MAGYARul: Toruń – Wikipédia (wikipedia.org)
Torun LENGYELül: Toruń – Wikipedia, wolna encyklopedia
Torun ANGOLul: https://visittorun.com/
Német Lovagrend MAGYARul: Német Lovagrend – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A helyszíneken kihelyezett vagy kapott ingyenes és fizetős információs anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!