2020. december 4., péntek

Kürbis-Kartoffel Rösti mit Räucherlachs und einem Honig-Senf Dip

Sütőtökös-krumplis tócsni füstölt lazaccal és mézes-mustáros mártással

 

A tócsninak rengeteg változata van, és nem csak Magyarországon népszerű. Németországban is kedvelik, és Lutherstadt-Wittenbergben a Restaurant & Gaststätte Brauhaus Wittenbergben ettünk egy olyan változatot, amit eddig még sohasem: sütőtököset!


 

Hozzávalók:

(4 személyre)

  • 700 g sütőtök
  • 175 g krumpli (az arány mindig 4/5 rész sütőtök, 1/5 rész krumpli)
  • Liszt
  • 1 db tojás
  • Ízlés szerint kakukkfű, petrezselyem
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • Olaj a sütéshez

 

A joghurt szószhoz:

 
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 ek méz
  • 2 ek citromlé
  • 1 ek dijoni mustár (vagy normál, ha nem szereted a csípőset)
  • Só, fehérbors

 

A tálaláshoz:


  • 200 g füstölt lazac
  • Saláta ízlés szerint

 

Előkészítés:

A sütőtököt és a krumplit megpucoljuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy présen átnyomjuk.

 

Elkészítés:

Elkészítjük a mézes-mustáros joghurtszószt: a joghurthoz hozzáadjuk a mézet, cirtomlevet, mustárt és sóval, fehérborssal ízesítjük. Jól összekeverjük. Félretesszük, hogy összeérjenek az ízek.



Egy tálba tesszük a lereszelt sütőtököt, a krumplit, tojást, fokhagymát, fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. A legvégén adjuk hozzá a lisztet. Nem túl sűrű, de nem is folyós masszát kell kapnunk.



Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, amibe evőkanállal halmokat rakunk, kicsit ellapogatjuk őket, majd aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük. (Sütőben is készíthetjük, így egyszerűbb, és zsiradék sem kell hozzá, csak egy sütőpapír alá.)



 

A kisült lepénykékből párat tányérra teszünk, mellé rakjuk a lazacszeleteket és a salátát, a mézes-mustáros szósszal megöntözzük. Fogyaszthatjuk előételként, könnyű ebéd- vagy vacsoraként. Frissen, forrón a legfinomabb.


 

Jó étvágyat! - Guten appetit!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

  

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és szuper ötletet adtál. Egyedül a lazac az amit kihagyok de nagy kedvem lett megcsinalni. 😊 Nagyon tetszik a poszt. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de jó! Örülök, hogy ötletet adhattam! Nem fogod megbánni, nagyon finom, különösen a mézes-mustáros mártással! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!