2016. szeptember 10., szombat

Bobbio

Történészek úgy vélik, hogy Leonardo da Vinci itt fejezte be a Mona Lisát.



Bobbio

Bobbio falucskája Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Piacenza megyében a Trebbia folyó völgyében, a folyó bal partján, a Penice hegy lábánál fekszik.

Ernest Hemingway szerint a Trebbia völgye „a legszebb a világon”.

Másik művészeti vonatkozása Leonardo da Vinci-hez köthető. Történészek úgy vélik, hogy Leonardo da Vinci itt fejezte be a Mona Lisát. Carla Glori 2011 decemberében megjelent Enigma Leonardo: decifrazioni e scoperte című könyvében a portré hátterét azonosították a bobbioi tájjal.


Történelme



Az újkőkortól napjainkig számos település volt a helyén, Bobium vagy Ebovium néven volt ismert. Gall kelta eredetű, majd a IV. századból rómaiak jelenlétére utaló régészeti leleteket találtak itt.

Történelme kötődik a 614-ben itt alapított apátsághoz. Agilulf longobárd királytól kapott Szent Kolumbán (San Colombano) ír szerzetes területeket, ahol megalapította az apátságot. Az apátság javai gyarapodtak, és észak-Olaszországban a vallás és kultúra, valamint a középkorban az oktatás központjává vált. Híres volt Scriptoriumáról (olyan szoba vagy helyiség, ahol kéziratokat másolnak) és könyvtáráról. A X. században 700 kódex volt itt, de számuk csökkent, és a XV. században a könyvtár szétszóródott. A kolostort 1800-as évek elején a franciák betiltották.

Szent Kolumbán szerzetes útja

1014-ben Bobbio fallal körülvett város és püspöki székhely.

1230-ban Piacenza elfoglalta Bobbiot, és uralta egészen a XIV. századig, majd először Malaspina, majd Visconti, végül a Milánói herceg uralma alá került.

1748-ban az örökösödési háború után a Savoyai-ház birtokába került.

1796-ban érkeztek a franciák, és pár évvel később Napóleon bezáratta a kolostort, és eladta a vagyonát.

1815-1859-ig Bobbio Genovához tartozott, majd Paviához, végül 1923-ban Piacenzához.

1944. július 7-én a partizán ellenállók meghódították a várost, megalapították a Bobbioi Köztársaságot, és önállóan kormányozták, míg a németek ugyanez év augusztus 27-én le nem törték.

Bobbio 1014 óta püspöki székhely volt. 1986-ban az egyházmegyét beolvasztották a Genovai Érsekségbe, 1989-ben a Piacenzai Egyházmegyéhez csatolják, és azóta együtt alkotják a Piacenza-Bobbio Egyházmegyét.


Látnivalók



A falucska központjától nem messze parkoltuk le az autót. Már az első pillanatokban elbűvölt a sok kis szűk utca, középkori házak...





Kényelmes sétával először a Palazzo Malaspina épületéhez értünk.

Palazzo Malaspina (Malaspina palota)


A palota eredetileg az ősi Monticelli család tulajdona volt. Később a Malaspina család tulajdonába került a XVIII, század második felében. Tágas szobáit és tereit széles lépcsők kötik össze. A házban egy gazdag könyvtár és egy archívum található. A palota ma magántulajdon.
Palazzo Malaspina

A Palazzo Malaspina udvara


Palazzo Comunale és Convento di Santa Chiara


A Szent Chiara kolostor is a XV. században épült. A XVI. és XVII. században újjáépítették. Később bobbioi nemes családok gyermekei részére bentlakásos iskolává alakították. Ekkor kapta mai formáját. Ma a Városháza működik benne, itt található a Történeti Levéltár, a Könyvtár, kulturális központ és előadótermek.

Convento di Santa Chiara

Palazzo Comunale


Duomo di Bobbio (Dóm)


A Santa Maria Assunta katedrális, a Püspöki Palota, az Egyházmegyei Múzeum, a Székesegyház, a volt papnevelde és a Levéltár a XI. századból való.

1075-ben épült a Dóm, mely a város fő vallási épülete. Két fenséges tornyának csak az alsó részei eredetiek. Homlokzata 1463-ból való (ekkor bontották le az oszlopcsarnokot), három gótikus stílusú portállal. A székesegyház három hajója modern díszítésű, a presbitérium és a kereszthajó kupolájának dekorációja XVIII. századi.

Duomo di Bobbio









A jobb oldali kereszthajóból érhető el a Szent János kápolna, ahol egy csodálatos, a XV. század második felében készült freskó az Angyali Üdvözletet ábrázolja.

Szent János kápolna: az Angyali Üdvözlet (freskó, XV. század második fele)





A kriptában Bobbio püspökeinek sírjait láthatjuk, és a Szent Antal kápolnában Maria Gianelli püspök sírját.

Szent Antal kápolna: Maria Gianelli püspök sírja

Szent Antal kápolna: Maria Gianelli püspök sírja


A dóm jobb oldalán található a Palazzo Vescovile (Püspöki Palota) a XI. századból, mely 1364-ben egy tűzvészben elpusztult, részben felújították 1448-ban, illetve itt található a katedrális kertje is. A Püspöki Palotában van a kincstár.
Palazzo Vescovile

A bal oldalon van Bobbio levéltára a régi Szeminárium épületében, melyet a XII. század közepén alapítottak. Itt tartanak értékes pergameneket, ősi kódexek töredékeit a IX. századtól a XV. század.

Sajnos csak a katedrálist tudtuk megnézni, a múzeumok zárva voltak.

Piazza del Duomo (Dóm tér)


A téren éppen piac volt, így megnézhettük/kóstolhattuk a helyi sajt- és szalámi kínálatot.





A téren a dóm, és a hozzá tartozó épületek mellett történelmi palotákat és ősi árkádokat is láthatunk.


Palazzo Alcarini (Casa di Teodolinda)


A palota a 14. századból való.



Palazzo Olmi


Szintén történelmi palota a XVII. századból való Palazzo Olmi.

Palazzo Olmi


Egy szűk kis utcán sétáltunk lefelé a Trebbia folyó felé. Igazából a Ponte Vecchio (Ponte Gobbo vagy Ponte del Diavolo) miatt jöttünk ebbe a faluba. Valahol az interneten láttunk róla egy fényképet, és azonnal beleszerelmesedtünk, nekünk ezt egyszer meg kell nézni - döntöttük el. Szóval már alig vártuk, hogy megpillantsuk végre!


De még mindig csak a városfal és a XII. századi malom mellett jártunk (amit újjáépítettek).


A(z újjáépített) malom

Egy szomjas gyíkocska

Ponte Vecchio (Ponte Gobbo vagy Ponte del Diavolo)


A híd keletkezésének legendái

A középkorban, egy híd építését zseniális munkának, szinte csodának tartották. Emiatt egy híd építése sok legenda keletkezésére adott okot, melyekben gyakran az ördög volt a főszereplő, hiszen összekötni két helyet, melyet a természet (és Isten) szétválasztott, sokak szerint „ördögi” munka volt. Egy ilyen legenda köthető a Púpos-híd (Ponte Gobbo), más néven az Öreg-híd (Ponte Vecchio), vagy az Ördög-hídjához (Ponte del Diavolo) is.
A legenda szerint Szent Kolumbán akart építeni egy hidat, hogy egyesítse a folyó két partját. Az ördög felajánlotta, hogy megépíti neki egy éjszaka alatt, feltéve, hogy a hídon áthaladó első lélek az övé lesz cserébe. Szent Kolumbán (San Colombano) elfogadta az ajánlatot, és az ördög megépítette a hidat démonok egy csoportjának segítségével. Azonban ők különböző magasságúak voltak, így a híd jellegzetesen púpos és a szabálytalan lett. Reggel az ír szerzetes meg akarta tartani a szavát, de látta, hogy a híd nem „normális”, így egy cselt eszelt ki, és először egy kutyát küldött át a hídon.

Egy másik legenda szerint egy ember trükközött a sátánnal, hogy az újjáépítse a hidat egy éjszaka alatt, miután a híd egy árvízben elpusztult. A valóságban a hidat ténylegesen rekonstruálni kellett a XVI. és a XVII. században, mert egy árvíz elsodorta.

Az Öreg-híd 280 méter hosszú és a Trebbia folyó felett tizenegy egyenlőtlen ívvel köti össze a két partot. Tudjuk, hogy létezett már 1196 előtt, és valószínűleg római eredetű. Szabálytalan alakja miatt gyakran nevezik „Púpos-híd”-nak, valamint az „Ördög-hídja”-nak is.

Na, végre! Itt van!!! :-)


Átsétáltunk rajta oda-vissza, lementünk a Trebbia folyó partjára, sőt bele a folyóba is. Szinte lehetetlen róla úgy képet készíteni, hogy mind a 11 lyuk látszódjon, fák/bokrok sajnos eltakarnak egy-egy ívet.



Ezen látszik mind a 11 lyuk (de avatott szemek kellenek hozzá)

10 :-(





Avatott szemek ezen is láthatják a 11 lyukat



Trebbia folyó

Trebbia folyó


És ahogy korábban már említettem Leonardo da Vinci valószínűleg itt fejezte be a Mona Lisa című festményét. Carla Glori könyvében a portré hátterét azonosították a bobbioi tájjal, és látható rajta a szabálytalan, púpos híd is!

A kép jobb alsó részén ott van a híd!!!
(© RMN-Grand Palais (musée du Louvre) / Michael Urtado)

Monastero di San Francesco


A Szent Ferenc templom és kolostor a XIII. században épült. A kolostor eredeti alakjában maradt fenn, míg a templomot a XVIII. század elején átépítették barokk stílusban. Mára nagyon rossz állapotban van, le is van zárva.

Monastero di San Francesco



Eddigre már nagyon megéheztünk, így kiválasztottunk egy bárt, ahol falatoztunk kicsit.

Taglieri con gnocco fritto (Misti di formaggi e salumi)
Gutturnio DOC (fermo) locale vino rosso al calice (Colli Piacentini m.t. minőségi bor)


Chiesa di San Lorenzo

A Szent Lőrinc templom valószínűleg a XII. században épült, és kibővítették a XVII. század folyamán. A bal oldali részen még látható egy rejtélyes „Segnorino” kő egy kereszttel a XII. századból. Belseje egyhajós. Itt található az értékes fa kórus, melyet a Szent Ferenc templom és kolostorból hoztak ide.
Chiesa di San Lorenzo


Az értékes fa kórust a Szent Ferenc templom és kolostorból hozták ide.

Az oltárképen Szent Lőrinc a máglyán.


Szent Kolumbán (San Colombano)

Szent Kolumbán (írül: Columbán), ír származású bencés misszionárius volt. 540 körül született az akkori Meath királyságában (maː Leinster), Írországban. Születése előtt anyja állítólag látomást látott, mely szerint a fia kiemelkedő tehetségű lesz. Kiemelkedő képzettséget szerzettː először Sinell apáttól tanult Lough Erne-ben, majd Comgall apát, a Bangorban lévő kolostor alapítója vette szárnyai alá. Maga is Bangorban tanított közel 30 évig.

Számos kolostort és apátságot alapított 590 körül a Frank Királyság és a Lombárd Királyság területein. Az alapított kolostorok és apátságok közül kiemelkedik a Luxeuil-i apátság, a mai Franciaország területén, és a bobbioi apátság.

A kora középkori ír misszió egyik kulcsfigurája volt. Szent Gál tanítványa majd segítőtársa volt.
Bobbioban halt meg 615. november 23-án.

Szent Kolumbán



L'Abbazia di San Colombano

Az apátságnak nem minden része látogatható, de azért elég sok minden igen. Látogatható a hosszú földszinti folyosó, a fő kolostor, a szerviz udvar, az Apátsági Múzeum, melyet a közelmúltban újítottak fel és bővítettek ki, és amelyben római, középkori és reneszánsz műtárgyakat és műalkotásokat gyűjtöttek össze, és a Városi Múzeum.




A Szent Kolumbán Bazilika 1456 és 1522 között épült egy a X. században épült proto-román stílusú templom helyén. Freskóit Bernardino Lanzani készítette. Figyelemre méltó fa kórusa, mely gótikus stílusban készült 1488-ban. A kriptában XII. századi padlómozaikok, Szent Kolumbán márvány szarkofágja, melyet Giovanni de Patriarchi készített 1480-ban, két márvány kőtábla, melyeket Szent Attala és Szent Bertulf sírköveként használtak, és egy gyönyörű XII. századi kovácsoltvas kapu látható.









Egy-két meglepő képet is találtunk a freskók között...





Kripta

Szent Kolumbán márvány szarkofágja

Szent Kolumbán márvány szarkofágja


XII. századi padlómozaikok

XII. századi padlómozaikok

XII. századi padlómozaikok

XII. századi padlómozaikok

XII. századi padlómozaikok

XII. századi kovácsoltvas kapu


Castello Malaspina - Dal Verme


A Malaspina - Dal Verme kastély építését Corradino Malaspina kezdte 1304-ben a Szent Péter Bazilika közelében. A dombon lévő kastélyt eredetileg katonai erődítménynek tervezték. 1341-ben a milánói Viscontiak megvásárolták a kastélyt, majd 1436-ban a Dal Verme család gondjaira bízták, akik a tekintélyes épületből előkelő rezidenciává alakították. A XVII. században a Della Cella család megvásárolta a kastélyt, és az ő tulajdonukban volt 1956-ig. Ekkor az állam tulajdonába került. Mára az eredeti kastélyból csak a négyszögletű torony maradt meg. Ezen kívül még két kisebb torony és a várfalak vannak meg. A várból jó kilátás nyílik a városra és a környező vidékre.

Castello Malaspina - Dal Verme





A várból belátni az egész várost


Innen egy Lavagna nevű kis faluba mentünk, ahol a szállásunkat foglaltuk az airbnb-n keresztül. A falu a hegytetőre épült, szűk kis utcák vittek fel a tetejére, és mindenhol olajfa ültetvények voltak. Már megkezdték az előkészületeket a szürethez: a fák közé ki voltak feszítve a hálók, amibe majd a bogyókat leverik a fáról.

Házigazdánk gyorsan megmutatta a szobánkat és a házat, egy-két dolgot elmondott, hogy mi hol van, mit hova tegyünk, majd a barátaival lelépett. Nem különösebben búslakodtunk emiatt, mi is azt terveztük, hogy lemegyünk a tengerpartra körülnézni, vacsorázni. Sestri Levante volt a cél.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK: 

Bobbio ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Bobbio
Bobbioi apátság ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Bobbio_Abbey
Szent Kolumbán MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Kolumb%C3%A1n


A városról szóló egyéb információk a látnivalókra kihelyezett háromnyelvű táblákon szereplő leírások fordítása.

(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)

6 megjegyzés:

  1. Wow, álomszép! A hidas képek tetszenek a legjobban. De falucska utcácskáiban bolyongani is nagy élmény lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a híd nagyon aranyos! Girbe-gurba minden irányba :-) Emiatt mentünk a faluba. :-) Megérte!

      Törlés
  2. Rengeteg információ, de jó. Bobbio - sosem hallottam felőle, de a kavicsos folyópart (tuti találtam volna nekem tetszőt!) a 11 lyukú híddal belopta magát a szívembe. Megtaláltam mind a 11-et, noná, az a szerencseszámom. :-)
    És hogy a Mona Lisával is kapcsolatba hozható... ez fantasztikus.

    A dóm kékes beltere is ámulatba ejtő és a piacon is jól érezném magam, mindent megkóstolnék. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper hely volt, az biztos! És ide is a "véletlen" sodort minket: a FB dobott fel egy képet a hídról. Nyomozás, Bobbio, okés, menjünk! :-)

      Törlés
  3. Bobbiora kerestem és idetévedtem. Köszönöm a sok hasznos információt és fényképet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, hogy idetaláltál! Annak még jobban, hogy hasznosnak találtad a tartalmat. Remélem, máskor is találsz majd valamit, ami tetszeni fog!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!