2017. március 15., szerda

Robert Langdon prof. nyomában - INFERNO túra a Palazzo Vecchioban - Firenze, Olaszország

 


Robert Langdon prof. nyomában

INFERNO túra a Palazzo Vecchioban


 

Palazzo Vecchio
Cím: Piazza della Signoria, 50122 Firenze, Olaszország
Koordináták: é. sz. 43° 46′ 10″, k. h. 11° 15′ 22″
Telefon: +39 055 2768224, +39 055 2768558
e-mail: info@muse.comune.fi.it
Honlap: http://musefirenze.it/en/musei/museo-di-palazzo-vecchio/

Jegyfoglalás az INFERNO túrára: http://musefirenze.it/en/attivita/i-luoghi-di-inferno/

 

Előzmények


Pár hónapja megnéztük az Inferno című filmet. Tetszett. Izgalmas volt, fordulatos, csakúgy, mint a sorozat másik két része.

Vissza kellett mennünk Olaszországba egy kontrollra. Laurent valamiért Firenzében keresett és talált szállást.

Laurent mindenáron meg akarta nézni a Palazzo Vecchiot. Én ezért az ötletért nem lelkesedtem annyira, nem szeretem a múzeumokat. De mivel a kedvemért leszervezte, hogy elmehessünk megnézni a Chiesa di San Martino aMensola (templom)-ot, „törlesztenem” kellett.

A Palazzo Vecchio megtekintése akkor kezdett el engem is érdekelni, mikor a neten találtunk egy blogbejegyzést az Inferno túráról. Nosza, elkezdtünk keresgélni, és időpontot foglaltunk.

 

Könyv


A történelem egyik leghátborzongatóbb irodalmi klasszikusa, Dante Alighieri Isteni színjátékának első helyszíne a Pokol ihletésére született, és díszletei között játszódó mű Dan Brown egyik legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb regénye; lélegzetelállító versenyfutás az idővel, amely már az első oldalon rabul ejti az olvasót, és el sem ereszti a befejezésig.

 

Film


A film forgatókönyvét Dan Brown: Inferno című regénye alapján írták. A 2016-ban bemutatott filmet Ron Howard rendezte. Főszereplők: Tom Hanks (Dr. Robert Langdon), Felicity Jones (Dr. Sienna Brooks), Ben Foster (Bertrand Zobrist), Irrfan Khan (Harry Sims), Sidse Babett Knudsen (Dr. Elizabeth Sinskey), Omar Sy (Christoph Bouchard), Ana Ularu (Vayentha) és Ida Darvish (Marta Alvarez).

 

Cselekmény


Robert Langdon, a Harvard Egyetem vallási szimbólumok és ikonológia professzorának fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, ezek a szavak visszhangoznak: very sorry... very sorry. (Később kiderül, hogy nem very sorry, hanem Vasari volt az.) Valamint seak and find (cerca trova). És szörnyű látomások gyötrik.
(A magyar verzióban ez a bibliai idézet szerepel: „Keressetek és találtok.”)
Nem tudja, hogy hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találnak.
Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről.
A Ben Foster által alakított fő gonosz (Bertrand Zobrist) rajong Dante Isteni színjátékának a Pokolról szóló részéért, így Langdon professzort a Pokolnak néhány sora vezérli, és ennek segítségével fejthetik meg a reneszánsz legünnepeltebb műveinek -szobroknak, festményeknek és épületeknek- mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán megmenthetik a világot egy pusztító vírus kiszabadulásától.

Filmelőzetes magyar szinkronnal
INFERNO túra


Jegyet előre kellett foglalnunk az interneten. A Palazzo Vecchio jegypénztárában kellett átvenni, és kifizetni. Meg kellet venni a jegyet a múzeumra (10 EUR), és egy kiegészítő jegyet az Inferno túrára (4 EUR). Az oroszlános kútnál találkoztunk a túravezetőnkkel. Vele jött egy másik idegenvezető is, ő most jegyzetelt, és majd spanyolul fogja ugyanezt a túrát csinálni. Rajtunk kívül csak egy mexikói pár volt.
 
 

 

Badia Fiorentina harangtornya


A film elején szereplő nyolcszögletű harangtorony, a Badia Fiorentina Firenze egyik legrégebbi templomának harangtornya. Innen veti le magát a mélybe a „fő gonosz”, (Bertrand Zobrist), aki üldözői elől menekül.

A tornyot Dante is megemlítette az Isteni színjátékban. A 14. században Boccaccio itt olvasta fel Dante műveit.
 
A Badia Fiorentina harangtornya a bal oldalon
 

 

Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano)


A kalandot a múzeum épületén kívül kezdtük, a híres Vasari-folyosó alatt. Ez a Vasari-folyosó egyik vége, mert ez a folyosó egykor arra szolgált, hogy a kormány székhelyét, a Palazzo Vecchiot összekösse az uralkodó Medici-család lakóhelyéül szolgáló Pitti-palotával. A 800-1000 méter hosszú, egy-két emeletes magasságban vezetett folyosót 1565-ben, öt hónap alatt építették fel I. Cosimo de’ Medici rendeletére, Giorgio Vasari tervei alapján. Ez a fedett folyosó áthalad az Arno folyó feletti Ponte Vecchion is. Hosszú falain helyezték el az Uffizi világhírű, több mint 1600 művet számláló portrégyűjteményének nagy részét.

A film egyik jelenetében Robert Langdon és Sienna a Pitti palota mellett lévő Boboli kert (il giardino di Boboli) szobrai és szökőkútjai között menekülnek, majd a Vasari-folyosón, a Ponte Vecchion és az Uffizi képtáron át jutnak be a Palazzo Vecchioba.
 
Vasari-folyosó
 
A Vasari-folyosó egy másik darabja


 

Az ajtó


Ez a Vasari-folyosó másik vége. Langdon professzor és Sienna ezen az ajtón keresztül érkeznek a palotába.
 
Az ajtó a Vasari-folyosóra a Palazzo Vecchioban


 

Ötszázak terme (Salone dei Cinquecento)


Robert Langdon fejében, miután felébred egy kórházi ágyon a film elején, ez visszhangzik: very sorry... very sorry. Később rájön, hogy nem very sorry, hanem Vasari az. Valamint: seak and find… Ezek vezetik el az Ötszázak termébe a Marcianoi csata (Battaglia di Marciano) című festményhez, melyet Vasari festett. Ezen a képen a Cerca trova (seek and find) feliratot keresik.
(A magyar verzióban ez a bibliai idézet szerepel: „Keressetek és találtok”, azaz Cerca trova.)
Miközben a képet vizsgálják, megjelenik Marta, aki elvezeti őket Dante halotti maszkjához.

Ötszázak terme

A Marcianoi csata (Battaglia di Marciano)

CERCA TROVA
(a fölső zöld zászlóban)


 

Dante halotti maszkja (maschera funebre di Dante)


Bár halála után több mint 30 halotti maszkot készítettek róla, a szakemberek szerint az emberi arc ezt nem bírta volna ki, és egyik sem mondható hitelesnek. Dante ábrázolásai csupán az olasz művészek képzeletének művei, akik a kor divatos irányzatai szerint alkották meg az egyébként átlagos kinézetű Dante különleges arcképét.

A Palazzo Vecchioban láthatjuk az egyetlen megmaradt maszkot. Ennek a helye nem ugyanaz, mint a filmben (mert azt a jelenetet Budapesten a Néprajzi Múzeumban vették fel), de mivel a maszk itt van, hát megnéztük az eredeti helyén.

A filmben felfedezik, hogy a maszkot ellopták, és a tolvaj nem más volt, mint maga Langdon professzor. Így menekülniük kell.
 
Dante halotti maszkja (maschera funebre di Dante)
 

 

Belső udvar (Cortile interno)


A palotából először a földszinti kapukon keresztül menekülnének, de azokat mind bezárják, így hőseink egy darabig az udvaron bolyonganak. Ekkor jut a professzor eszébe a titkos folyosó.
 
Belső udvar (Cortile interno)

Belső udvar (Cortile interno)


 
 

 

Örményország - a titkos átjáró


„Örményországban” nyílik a titkos átjáró, melyet a Térkép szobában (Sala delle mappe geografiche o della Guardaroba, o degli Armadi) találunk. Langdon kinyitja az ajtót, és ezen keresztül távoznak.

Itt kettéválik a történet kicsit, ugyanis más szerepel a könyvben, és más a filmben. Mi mind a két verzió helyszínére bekukkanthattunk.
 
Térkép szoba
(Sala delle mappe geografiche o della Guardaroba, o degli Armadi)

Örményország (Armenia)
 
 

 

Bianca Cappello titkos szobája (Stanza di Bianca Cappello)


Ez csak a könyvben szerepel. Bouchard (a könyvben Brüder a neve) ebbe a szobába rohan be, elvétve az utat, amerre Langdonék mentek. A könyvben ez egy zsákutca, a valóságban azonban nem. Van itt viszont egy titkos rácsos ablak, melyen keresztül le lehet látni az Ötszázak termébe, és innen látja később Bouchard, ahogy Vayentha a terem plafonján keresztül lezuhan.
 
Bianca Cappello titkos szobájához vezető folyosó/terasz

Bianca Cappello titkos szobájának ajtaja


 
Bianca Cappello titkos szobája
Az Ötszázak terme a titkos szobából

A titkos szoba kémlelő nyílása

A titkos szoba kémlelő nyílása
 

 

Padlás


A padlástérbe mi lifttel mentünk fel. Ez az a hely a filmben, ahol a fa gerendákon az épület egyik végéből át kell, hogy jussanak a másikba. Langdon professzor és Sienna is tériszonyosak. Sienna ráadásul magas sarkú cipőben van, így nem csoda, ha egyszer csak leesik. Mobiltelefonját, amivel eddig világított, leejti. Ezt hallja meg Vayentha.
 

 

 

Balkon (Balcone)


Vayentha az Ötszázak termének balkonján áll, mikor Sienna leesik, és a mobilját elejti. Ennek a hangját hallja meg, és ered utánuk a tetőre.
 
Az Ötszázak termének balkonján
 

 

Ötszázak terme (Salone dei Cinquecento)


Sienna egy vasdarabbal megüti a Langdon professzorra lövöldöző Vayenthat, aki elveszti egyensúlyát, és az Ötszázak termének festményekkel borított mennyezetén (il soffitto del Salone) át lezuhan a terem padlójára, és meghal.
 
Az Ötszázak termének festményekkel borított mennyezete (il soffitto del Salone)

Vayentha ezen a képen keresztül zuhan le

Az Ötszázak termének padlója
 

 

A titkos folyosó (scala segreta del Duca)


Langdon és Sienna elérnek a titkos folyosóhoz.
A Palazzo Vecchio fala nagyon vastag. Több méteres. Ezt használták ki arra, hogy a falába menekülőutat építsenek. Ahol a filmben Langdon professzor és Sienna kifelé menekült, mi befelé mentünk.
 
A titkos ajtó belülről
 Dante ruhája


A falba épített titkos folyosó végén, a titkos ajtó előtt láthatjuk Dante ruhájának másolatát. Dante ősi nemesi család leszármazottja volt. Mivel szülei jómódúak voltak, így jó oktatásban részesítették a gyermeküket. Közepes termetű volt, és mindig a korához illő ruhákat viselte. Vörös ruhát csak a gazdagok hordhattak, mert a vörös festék előállítása nagyon drága volt; a kárminvörös festékhez porrá tört rovartesteket használtak.
 
Ilyen ruhában járt Dante
 

 

Titkos ajtó (La porticciola per le fughe di emergenza)


A palotán kívül, a Via della Ninnan, a Vasari-folyosó alatt, a Palazzo Vecchio oldalában van egy kis ajtó. Ezen az ajtón kívülről nincs kilincs! Azért nincs, mert csak belülről lehet kinyitni, és annak idején is menekülésre szolgált, csak úgy, mint a filmben. Rettenthetetlen hőseinknek ezen a kis oldalajtón sikerül megszökni Palazzo Vecchioból és kijutni a Via della Ninnara.

Mi ezen az ajtón mentünk be, úgy, hogy a túravezetőnk bement, és bentről kinyitotta nekünk.

Ekkor mesélte azt is, hogy a könyv megírása előtt Dan Brown Mr. Green álnéven többször is járt vezetett túrán a Palazzo Vecchioban, és az itt látottakat felhasználta könyvében.

Titkos ajtó

 

Innentől hőseink Firenze egyéb területein, majd Velencében és Isztambulban járnak. A fordulatos kalandfilm/regény tovább folytatódik, a vége még odébb van, így aki kedvet kapott, nézze meg a filmet, vagy olvassa el a könyvet!

 

Mivel az elején a múzeum belépőjegyét is meg kellett vásárolnunk, az Inferno-túra végén maradhattunk a Palazzo Vecchioban, és megnézhettük a többi termet is.

 

 

 
LINKEK
 

Professzor Robert Langdon MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Langdon
Vasari-folyosó MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vasari-folyos%C3%B3
Palazzo Vecchio MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Palazzo_Vecchio
Badia Fiorentina MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Badia_Fiorentina
Palazzo Vecchio múzeum honlapja: http://musefirenze.it/en/musei/museo-di-palazzo-vecchio/
Jegyfoglalás az Inferno túrára: http://musefirenze.it/en/attivita/i-luoghi-di-inferno/

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 


 
Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!
 

 

4 megjegyzés:

 1. Amikor a film bemutatóját láttam tudtam, hogy meg szeretném majd nézni. A váz pont, mint az Illuminati vagy a Da Vinci kód filmek, ettől függetlenül biztos, hogy izgalmas. Szeretem a történelmi filmeket, ha az némi ezoteriával, némi "mi van ha igaz" érzéssel van fűszerezve.
  Tom Hanks neve nekem márkajel, Felicity Jones-t nem emlékszem, hogy láttam valaha is filmben, de ha megközelíti Audrey Tautou-t, akkor tetszeni fog.

  Nagyon tetszett ez a bejegyzésed, izgalmas volt olvasni pedig még nem is láttam a filmet vagy olvastam a könyvet!

  (A Mediciek történeteibe egyszer én is belecsöppentem egy sorozat alkalmával. Ha érdekel nézz utána, biztos fenn van a neten! http://bessyke.blogspot.de/2014/08/toszkana-az-utolso-medici-szemen.html )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tom Hanks nekem is nagy kedvencem! :-)
   Érdekes volt élőben is látni a helyszínt és emlékezni a filmre.
   Aztán hazajöttünk, elkezdtem írni a blogot, és újra megnéztük a filmet, hogy ne írjak butaságokat. Egész más szemmel néztük újra, tudva, hogy ott voltunk a helyszínen, és láttuk "élőben" is.
   A sztori itt még messze nem ér véget, szóval olvasd el a könyvet, vagy nézd meg a filmet nyugodtan! Fordulatos!!! :-)

   Törlés
  2. Jó, hogy nem lőtted le a "poént", megnézem majd a filmet.

   Mi volt a más, mikor újra néztétek a filmet? Már nem az izgalmas filmnéző érdeklődés volt benned, hanem a feldolgozás, az események megjegyzése? Érdekes lehet, tetszene nekem is.

   Törlés
  3. Valahogy még jobban figyeltünk a filmre. Egyrészt mert kerestük a látott helyeket, másrészt nagyon figyeltünk a sztorira is, hogy ide ne írjak butaságot. (Közben az én agyam azon is dolgozott, hogy tudtam, hogy magyarul máshogy van a szöveg.)
   Szóval nagyon "melós" volt ilyen szemmel nézni a filmet, ugyanakkor nagyon jó is! :-)

   Törlés