2017. március 11., szombat

Természeti csodák várnak a világ közepén (Szerző: Kuun Aladár)




2017. március. Blogom e havi vendégírója Kuun Aladár, aki blogjában utazásairól és (újabban) túráiról számol be. Aladár egy olyan helyről ír, melyről majdnem tőlem is olvahattatok volna sokat. Kevesen tudják, de kb. 2 éve pályáztam az Azori-szigetekre, és meg is kaptam volna, ám az utolsó pillanatban mégis visszautasítottam. Azóta sem jártam ott, de tervben van! Különösen most, hogy Aladár olyan jó dolgokat írt róla, és csodás fényképekkel gazdagította az írást. :-)


Természeti csodák várnak a világ közepén



Az Atlanti-óceán közepén fekszik kilenc kicsiny portugál sziget: Sao Miguel, Terceira, Faial, Pico, Sao Jorge, Santa Maria, Graciosa, Flores és Corvo. Vulkáni eredetű szigetcsoport, ahol bámulatos és változatos tájakat alakított ki a természet. A levegő kristálytiszta, a Golf-áramlat pedig talán a világ legkellemesebb klímáját alakította ki itt. Megterem a tea, az ananász, és sok más Európában kuriózumnak számító növény.

Az Azori-szigetek sajátos mikroklímával, kivételes természeti képződményekkel és káprázatos növényvilággal rendelkeznek. A gyönyörű táj egyedisége és egzotikuma mellett, a féltve őrzött helyi hagyományok és műemlékek, a kedves szigetlakók és tömegektől távol eső, nyugodt környezet teszik kihagyhatatlan úti céllá a szigetcsoportot, ebből kifolyólag azoknak érdemes ennyire messzire elutazniuk, akik nem vágynak tömegturizmusra, hanem inkább a természeti szépségek, különlegességek szerelmesei.

A fővárosban még kevésbé tűnik fel, hogy az egész sziget hihetetlenül zöld, és minden nagyon kék. A hatalmas fejű hortenziák méltán váltak a sziget egyik jelképévé; mindenhová jutott belőlük bőven. Az országúton, a legelhagyatottabb helyen is felbukkannak a kertészek, akik az elszáradt virágoktól szabadítják meg a sziget ikonikus növényét.

A mi 3 napunkba elsősorban csak „fő sziget”, Sao Miguel fért bele. Hatalmas pálmafák, esőerdők, krátertavak, termálvízesések, banán- és ananászültetvények; Európa egyetlen teaültetvénye teszi a szigetet kiemelkedő turisztikai látványossággá.

Ponta Delgada: főváros és bálnales

A legnagyobb település, a főváros 1-2 óra alatt körbejárható; itt is és a sziget többi részén a legszebb épületek többsége portugál Mánuel stílusban épült, a hófehér fal és a sötétszürke, helyi bányákban fejtett bazalt kombinációja. A város fő látványossága a 15. században épült Sao Sebastiao-templom, de korzózhatunk a hófehér házakkal szegélyezett hangulatos kis utcácskák valamelyikén, majd az óceánparton.


A könnyen bejárható városka különlegessége, hogy kikötője remek kiindulópontja a bálna- és delfinfigyelő túrának. Erre lehet előre interneten helyet foglalni, de nem érdemes, ugyanis csak a reggeli órákban derül ki, hogy felbukkant-e bálna a környéken; ezt az expedíciót szervező irodák azonnal kiírják az üzenő falukra. Választhatunk a vadabb motorcsónakos, vagy a turistahajós túra között.



A motorcsónakba 12 embert préselnek be szorosan egymás mögé, így aki nem bírja a vízen pattogó gumicsónakot és azt, hogy az előtte ülő mentőmellényébe fúródik a feje, inkább válassza a kényelmesebb megoldást. A nagyobb hajó is mindig ugyanott kutatja a bálnát, mint a csónak. A bálnaleső túrát vezető tengerbiológusok állandó összeköttetésben állnak az óceánt kémlelő kollégájukkal, aki oda irányítja a hajót, ahol bálna vagy delfinraj bukkan fel. A 3 órás túra ára € 55 fejenként, és ha látsz bálnát, akkor tényleg megéri.

Sete Cidades, kék és zöld krátertavak

A sziget nyugati részén különböző színű, kék és zöld árnyalatú, szubtrópusi növényekkel körülvett négy tavacska található, ez a Sete Cidades (Hét város). A vízzel telt, vulkanikus kráter az egyik leglátogatottabb természeti látványosság, igaz, a tavak közötti színeltérést nemigen lehet észlelni.

A két, ökológiailag és színben is különböző ikertavat egy keskeny folyosó, egy autóút köti össze. A legenda szerint egy zöld szemű herceg és egy kék szemű hercegnő bánatos könnyei fakasztották a tavakat, ugyanis a sors kegyetlensége miatt nem lehettek egymáséi. A Vista do Rei kilátópontból lenyűgöző kilátás tárul elénk a völgyre, a végtelen óceánra, a tavak és a kráterek láncolatára.

Caldeira Velha – vízesés és termálfürdő

Egy kicsi, kiépített turistaparadicsom rejtőzik a végeláthatatlan zöldben, egy termálvízesés. A lezúduló víz mellett két medencét alakítottak ki, mindkettőben 30 fok feletti hőmérsékletű vízben ücsöröghetünk. Érdemes sötét színű fürdőruhát vinni magaddal, ugyanis a termálvíz elszínezi a világosabb textilt.

Olyan magas növényzet veszi körül a természetes kőből kirakott medencéket, hogy a vízből nem is látni az eget. Tömeg itt sincsen, csak néhány turista élvezi az egyedi dzsungelfürdőzést.

Furnas,  gejzír és földben főtt egytálétel

Az iskolában azt tanították, hogy hat olyan terület van a földön, ahol számos gejzírt figyelhetünk meg, és Európában csak Izlandon találhatóak, ennek ellenére a  Furnas nevű kisvárosban mégis többet is lehet találni belőle. Már a városhoz közeledve is látni a felszálló kigőzölgéseket, majd a kissé kénes szag is megcsap, ahogy haladsz feléjük.
Két helyen alakítottak ki gejzírnézőt, ahol közelről lehet megszemlélni a ritka természeti jelenséget. Nem tör fel magasra a gejzír, csak békésen bugyog a föld felszínén vagy kisebb mélyedésekben. A nagyobbik terület forró talajában fél méter mélyre leásott lyukakba fémkuktákat helyeztek, és ezekben rotyog a helyi ínyencség, a Cocido das Furnas, amit a városban szinte mindenhol lehet fogyasztani.

A helyiek Tony's belvárosi éttermére esküsznek, ahol helyet is alig kapni, annyian falatoznak a specialitásból. Ez egy vegyestál, amiben többféle hús és zöldség kerül egymás mellé. A marhalábszárat, disznócsülköt, csirkecombot, kolbászt és véres hurkát, káposztát, yamgyökeret, karalábét, répát hét órán keresztül párolják a földbe ásva. Az együtt főtt finomságok íze összeadódik, végül egy gasztronómiai unikumot kapunk. Kihagyhatatlan, de minden héten azért nem ennénk. Az étteremben hatalmas adagot adnak, bőven elég volt két tál étel négy főnek.


A másik helyi különlegesség a botanikus kert. A Terra Nostra Park valójában egy hatalmas arborétum, amit egy sárgás színű, 38 fokos termáltó ural. A tóban lehet és muszáj is megfürödni, kiépített öltözők veszik körbe. A parkot a 18. században az Egyesült Államok egykori konzulja hozta létre, itt építette fel nyári rezidenciáját. A kertben évszázados famatuzsálemek és a legnagyobbra növő pikkelyes mocsárciprusok magasodnak, egyéb, soha nem látott növény társaságában.

Chá Gorreana teaültetvényei

Végeláthatatlan hortenziasövények és tehenek után még mindig akad különlegesség, ez a teaültetvény. A domboldalon, az óceán fölé emelkedő, teraszos teaföldek látványa olyan hatást keltett, mintha valahol a Távol-Keleten járnánk. Európában egyedül az Azori-szigeteken termesztenek teát. Nyugodtan be lehet sétálni a derékig érő cserjék közé, majd utána átmenni az épületbe, ahol a teát feldolgozzák. A családi tulajdonú üzem 1883 óta működik, és a mai napig azokat a gépeket és termelési módszert használják, mint az alapításkor. Az itt termesztett teák kóstoltatásával kedveskednek a látogatóknak, és lehet is vásárolni belőlük. 

Nordeste világítótorony

Azt hittük, hogy a szigetre érve már a világ végén vagyunk, de itt valóban úgy érezhettük magunkat, hogy innen nincs tovább. A Farol do Arnel világítótoronyhoz egy keskeny és nagyon meredek, kacskaringós úton, gyalog lehet lejutni a fenti kilátópontról. A félórás túra kissé megerőltető, de a látvány, ami útközben, majd leérve fogad, felejthetetlen. Nagyon apró, színes házak bújnak meg sziklafalak között az éles kanyarokban. Ez itt tényleg a világ vége, ahol csak a végtelen óceán terül el!
Remélem, mindenki kedvet kapott hozzá, hogy elmenjen, és a saját szemével nézze meg ezt a természeti csodát.





A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!

A következő vendégíró áprilisban Flögi lesz, akinek blogjában utazásairól olvashattok. Flögi nemrég kezdett el a természetfotózással is komolyabban foglalkozni, képeit Facebook oldalán osztja meg.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




9 megjegyzés:

  1. Én hiányolom a hortenziákat!

    VálaszTörlés
  2. Én hiányolom a hortenziákat!

    VálaszTörlés
  3. arról sajnos nem sikerült elfogadható, normális képet csinálni; rosszat meg nem akartam betenni :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben egyetértünk... ha nem jó a kép, jobb nem beletenni :-)

      Törlés
  4. Nagyon jó kedvcsináló, a szerző lelkesedése rám is átragadt. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. Érdekes és szép hely. Itt egy szigetugrálás érné meg igazán, pár nap minden szigeten. Hasonlót terveztünk a Zöld-foki szigetekre, de eleve már az odajutás nem egyszerű, alig megy oda légitársaság...

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!