2016. szeptember 11., vasárnap

A „fehér arany” lelőhelye - Carrara


 

Carrara városa kistérségi központ (comune) Olaszország Toszkána tartományában, Massa-Carrara megyében. A Carrione folyó mellett fekszik. Világhírét a környékén bányászott fehér vagy kék-szürke márványnak köszönheti.

 
A név eredete

A Carrara szó valószínűleg az ősi „kar” (kő) szóból ered. Saint Girolamo szerint Carrara neve a kocsi jelentésű „car” és a hold jelentésű „iara” szóból származik, így a város nevének jelentése kb. „A kocsira rakott hold városa”. Más elméletek szerint a latin „carrariae” (kőbánya), vagy a kelta „kair”, esetleg a ligur „kar” szóból ered, melyek jelentése kő, és így együtt „car+aria”, vagyis köves hely.

 
Történelem

Már az i.e. IX. században volt itt település, amikor az apuáni ligurok éltek a környéken. A carrarai márvány története az etruszk időkig nyúlik vissza – találtak ugyanis olyan leleteket (etruszk urnákat és vázákat), melyek bizonyítják, hogy már az i.e. II. században is készültek tárgyak a „fehér arany”-ból. A rómaiak elfoglalták a területet. Majd a római birodalom bukásával a márványbányászat megszűnt és szünetelt egészen a X. századig. Újabb lendületet akkor vett, amikor Michelangelo (1475-1564) elkezdett carrarai márványt használni szobraihoz.

Román kori vágástechnika

Román kori lelet

 
Apuáni-Alpok

Az Apuáni-Alpokban lévő márványbányákban végzik a kitermelést, több mint 10 000 tonnát naponta. A bányákat a város mögötti hegyekben találjuk. Carrarából a Cave di marmo, vagy a Le cave táblákat kell követni. Portofinótól a városig én vezettem, majd egy piros lámpánál cseréltünk, és onnan szerencsére Laurent vezetett. Szerencsére, mert az út a vége felé meredek és keskeny. Viszont az utolsó kilométereken már közelről láthattuk a nyitott, felszíni bányákat. A működő bányák környékén mindent hófehér por fed, emiatt mint havas hegycsúcsok csillognak a hegyek a napfényben. A már nem működő bányák elszíneződve, befeketedve kevésbé szép látványt nyújtanak.

Azok ott nem havas hegycsúcsok, az ott márvány!




Apuane

 
A carrarai márvány 

A carrarai márvány elsősorban fehér, de van pár bánya, ahol színes márványt is találtak. A világ egyik legnagyobb és leghíresebb fehér márvány lelőhelye ez a vidék. A márványt minél magasabban bányásszák, annál fehérebb, és annál értékesebb. A carrarai márvány fajtáit színük és mintázatuk alapján különböztetik meg. A legmagasabb kalcittartalma a legszebb és legtisztább hófehér márványnak van.

A carrarai márvány főbb csoportjai a Bianco (a klasszikus fehér), a Statuario (a legértékesebb csontfehér), a Venato, az Arabescato, a Calacata, a Bardiglio és a Cipollino Zerbino. Ezeken belül természetesen vannak eltérések, különbségek.

A carrarai hegységben körülbelül száz bánya van. Ezek közül csak néhány az, amelyik a szobroknak való márványt (Bianco) adja, a többi csekélyebb értékű márványt például utak készítésére használják.

Bianco (a klasszikus fehér)

Calacata



 
Fantiscritti bánya

Úti célunk a Fantiscritti bánya volt. Ide ugyanis be lehet menni. Van itt egy szabadtéri múzeum is, amit megtekinthettünk addig, míg arra vártunk, hogy összejöjjön a megfelelő létszám.

Csoportokat indítanak, és bár még jócskán a nyitvatartási időben érkeztünk, el akartak hajtani bennünket. Csakhogy minket nem abból a fából faragtak ám! Türelmesen ott vártunk, és amikor jött egy másik házaspár, és érdeklődtek, és őket is el akarták zavarni, mondtuk, hogy nem úgy van az, mi is oda várunk, ne hajtsák el őket. Szerencsénkre befutott még egy 3 fős baráti társaság is, így már heten voltunk, és nagyon-nagyon kelletlenül, de végre beleegyeztek, hogy bevisznek minket. Hurrá!!!

A Fantiscritti bánya története képekben

 
Bányamúzeum 

A bányamúzeum ingyenes. A szabadtéri részen azt nézhetjük meg, hogy a különböző gépi és kézi eszközöket hogyan használták az évek során. Van egy kis házikó is, ebben lakott a bánya őre. A múzeum mellett van egy kis bolt is, ahol ezerféle, márványból készült szuvenírt vásárolhatunk.







Így vágták a márványt I.

Így vágták a márványt II.







A bányaőr házikója




 
Szuvenírbolt
 




 
 

Marmo Tour - Fantiscritti bánya
"Galleria Ravaccione N.84"
Cím: Via Miseglia Fantiscritti, 84, 54033 Carrara MS
Telefonszám: +39 339 765 7470
Honlap: http://www.marmotour.com/
e-mail: marmotour@virgilio.it
 
Belépő:
Felnőtt 10 €, gyerek (6-12 éves): 5 €, gyerek 6 éves korig ingyenes

Nyitva tartás:
Márciustól november végéig, bővebb infó itt: http://www.marmotour.com/index.php?id=info-contatti

 

A bánya egy ma is működő bánya. Bent hideg van, 15-17 fok, érdemes meleg ruhát vinni. A túra kb. ¾ órás. Egy kb. 2-3 perces út alatt a csoportot kisbusszal viszik be a bányába, ahol nincs szintkülönbség, tehát mindenki által bejárható. Vezetést olaszul és angolul tartanak.

Az egykori bányavasút nyomvonalán vittek be bennünket a hegy gyomrába. Ennek az alagútnak majdnem 20 évig fúrták a hegyet annak idején, mire elkészült. Egészen a kikötőig ment, ahol hajóra rakták a fehér aranyat. Ez a vasút ma már nem működik.


A hegy gyomrában leparkoltunk, és mindenki kapott egy bányász sisakot, majd kezdetét vette a bányalátogatás. A bányában hideg van, és nedves, párás a levegő.

Az idegenvezető elmesélte a márvány bányászat módját, beszélt a múlt és a jelen technológiájáról. Vasárnap lévén nem dolgoztak a bányában, de az elmondottakat nem volt nehéz elképzelni, hisz a gépek ott voltak a helyszínen. Hallhattunk rekordokról, a furcsa bányász történeteket, babonákról, vagy éppen legendákat, mint például a Madonna képe, kezében a kis Jézussal, amely egy tömb leszakításakor „rajzolódott ki” éppen karácsonykor.


A márványt először kettéfűrészelik


Majd a lyukba tesznek egy ilyen fém "párnát", felfújják, és ez szétfeszíti a márványtömböket egymástól.
 
A hegy gyomrában óriási termek vannak.

 









A statikus sűrűn látott vengég errefelé. Folyamatosan mérnek, és leállítják a kitermelést, ha már nem biztonságos.
Ez is egy olyan terem, ahonnan többet már nem vághatnak ki, különben rájuk omolhat a hegy.



 

Ez a volt a legnagyobb, épségben megmaradt tömb ottjártunkkor.

Ez a volt a legnagyobb, épségben megmaradt tömb ottjártunkkor.


Madonna képe, kezében a kis Jézussal,
amely egy tömb leszakításakor „rajzolódott ki” éppen karácsonykor

 
Érdekességek

* A különleges hangulatú bánya termeit például a Maserati és a Lamborghini is használta legújabb modelljeinek bemutatásához.
* A Porsche egyik fehér színe, melyet az autó karosszériáján használnak, a Bianco Carrara névre hallgat.
* A Napapjri (sportruházat), Fendi (ruhák, táskák, kiegészítők) is készített itt reklámokat termékeihez.
* David Bryan zongorista is tartott itt előadást.
* A Fantiscritti bányához közeli Carbonera bányából vájták ki 1928-ban az eddigi legnagyobb, egyben maradt, hibátlan márványtömböt az apuáni márványbányák történelmében. 18 m hosszú, 2,35 m széles és mély volt, súlya pedig 300 tonna. A római Foro Italico (régebben Foro Mussolini) obeliszkjét készítették el belőle.


* Az olaszok egyik kiváló válogatott kapusa, Gianluigi (Gigi) Buffon Carrara szülötte. Csakúgy, mint a szintén válogatott olasz labdarúgók Giorgio Chinaglia és Cristiano Zanetti.

 

Carrarai márványból készült (természetesen a teljesség igénye nélkül)

Magyarországon
* A Magyar Állami Operaház homlokzatán két szfinx
* Vörösmarty Mihály szobra a budapesti Vörösmarty téren
* A Semmelweis-szoborcsoport a budapesti Erzsébet téren
* Veres Pálné szobra a Budapest V. kerület Veres Pálné utcában

Európában
* Carrara város sok-sok épülete, sőt útjai, járdái is
* A római Pantheon
* A római Traianus-oszlop
* Michelangelo Dávid-szobra
* A sienai katedrális
* A londoni Marble Arch

A világban
* A manilai katedrális belseje

 
Felszíni bánya

Miután kihoztak bennünket a bányából, beültünk az autóba. De még nem hazafelé indultunk, hanem fel a hegyekbe, hogy felszíni bányákat nézzünk meg. Ezt könnyen megtehettük, mert vasárnap lévén nem dolgoztak, így óriási kamionok sem jöttek-mentek az utakon. Kihasználtuk a lehetőséget.

Szerencsére vasárnap lévén nem jöttek szembe nagy kamionok. És kis autók sem ;-)





A már nem működő bányák elszíneződve, befeketedve kevésbé szép látványt nyújtanak.


 
Egy újabb bánya

Elindultunk Carrara városába. Útközben találtunk egy másik bányát is (ez is „zárva” volt), ennek felszíni és galériás része is volt. Ide csak úgy belógtunk, nem volt itt sem őr, vagy ilyesmi. Itt nagy élmény volt a márványpor selymességét megtapasztalni, telis-tele volt minden a finom fehér porral.










 
Szabadtéri „múzeum”

Folytattuk utunkat, de hamarosan újra megálltunk. Most azért, mert egy szabadtéri „múzeumot” találtunk, telis-tele márvány szobrokkal. Nem volt se kerítés, se belépő, nem is értettük, hogy ez a sok minden hogy lehet ott csak úgy, szabadon hagyva.









 
Carrara városa

Na, de innen már tényleg meg sem álltunk Carraráig. A város vagyonosságának fő forrása természetesen a sok-sok márványbánya. Maga a város is márványból épült. Lépten-nyomon ezt láttuk. :-)



Nagyon tetszett ez a szökőkút (Fontana di ex piazza D’Armi) -természetesen márványból-, melynek közepén egy erős vízsugár felnyomja és forgatja az óriási márvány golyót.

Fontana di ex piazza D’Armi

Fontana di ex piazza D’Armi
 
Elhaladtunk a Dózse-palota (Palazzo Cybo Malaspina) XVI. századi épülete előtt, mely ma a Művészeti Akadémia székhelye. Egy korábbi lombard erődítmény helyén épült, Guglielmo Malaspina uralkodása alatt, és 1448-ban vált a dinasztia állandó székhelyévé. Két külön épületből áll: az egyik a Castello Malaspiniano a XIII. századból, a másik a reneszánsz palota, amelyet I. Malaspina Albert kezdett el építeni a XVI. század végén. Középkori loggiaja alatt számos római kori emlék található.

Palazzo Cybo Malaspina
 
A város főteréhez sétáltunk a Piazza Alberica (tér)-re, itt látható Maria Beatrice d'Este szobra és a Palazzo del Medico.

Piazza Alberica

Piazza Alberica: Maria Beatrice d'Este szobra

Piazza Alberica: Palazzo del Medico
 
Innen a carrarai katedrálishoz (Duomo) mentünk, mely a XII. században épült. Harangtornya a Campanile del Duomo di Sant’Andrea Apostolo, Szent András apostolról kapta nevét.

Duomo








Campanile del Duomo di Sant’Andrea Apostolo
 
Ideje volt vacsorázni, a Duomo mellett az egyik kis étteremben (Ristorante Le Zie) kaptunk is asztalt. Kérdés nem volt, hogy természetesen valami helyi specialitást fogunk kipróbálni. Ez pedig itt a lardo, mely magyarul annyit tesz: szalonna. Ennek az olasz, érlelt, zsíros szalonnának a legismertebb fajtái Aostatal és Colonnata városokból származnak, ahol a kőbányászok étele volt. Ez a fajta szalonna az ókor óta ismert.

A lardót házisertés hátszalonnájából készítik, mely kb. 5 cm vastag. Készítésekor a szalonnát nagy szeletekre vágják, fűszerekkel ízesítik, sós lében egymásra rétegezik, és carrarai márványból készült speciális kádakban, nyomás alatt 3-6 (vagy még több) hónapig érlelik. (A sós lé tartalmazhat fehérbort is.) Colonnatában ehhez a kővályúhoz külön egy kristályos szerkezetű márványfajtát használnak. A vályúkat az érés időtartama alatt márványlapokkal takarják le. A jó lardo fehér vagy enyhén piros színű, tapintásra kívülről kemény, belül viszont puha, illatos, enyhén sós és dióra emlékeztető édes ízű.

A lardót fogyasztják előételként, felvágottként kenyérrel, sütve, és fűszeres hozzávalóként a tésztaételekben. De használják még levesek és saláták készítésénél is.


 

Jól belakmároztunk, majd elindultunk haza.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!
 

 
LINKEK / FORRÁSOK
 

Római obeliszkek OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Obelischi_di_Roma
Marmo Tour hivatalos honlapja (4 NYELVEN): http://www.marmotour.com/
Ristorante Le Zie OLASZul: https://www.facebook.com/Dalle-Zie-Cibo-e-Vino-610497169052958/
Lardo (szalonna) MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lardo

Panoráma útikönyvek sorozat, Itália kötet

 
(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 


 

6 megjegyzés:

  1. Na, az ilyesmik sokkal jobban érdekelnek, mint a múzeumok, és hogy be is lehet menni magába a bányába, az nagyon jó, oda biztosan én is elmennék. Görögországban már többször voltunk nyitott (amfiteátrumszerű) márványkifejtőben, ahol éppen nem dolgoztak. A kidolgozásról szóló bemutató is nagyon klassz. Csak a "Féldanyát" sajnálom mindig, amikor ezek a hatalmas éktelen kráterek tátonganak a szép tájakban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban érdekes volt a bánya belülről, és érdekes sztorikat is mesélt a túravezető.
      A kis múzeum előtte nem annyira jó, mert nagyon pici az alapterület, és össze-vissza (nem időrendben, és rendszer nélkül) vannak "ledobálva" a dolgok.
      Utána a külszíni bányát és a másik bányát is magunk néztük meg, na nem szépítem, belógtunk! :-)

      Törlés
  2. Szívesen veletek tartottam volna! Pár éve már "belekóstoltam" a carrarai márvány témájába, folyton előbukkan elöttem. :-) Egyszer láttam egy filmet a bányákról, a márvány megmunkálásáról, pont ahogy Te írtál róla. Nagyon tetszett, talán épp a fehérsége miatt. aztán kaptam a Szülőktől egy pici fehér ékszerdobozkát carrarai márványból. Kellemes a tapintása!
    Abban a boltban biztos bevásárolnák, egy kis mozsarat, márvány golyókat is vennék...
    Az idén az egyik andalúz városka kolstorának bejárata is ilyen márványból készült és csodaszép!

    A szabdtéri múzeum nagyon klassz! Én is elnézelődtem volna ott. A márványfontana... :-)
    A lardóról még sosem hallottam, melyik az a képen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pedig volt már egy darab fehér márványom otthon, rá is van írva, hogy Carrara. Már sok éve kaptam. És most végre eljutottunk mi is oda. A legjobban a márványpor tetszett, amiben gyalogoltunk (belógtunk) az egyik bányába. Annyira puha volt, és selymes. Valahogy éreztem, hogy le kell hajolnom és meg kell fognom, és akkor éreztem ezt a hihetetlen selymességet. :-)
      A lardo a fehér tányéron van, a bal oldalon a kép felső részén. Kenyérrel és paradicsommal, esetleg friss zöldfűszerekkel eszik. A bányászfeleségek még egy üveg vörösbort is csomagoltak mellé anno az uruknak, mikor mentek dolgozni. :-)

      Törlés
  3. Én úgy tudom, hogy a fóti Károlyi szobrokat is carrarai márványból faragta Orbán Előd, mi több a Szeplőtelen fogantatás altemplom szobrai is abból készülhettek, mert itáliai mesterek munkái. Érdemes lenne utána nézni és elbüszkélkedni vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én arról a két szoborról nem emlékszem, hogy hallottam volna, hogy honnan van a márvány hozzá.
      Az altemplom szobrainak talán utána tudok nézni, ha egyszer otthon leszek, és elérem a könyvtáram, és ha le van benne írva, hogy milyen márvány... Csak ne felejtsem el...

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!