2017. október 1., vasárnap

A frankok egyik szent hegye: Walberla


 

Walberla
 
Cím: Kirchehrenbach
 


A Walberla egy hegy, Felső-Frankföldön, Frank-Svájcban. Ez a frankok egyik szent hegye. A hegyen található egy kelta kultikus hely, egy germán szentély és egy keresztény szent hely.

Már régen kinéztük magunknak ezt a helyet, most jött el az ideje, hogy meg is nézzük, meg is másszuk. Sajnos az idő nem volt a legjobb, lógott az eső lába, vastag szürke takaró borította az eget, ami pont addigra szakadozott fel, mire leértünk a hegyről. De legalább nem esett.

Az Ehrenbürg egy elszigetelt, meredek oldalú és lapos tetejű kettős csúcsú domb, a frankiai jura szélén, Bajorországban, Németországban. Felső-Frankföldön található Kirchehrenbach, Leutenbach és Wiesenthau településeken. Frank-Svájcban a Veldenstein Erdei Természetvédelmi Parkban található, körülbelül 2 km-re délkeletre Kirchehrenbachtól. Mi is itt parkoltuk le az autót.

Veldenstein Erdei Természetvédelmi Park

Ehrenbürg

Kirchehrenbach

Kirchehrenbach - Kneipp medence


A hegyet körbe lehet járni, megmászni, egy kb. 7 km hosszú túraútvonalon. Ettől azonban csak néhány helyen (a hegytetőn) lehet letérni.

Forrás
 
Rovar-hotel

Hol a Laurent?





A hegy északi csúcsa az 513,9 méter magas Walberla, a déli csúcsa az 531,7 méter magas Rodenstein (melye korábban Bodenstein néven volt ismert). Közismert nevén Walberla.
A domb kb. 1,5 km hosszú és legfeljebb 300 vagy 350 m széles. Két csúcsa 750 m távolságra van egymástól, széles „nyereggel” közöttük.

A domb számos legenda tárgya. Léteznek történetek boszorkányokról és rejtett kincsekről, valamint egy mesés városról, amely a hegy lábánál állt, egy átkozott kastélyról, amely a mai kápolna helyén állt, és egy gonosz asszonyról, akit kővé változtattak, belőle lett a Steinerne Frau (Kőasszony) sziklatorony.

A kemény dolomiton függőleges repedések keletkeztek. A repedések idővel nagyobb hézagokká váltak, és végül kialakultak a ma is látható tornyok és tűk.

A Steinerne Frau (Kőasszony) sziklatorony (más néven Weibla) a Walberla nyugati szélén található kőzetképződés. Az időjárási viszonyok eróziót eredményeztek, különösen a dolomit-kőzet függőleges kötéseiben. Idővel ezek a rések olyan mélyre erodálódtak, hogy létrejöttek a sziklatornyok. Ez a kőzet-torony nem vált el teljesen a sziklafal alsó részében. A Steinerne Frau-t kijelölték geotópnak, és 2005 szeptemberében felkerült a legszebb bajorországi geotópok listájára.




 
Balra a Steinerne Frau, jobbra a Wiesenthauer Nadel
 

A Wiesenthauer Nadel (Wiesenthau tű) sziklafal (más néven Männla) a Walberla délnyugati szélén, a Steinerne Frau-tól mintegy 100 méterre délre található. Ez a szikla teljesen szétvált szülő-sziklájától, és a völgy felé hajlik.













A két tű fentről

A két tű fentről

A két tű fentről

 

A Zwillingsfelsen (ikersziklák) szikla tűi a Walberla keleti szélén találhatók. Ez a sziklacsúcs teljesen független a szomszédos sziklafelülettől, és valószínűleg össze fog omlani. Szintén geotóp.

Forrás






Rodenstein

Rodenstein

Rodenstein










Még az elején írtam, hogy ez egy szent hegy. Akkor azt nem írtam, hogy van itt egy barlang a hegy oldalában, ahonnan füstölők illata terjedt szét. Lementünk mi is, és a barlang mellett volt egy fa, tele színes szalagokkal, illetve bent égtek a füstölők. Kint egy kisebb szikla-asztalkán pedig termések voltak kirakva. Utoljára ilyennel Vietnámban találkoztunk, ott voltak ilyen barlangok, és ott a patkányoknak áldoztak, azokat etették, stb. Itt is egyből ez jutott eszembe. Szerencsére patkányt nem láttunk! :-)



 
 
A Walberlán található a XVII. századi Walburgis kápolna. Először 1350-ben említették, az akkori kápolna feltehetően fából készült.

 


Bemenni nem lehetett, csak egy pici nyíláson bekukucskálni.

Szent Walburga bronz szobrát 2000-ben szentelték fel a kápolna előtt.
A szent Angliában született, 710 körül. Heidenheimben halt meg, 779. február 25.-én.


Családja több szentet is adott az egyháznak: Szent Willibald és Szent Wunibald a bátyjai, Szent Bonifác a nagybátyja, Szent Lioba és Szent Tekla a nagynénjei voltak.

Neve ismerősen cseng a Walburga-olaj és a Walpurgis-éj kapcsán.
Ereklyéit 871-ben Eichstättbe vitték át, s a Szent Kereszt templomban helyezték el, melyet akkor neki szenteltek. Sírjának kőlapjai közül immár több mint ezer esztendeje az úgynevezett Szent Walburga-olaj szivárog, melyet az apácák összegyűjtenek, és kis üvegekben szétosztanak. Az olajnak csodatévő ereje van. Megfigyelték, hogy járványos betegségek idején bővebben csorog, ha ellenben az őrzésével megbízott kolostorban bajok vannak, szinte egészen elapad.
Ő a Walpurgis-éj névadója, mely ünnep közép- és észak-Európában terjedt el. Április harmincadikán ünneplik Walpurgis éjszakáját (boszorkányszombatnak is nevezik). Németországban már a XVII. század óta megemlékeznek Walpurgis éjszakájáról. A német hiedelemvilág szerint ekkor minden égtájról az ördögök, boszorkányok a Brockbergre (Brocken-hegy) sereglenek, hogy varázslatos táncaikkal és ráolvasással elűzzék a tél szellemeit, egy utolsó télvégi mulatságon.
 
 
Folytattuk a kört, ezúttal már lefelé.
 


A faluban több helyen is árulnak helyi zöldségeket-gyümölcsöket. Megvásárlásuk becsületkassza alapon megy. Mi egy zsák krumplit vettünk.


 

Ezt beraktuk az autóba, majd a parkolóhoz közeli Zum Walberla Café/Restaurant felé vettük az irányt.








Schweinebraten mit Klößen und Weinsauerkraut

Matjesbrot mit Zwiebeln

Schwarzwald-becher


 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
 
 
 
LINKEK 

Walberla (Ehrenbürg) ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Ehrenb%C3%BCrg
Szent Walburga MAGYARul: http://www.katolikus.hu/szentek/0501.html



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


4 megjegyzés:

  1. Ó,ó,ó... nagyon nekem való kis kirándulás!!! És milyen misztikus a körtúra :-)
    Az ikersziklák csodásak, egész biztos megmásznám én is őket. Mit lehet tudni arról a barlangról? Kik áldoztak, kik gyűjthattak füstölőket?
    Szép őszi színek vannak arrafelé is már. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszi színek, és őszi idő is van :-( Bár igazán nyár sem volt...
      Sajnos nem tudom, hogy kik voltak, és kinek áldoztak. Bennünket (és másokat is) már csak a vége, a füstölő illata csábított le oda.

      Törlés
  2. Szép helyeken jártok, jól kihasználjátok a szabadidőtöket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszünk, bár sajnos nem sok szabadidőnk van együtt. :-( Abban a kevésben meg ami jut, hát igen, a szenvedélyünknek hódolunk. ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!